Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Celozrnné menu: zdravá jídla, která chutnají dobře

  0:12aktualizováno  0:12
Jestli chcete udělat něco dobrého pro své zažívání, sáhněte místo bílé mouky po té celozrnné.

Celozrnné špagety se zeleninou. | foto: Isifa

Proč je celozrnná mouka zdravá

Mletí zrna: Obilné zrno má 3 části – obal, jádro a klíček. Bílá mouka vznikne, když semele jen jádro, které obsahuje nejvíc bílkovin. Prospěšné látky jsou ale ve zbylých částech. U celozrnné mouky semele zrno celé.

Vitaminy a minerály: Obsahuje minerální látky, jako je například fosfor, hořčík, vápník, železo, draslík, zinek, vitamin E, B, B1 či B6 a zdravé tuky.

Vláknina: Podporuje trávení, ve střevech na sebe váže škodlivé látky.

Složité cukry: Uvolňují energii pozvolna, díky tomu mají celozrnné výrobky nižší glykemický index. Oproti tomu bílá mouka obsahuje jednoduché cukry, při kterých se v krvi rychle zvýší hladina cukru a rychle se zase sníží.

Celozrnné špagety se zeleninou

Celozrnné špagety se zeleninou.Příprava: 15 minut + vaření 15 minut

Pro 4 osoby

* 1 balení cherry rajčat
* 1 paprika
* 1 malá šalotka
* 4 stroužky česneku
* 1 malá chilli paprička
* 4 lžíce olivového oleje
* 500 g celozrnných špaget
* sůl
* hrst černých oliv
* čerstvá bazalka
* 100 g ovčího sýra

1. Zeleninu omyjeme, rajčata rozpůlíme, papriku rozkrojíme, vybereme jádra a nakrájíme na nudličky, šalotku nakrájíme na klínky.
2. Česnek oloupeme, pokrájíme na tenké plátky, chilli papričku rozpůlíme, nožem vyškrábneme semínka, nasekáme na malé kousky. Obojí orestujeme na pánvi na rozehřátém olivovém oleji, dokud česnek nezačne zlátnout.
3. Špagety uvaříme v osolené vodě, scedíme, promícháme s česnekem, papričkou a olivovým olejem.
4. Zeleninu, olivy a špagety promícháme v míse, rozdělíme na talíře a ozdobíme čerstvou bazalkou a rozdrobeným sýrem.

NÁŠ TIP

Čerstvou chilli papričku můžete nahradit sušenou nebo kayenským pepřem.

Jablkový koláč

Jablkový koláč.Příprava: 40 minut + pečení 40 minut

Na 1 koláč

* 400 g celozrnné pšeničné mouky
* špetka soli
* 100 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
* 200 g másla
* 100 g cukru moučka
* 1 vanilkový cukr
* 1 žloutek
* 4 velká jablka
* 1 citron
* 1 lžíce škrobové moučky
* 100 g cukru moučka
* 1 lžička mleté skořice

1. Z celozrnné mouky, soli, ořechů, másla, cukru a žloutku vypracujeme křehké těsto. Pokud je příliš suché, přidáme pár lžic studené vody. Odložíme ztuhnout do chladničky.
2. Jablka omyjeme, oloupeme, vykrájíme jádřince a nakrájíme na silnější plátky. Nastrouháme kůru z citronu. V misce promícháme škrob, cukr, skořici, nastrouhanou kůru, šťávu z citronu a plátky jablek.
3. Vymažeme koláčovou formu, troubu předehřejeme na 200 stupňů. Z těsta vyválíme jeden větší a jeden menší plát. Větší plát přeložíme do formy, naplníme jablkovou směsí, zakryjeme menším plátem těsta. Okraje spojíme prsty. Povrch na několika místech propíchneme. Pečeme asi 40 minut.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte naplnit koláč mákem. Dejte vařit vodu, mák propláchněte a vhoďte do vroucí vody. Po asi 15 minutách ho slijte a dvakrát třikrát semelte ve speciálním mlýnku na mák. V míse mletý mák smíchejte s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidejte plátky mandlí.

Zeleninový quiche

Zeleninový quiche.Příprava: 50 minut + pečení 40 minut

Na 1 koláč

* 300 g celozrnné pšeničné mouky
* sůl
* 150 g másla
* 3 polévkové lžíce vody
* 1 menší cibule
* 100 g žampionů
* 1 červená paprika
* olivový olej
* 4 vejce
* 300 mléka
* majoránka
* bazalka
* 250 g nastrouhaného eidamu

1. Promícháme mouku a sůl, nakrájíme máslo na malé kousky a prsty vše zpracujeme na drobenku. Poté přidáme vodu a zpracujeme na těsto, které necháme 1/2 hodiny v ledničce odpočívat. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
2. Těsto vyválíme na pomoučněném vále na tenkou placku. Vymažeme větší koláčovou formu tukem, přeneseme těsto do formy, okrájíme přebytky, propícháme vidličkou a dáme na 10 minut zapéct.
3. Cibuli nakrájenou na kolečka orestujeme, přidáme na plátky nakrájené žampiony, na proužky pokrájenou papriku, společně opékáme asi ještě 5 minut.
4. V misce prošleháme vajíčka, mléko a koření. Předpečené těsto poklademe orestovanou zeleninou, zalijeme vajíčkem, posypeme sýrem a dáme na 30–40 minut zapéct. Vnitřek quiche by měl být netekutý, sýr zlatý.

NÁŠ TIP

Těsto vyválíte snadněji mezi dvěma kusy potravinářské fólie, lépe se vám bude přesouvat do formy.

Autoři:




Nejčtenější

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Vivien Westwood dorazila do Brna. Značka představila nejnovější kolekci

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivien Westwoodové. Bylo to vůbec poprvé, co britská návrhářka...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Neuroložka prof. MUDr. Marcela Lippertová-Grünerová, ph. D. působila celou řadu...
Neuroložka: Mozkové buňky umí spáchat sebevraždu, ale to my nechceme

„Mozkové buňky mohou spáchat sebevraždu. Mají jakýsi,červený knoflík’, který buď stisknou, nebo ne. My se je snažíme přesvědčit, aby ho nemačkaly, protože je...  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej
Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej

Bronzer není jen pro ty, kterým se sluneční paprsky úspěšně vyhýbají. Kromě expresního opálení vám tohle jedinečné líčid... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.