Češi snídaním moc neholdují

  • 3
Francouzi si dokážou snídaně užít, ale Češi obvykle vyběhnou z domova hladoví. Ranní jídlo vynechává polovina studentů a pro každého desátého je prvním jídlem až oběd. U dospělých je to ještě horší. A pokud snídají, tak většinou nevhodná jídla, řekla Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy.

"Snídat je důležité - máme tak energetický základ, ze kterého můžeme čerpat v první polovině dne," vysvětlila.

Když člověk jí později, nemá do večera obvykle tak velký energetický výdej, a tloustne. Bez snídaně lační, a když se k jídlu dostane, sní naráz více. Vynechání snídaně vede ke zvyšování hladiny cholesterolu v krvi. Ti, co nesnídající, pak častěji během dne a hlavně večer mlsají.

V Česku chutnají tavené sýry
Starnovská připomněla, že se v Česku často snídají tavené sýry. Češi jich spotřebují zhruba dvojnásobek proti průměru Evropské unie.

"Je to české specifikum. Možná to souvisí s pohodlností - tavený sýr se snadno namaže a nemusí se pod něj dát žádná další pomazánka," vysvětlila Jana Dostálová z Vysoké školy chemickotechnologické.

Ty s nižší tučností mohou nahradit uzeniny těm, kteří je přestali jíst. "Jestliže si ale dáte tučný smetanový sýr na rohlík, žádná šťastná varianta to není," podotkla Starnovská.

Docentka Dostálová upozornila na častý omyl, že tavené sýry jsou dobrým zdrojem vápníku. Ty se ale vyrábějí tavením z přírodních sýrů. "Tavicí soli odebírají vápník z vazby na mléčnou bílkovinu, a tak je v nich vápník ve formě pro lidský organismus méně využitelné," upřesnila.

S taveným sýrem dostane člověk do těla i velké procento soli a fosforu, který využití vápníku brání.

"Taveným sýrům se vyhýbat nemusíme, ale měli bychom preferovat přírodní. Dávat přednost méně tučným a nemazat pod ně další tuk," poradila odbornice.

V tradičních zemích Evropské unie se podle ní jí více sýrů přírodních. Ve Francii se jich sní proti Česku dvojnásobek.

"Doba nahrává tomu, abychom se stravovali stále pohodlněji. Jde o to, jestli vždy je to zdravé," dodala Dostálová.