Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čepaugš, Chačapuri, Vareniky a Pirožky

  15:59aktualizováno  15:59
Do mísy nasypeme mouku se sodou a solí, uprostřed utvoříme důlek a do něho postupně přiléváme kefír a zpracováváme, až vznikne vláčné, měkké těsto. Z těsta pak vytvoříme malé bochánky o velikosti menší pěsti. Do každého bochánku uděláme důlek, vložíme do něj trochu náplně a důlek uzavřeme tak, aby náplň byla obalena těstem. Takto necháme bochánky asi půl hodiny odpočívat.

Poté bochánky rozválíme na tenké placky a přitom se snažíme, aby náplň zůstala mezi těstem a vytvořila prostřední vrstvu. Placky trochu obalíme v mouce a smažíme na prudkém ohni na pánvi bez tuku. V okamžiku, kdy placku vkládáme na pánev, uděláme doprostřed prstem jamku, aby se placka "nenafukovala".

Když jsou všechny placky hotové, "vymácháme" je postupně v co nejvíce horké vodě, aby byly měkké, a každou silně potřeme máslem. Položíme je na sebe, až vznikne komínek, a ten rozřízneme odshora dolů dvakrát napůl, takže každá placka je rozdělena na čtyři kusy. Jíme horké; každý si může placku namazat zakysanou smetanou dle chuti.


Těsto:   - dávka pro 4 až 7 osob

* 1/2  - 1 l kefíru (lze nahradit podmáslím)
* 1 rovná lžička jedlé sody
* 1 kg hladké mouky
* 1 lžička soli
 
Náplň:


* 3 tvarohy (lepší kostka nebo tvaroh na strouhání, ne měkký tvaroh ve vaničce)
* 2 vejce
* sůl
* zelené koření dle chuti (cibulová nať, kopr,…)
* máslo
* zakysaná smetana

 

Chačapuri z Arménie – vzhledově i chuťově podobné čepaugši.

Těsto:   - dávka pro 4 až 6 osob

* 4 vejce
* 1/2 kg bílého jogurtu
* 1 lžička jedlé sody
*  cca 1 kg mouky
 
Náplň:
* 100 g másla
*  2 vejce
*  1/2 kg slaného tvrdého sýra (můžeme smíchat i více druhů)

Z uvedených přísad vypracujeme vláčné těsto. Sýr najemno nastrouháme a smícháme s vejci a máslem. Stejně jako u čepaugše vytvoříme placky tak, aby náplň tvořila prostřední vrstvu. Smažíme opět na suché pánvi a pak už jen každou placku omastíme, poskládáme na sebe, rozřežeme a podáváme.
V Gruzii znají chačapuri také. V každém případě je těžké dopátrat se toho, co je „typický národní“ recept a co tradiční rodinný recept.

Vareniky z Ukrajiny

Těsto:   - dávka pro asi tak 4 osoby 

* 1 kg mouky
* 1 vejce
* 1 hrnek teplého mléka
* sůl
 
Náplň:

* 2 kg brambor
* 2 krabičky tvarohu
* sůl
* 3 cibule
* zakysaná smetana

Do mísy nasypeme mouku s trochou soli, doprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme jedno vejce. Pomalu přiléváme teplé mléko a mícháme, až vznikne měkké těsto. Brambory uvaříme, rozšťoucháme a smícháme je s tvarohem a trochou soli.

Pak bereme kousky těsta, rozvalujeme je na co nejtenčí placky a skleničkou z nich vykrajujeme kolečka. Stále trochu posypáváme moukou, aby se těsto nelepilo. Na kolečka klademe vychladlou náplň (brambory nesmějí být ani teplé) a okraje slepujeme tak, že vznikají malé půlkruhy.

Takto připravené vareniky postupně vaříme. Vkládáme je do osolené vroucí vody, pomalu mícháme, a když vyplavou, necháme ještě 2 minuty vařit. Uvařené je vkládáme do mísy. Na pánvi osmahneme cibulku a nalijeme ji na hotové vareniky. Při jídle ochucujeme zakysanou smetanou.


Pirožky od Tamary a Jachy

Těsto:   - dávka pro asi tak 4 osoby 

* asi tak 1 kg polohrubé mouky
* cca 1/2  litru  teplejší vody nebo i trošku vlažného mléka
* 1 droždí
* sůl
 
Náplň:

* 1 kg brambor
* cibule
*  sůl + koření atd. podle chuti (černý pepř, majoránka, petrželka,…)
*  olej

Klasicky připravíme těsto a necháme asi hodinu vykynout. Mezitím si připravíme náplň, a to zhruba asi následovně. Na oleji osmahneme cibulku do zlatova, přidáme ji na již předtím uvařené a na kaši na sucho rozšťouchané osolené brambory a zároveň ještě přidáme koření podle chuti (černý pepř, majoránku, petrželku apod.) a důkladně promícháme.

Vykynuté těsto potom rozporcujeme a připravíme na pirožky, do toho nacpeme náplň ajeto! Pak už to jenom buď smažíme na oleji a nebo, když je někdo chabrus na žaludek, může si to péct i na sucho. 

Autor:




Nejčtenější

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Jihoafrická modelka Candice Swanopoelová oslavovala své ještě nenarozené...
Baby shower: předporodní večírek, který těhotnou zasype dary i radami

Poslední večírek bez dítěte, příležitost probrat vše o dětech s kamarádkami a příbuznými, to je tzv. baby shower, předporodní večírek chystaný pro nastávající...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Casserole s bílými fazolemi a červenou cibulí
Rychlovky z jednoho hrnce, které přijdou k chuti na chatě i v kempu

Jsou chvíle, kdy se nám chce trávit hodiny u sporáku a našpinit polovinu kuchyňského vybavení. Ale pak jsou i takové, kdy bychom dali království za divotvorný...  celý článek

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový olej a sádlo jsou fajn, když chcete ve č... celý článek

Vyfoťte, vystavte, prodejte
Vyfoťte, vystavte, prodejte

Prodávejte jednoduše přes mobilní aplikaci Bazar eMimino.cz.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.