Doporučujeme

Celerovo-bramborový gratin

Celerovo-bramborový gratin | foto: Apetit

Celerovo-bramborový gratin

  • 6
Šťavnatý a výrazný celer se výborně spojí s neutrálnějšími bramborami. Zapečením vše získá i chuťovou soudržnost.

NA 6-8 PORCÍ

Příprava: 20 minut + 40 minut pečení

* 1 velký celer o váze ½ až ¾ kg
* 250 ml mléka
* hrubá mořská sůl na dochucení
* 1 lžíce hladké mouky
* máslo na vymazání formy
* 1 stroužek česneku
* ¾ kg pevných brambor, nejlépe žlutomasých
* čerstvě mletý bílý pepř na dochucení
* 200 ml smetany ke šlehání
* 60 ml zeleninového vývaru
* 1½ hrnku strouhaného sýra (ementál, mimolette nebo s modrou plísní, samostatně i ve směsi)

1. Celer oloupejte, rozkrojte na čtvrtky a nakrájejte na tenké plátky. V hrnci zalijte mlékem, osolte a navrch prosijte mouku. Povařte, až plátky zkřehnou; asi pět až sedm minut. Sceďte a nechte stranou.

2. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Zapékací formu vymažte máslem a potřete rozkrojeným stroužkem česneku. Střídavě vyložte předvařenými plátky celeru a syrovými plátky brambor. Každou vrstvu lehce osolte a opepřete.

3. Smetanu rozmíchejte s vývarem a směsí přelijte brambory s celerem. Formu vložte do trouby a pečte tak dlouho, až se tekutina vsákne; trvá to 30 až 35 minut. Vpichem nože vyzkoušejte, jestli už brambory a celer změkly. Pak gratin posypte sýrem, troubu přepněte na gril a ještě dvě až tři minuty zapečte, až povrch zezlátne. Nechte krátce vychladnout a podávejte nakrájené na řezy.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Celerová remuláda na topinkách z českého chleba
Celerová remuláda na topinkách z českého chleba
Celerová krémová polévka se slaninou
Celerová krémová polévka se slaninou
Pastinákové bramboráčky
Pastinákové bramboráčky


  • Vybrali jsme pro Vás