Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Černý kořen vrací chuť k jídlu i pomáhá zhubnout

  0:20aktualizováno  0:20
Černý kořen se podobá křenu, chutná jako pastinák a připravuje se jako chřest. Jeho léčivé účinky už znali medicinmani v Africe, keltské i germánské kmeny. Zkuste ho uvařit rodině k večeři.

Černý kořen | foto: Jana Vašáková, www.receptyprodeti.cz

Černý kořen se začal pěstovat ke kulinárním účelům v jižní Evropě a na Blízkém východě v 16. století. Lidé tenkrát věřili, že když jej vloží do úst hada, tak zemře. Používal se také k léčbě dýmějového moru.

Do české kuchyně doputoval černý kořen ze Španělska mnohem později a zabydlel se tady natolik, že jeho semínka můžete koupit téměř v každém větším zahradnictví. Problém je však sehnat již vzrostlý kořen.

Pokud totiž nemáte vlastní zdroj či kontakt na farmáře, v obchodech jej koupíte většinou jen z importu, a to z Nizozemí, Francie nebo Belgie. Jeho sezona je podobná naší kořenové zelenině, k dostání je od podzimu do jara.

Černý kořen podporuje chuť k jídlu

Černý kořen

Scorzonera hispanica nebo také hadí mord španělský

  • pochází ze Španělska
  • je dlouhý až 40 cm a dorůstá průměru až 4 cm
  • obsahuje ve 100 g jen 14 kalorií
  • využívá se především v dietní kuchyni

Černý kořen je plnohodnotnou zeleninou, která obsahuje velké množství vody, sacharidů, vlákniny, bílkovin, tuků a inulinu, vhodného pro diabetiky. Je zdrojem vitaminů A, B1, B2, C a E. Z minerálních látek obsahuje draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Nachází se v něm látka allantoin, která podporuje léčbu ran, trávení a činnost žláz s vnitřní sekrecí. 

Díky svému složení i  tomu, že ve 100 gramech má pouhých 14 kalorií, se černý kořen používá jako součást redukčních diet, při nechutenství u dětí a dospělých. Využívá se také k obnově pochodů v trávicí soustavě například po střevní chřipce. Pomáhá i při dně, revmatických chorobách a působí pozitivně na nervovou soustavu jako sedativum.

Semínka černého kořenu na zahrádku

Tato vytrvalá rostlina se pěstuje jako dvouletá. Vysévá se přímo do volné půdy v řádcích o 30 až 40 cm a do hloubky 3 až 4 cm na jaře, v červenci nebo srpnu. Právě v tomto období se pyšní nádhernými, po ránu po čokoládě vonícími žlutými květy. Koncem srpna nebo v září se sbírají semínka k dalšímu naklíčení.

Nejlépe se černému kořenu daří v polostínu, v hlinité hlíně bez kamenů. V prvním roce nepočítejte však s valnou úrodou, kořen dorůstá okolo 30 cm, proto je lepší vydržet ještě jeden rok a pak si jej dopřát v celé jeho zdravé podobě. Černý kořen opatrně okopávejte a dbejte na to, aby nebyl přemokřený. Při sklizni dávejte pozor, abyste tyto velmi křehké kořeny nezlomily. Skladuje se v chladu a suchu, podobně jako mrkev. Je mrazuvzdorný.

Černý kořen v kuchyni

Tato ne zrovna oku lichotivá zelenina je lehce stravitelná. Černý kořen se jí buďto zasyrova v salátech, pomazánkách, anebo jej můžete připravit obdobně jako chřest. Gratinuje se, dusí nebo smaží. Zajímavou chuť dodá i polévkám v kombinaci s kořenovou a jarní zeleninou. Jeho dužina je bílá, když ji rozkrojíte nebo jakkoliv narušíte, začne z ní vytékat hustá bílá šťáva, jež brzy zaschne.

Pokud je kořen po oloupání příliš lepkavý, spařte jej vroucí vodou. Aby vám před přípravou pokrmu na povrchu nezhnědl, namočte jej do vody se šťávou z citronu. Pokud máte listové výhonky, nevyhazujte je a upravte je obdobně jako špenát.

Salát z černého kořene

Salát z černého kořene

Příprava: 10 minut
Množství: pro 4 osoby
Energie: 451 kJ

  • 2 kusy černého kořene
  • 2 střední mrkve
  • 2 jablka
  • šťáva z citronu, sůl
  • 1 lžička medu
  • 1 lžíce panenského řepkového oleje
  • čerstvá petrželka

1. Kořenovou zeleninu řádně omyjeme a oloupejme. Jablko i se slupkou, mrkev a černý kořen nastrouháme a vložíme do větší misky.
2. Dressing připravíme z panenského řepkového oleje, šťávy z citronu, špetky soli a vmícháme med, případně třtinový cukr a zamícháme do salátu.
3. Nakonec ozdobíme čerstvou petrželkou a můžeme podávat s celozrnným pečivem.

Tip: K salátu z černého kořene se hodí i dressing z bílého jogurtu a pro zpestření přidejte i nahrubo nasekané vlašské ořechy.

Dušený černý kořen s cuketou a rajčaty

Dušený černý kořen s cuketou a rajčaty

Příprava: 10 minut + 30 minut dušení
Množství: pro 4 osoby
Energie: 470 kJ

  • 4 kusy černého kořene
  • 1 střední cuketa
  • 4 rajčata
  • svazek jarní cibulky nebo 1 větší cibule
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • sůl, pepř
  • tymián, rozmarýn, bobkový list a petrželka

1. Na řepkovém oleji orestujeme nahrubo nasekanou jarní cibulku a česnek. Přidáme na kolečka nakrájený černý kořen, podlijeme troškou vody, stáhneme teplotu a dusíme přibližně 5 minut.
2. Poté přidáme na kolečka nakrájenou cuketu a rajčata, bobkový list, rozmarýn a tymián. Dochutíme solí a pepřem.
3. Podle potřeby podlijeme ještě vodou a dusíme dalších 25 minut doměkka. Před podáním můžeme ještě pokapat šťávou z citronu a olivovým olejem, a vyndáme bobkový list.

Tip: Tento starý francouzský recept se hodí jako samotné jídlo nebo v kombinaci s rybou či drůbežím masem na grilu.

Autoři:




Nejčtenější

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aktovka musí sedět přesně, těm na kolečkách se vyhněte, řekla odbornice

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech trápí stále více školáků. Důvodem je i špatný výběr školní brašny. "Správná taška by měla na dětských zádech...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Další z rubriky

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko ne... celý článek

Škoda Octavia 2.0 TDI 2016 ·
Škoda Octavia 2.0 TDI 2016 ·

r.v. 2016, naj. 26 010 km, diesel
650 000 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.