Poté bochánky rozválíme na tenké placky a přitom se snažíme, aby náplň zůstala mezi těstem a vytvořila prostřední vrstvu. Placky trochu obalíme v mouce a smažíme na prudkém ohni na pánvi bez tuku. V okamžiku, kdy placku vkládáme na pánev, uděláme doprostřed prstem jamku, aby se placka "nenafukovala".
Když jsou všechny placky hotové, "vymácháme" je postupně v co nejvíce horké vodě, aby byly měkké, a každou silně potřeme máslem. Položíme je na sebe, až vznikne komínek, a ten rozřízneme odshora dolů dvakrát napůl, takže každá placka je rozdělena na čtyři kusy. Jíme horké; každý si může placku namazat zakysanou smetanou dle chuti.
Těsto: - dávka pro 4 až 7 osob
* 1/2 - 1 l kefíru (lze nahradit podmáslím)
* 1 rovná lžička jedlé sody
* 1 kg hladké mouky
* 1 lžička soli
Náplň:
* 3 tvarohy (lepší kostka nebo tvaroh na strouhání, ne měkký tvaroh ve vaničce)
* 2 vejce
* sůl
* zelené koření dle chuti (cibulová nať, kopr,…)
* máslo
* zakysaná smetana
Chačapuri z Arménie – vzhledově i chuťově podobné čepaugši.
Těsto: - dávka pro 4 až 6 osob
* 4 vejce
* 1/2 kg bílého jogurtu
* 1 lžička jedlé sody
* cca 1 kg mouky
Náplň:
* 100 g másla
* 2 vejce
* 1/2 kg slaného tvrdého sýra (můžeme smíchat i více druhů)
Z uvedených přísad vypracujeme vláčné těsto. Sýr najemno nastrouháme a smícháme s vejci a máslem. Stejně jako u čepaugše vytvoříme placky tak, aby náplň tvořila prostřední vrstvu. Smažíme opět na suché pánvi a pak už jen každou placku omastíme, poskládáme na sebe, rozřežeme a podáváme.
V Gruzii znají chačapuri také. V každém případě je těžké dopátrat se toho, co je „typický národní“ recept a co tradiční rodinný recept.
Vareniky z Ukrajiny
Těsto: - dávka pro asi tak 4 osoby
* 1 kg mouky
* 1 vejce
* 1 hrnek teplého mléka
* sůl
Náplň:
* 2 kg brambor
* 2 krabičky tvarohu
* sůl
* 3 cibule
* zakysaná smetana
Do mísy nasypeme mouku s trochou soli, doprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme jedno vejce. Pomalu přiléváme teplé mléko a mícháme, až vznikne měkké těsto. Brambory uvaříme, rozšťoucháme a smícháme je s tvarohem a trochou soli.
Pak bereme kousky těsta, rozvalujeme je na co nejtenčí placky a skleničkou z nich vykrajujeme kolečka. Stále trochu posypáváme moukou, aby se těsto nelepilo. Na kolečka klademe vychladlou náplň (brambory nesmějí být ani teplé) a okraje slepujeme tak, že vznikají malé půlkruhy.
Takto připravené vareniky postupně vaříme. Vkládáme je do osolené vroucí vody, pomalu mícháme, a když vyplavou, necháme ještě 2 minuty vařit. Uvařené je vkládáme do mísy. Na pánvi osmahneme cibulku a nalijeme ji na hotové vareniky. Při jídle ochucujeme zakysanou smetanou.
Pirožky od Tamary a Jachy
Těsto: - dávka pro asi tak 4 osoby
* asi tak 1 kg polohrubé mouky
* cca 1/2 litru teplejší vody nebo i trošku vlažného mléka
* 1 droždí
* sůl
Náplň:
* 1 kg brambor
* cibule
* sůl + koření atd. podle chuti (černý pepř, majoránka, petrželka,…)
* olej
Klasicky připravíme těsto a necháme asi hodinu vykynout. Mezitím si připravíme náplň, a to zhruba asi následovně. Na oleji osmahneme cibulku do zlatova, přidáme ji na již předtím uvařené a na kaši na sucho rozšťouchané osolené brambory a zároveň ještě přidáme koření podle chuti (černý pepř, majoránku, petrželku apod.) a důkladně promícháme.
Vykynuté těsto potom rozporcujeme a připravíme na pirožky, do toho nacpeme náplň ajeto! Pak už to jenom buď smažíme na oleji a nebo, když je někdo chabrus na žaludek, může si to péct i na sucho.