Červené víno zřejmě brání Alzheimerovi

  • 6
Umírněná konzumace vína, zvlášť červeného, může příznivě působit proti vzniku Alzheimerovy choroby a dalších forem demence. Zjistili to francouzští vědci. Jejich objev znamená rozšíření pole působnosti takzvaného francouzského paradoxu.

Za ten se označuje fakt, že Francouzi díky konzumaci vína trpí méně než jiné národy kardiovaskulárními chorobami, i když jejich kuchyně je dost bohatá na živočišné tuky.

Na druhé straně zůstává skutečností, že počet Francouzů stižených Alzheimerovou chorobou stále roste. Podle odhadu odborníků by se měl do roku 2020 zdvojnásobit. V současnosti nemocí trpí 800 tisíc Francouzů.

Vědci z univerzity v Bordeaux tři roky sledovali čtyři tisíce lidí starších 65 let. Došli k závěru, že konzumace tří až čtyř skleniček červeného vína denně snižuje riziko vzniku Alzeheimerovy choroby až o 75 procent.

Badatelé tvrdí, že jedna až tři skleničky vína denně snižují riziko demence o 40 procent. Šéf neurochirurgie v Pellegrinově nemocnici v Bordeaux Jean- Marc Orgogozo řekl, že pro prevenci Alzheimerovy choroby je nutné trochu větší množství než to, u něhož už lze zjistit, že působí proti vzniku kardiovaskulárních nemocí.

Těmi se zabýval vědec Serge Renaud. U 34 tisíc sledovaných lidí ve věku 40 až 60 let, kteří pili dvě až pět skleniček vína denně, zjistil snížení úmrtnosti na choroby srdce a cév ve srovnání s abstinenty o 28 až 38 procent.

Příznivé účinky zvlášť červeného vína na lidské zdraví jsou přisuzovány hlavně antioxidačním látkám, které obsahuje.

Podle Jeana-Marka Orgoroza by ale bylo předčasné doporučovat lidem, aby se v zájmu odvrácení hrozby Alzheimerovy choroby dali na konzumaci vína "v mírných dávkách". Zvlášť to prý platí pro abstinenty.

,