Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čekankové delikatesy

  0:24aktualizováno  0:24
Z čekankových kořenů se vyráběla náhražka kávy, ale její puky – to je delikatesa. I v kuchyni!

Zapečené těstoviny s čekankou | foto: Profimedia.cz

Zapečené těstoviny s čekankou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 15–20 minut zapékání

* 400 g těstovin
* 4 čekankové puky
* 2 velká rajčata, spařená a oloupaná
* sůl a hrubě mletý pepř
* 100 ml smetany 33%
* 1 lžíce másla + na vymazání zapékací misky
* 2–3 lžíce citronové šťávy
* menší svazek čerstvé bazalky
*150 g sýra raclette

1. Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme a dužinu nakrájíme na kostičky. Uvařené těstoviny promícháme s rajčaty, částí listů bazalky, osolíme, opepříme a vložíme do zapékací misky vymazané máslem.

2. Spodní část kořene čekanky vyřízneme, aby nebyla hořká, a nakrájíme ji na silnější proužky. Čekanku rozložíme na těstoviny, zakapeme citronovou šťávou, osolíme, posypeme lístky bazalky, zalijeme smetanou a překryjeme tenkými plátky sýra, opepříme a poklademe kousky másla.

3. Zapékáme v předehřáté troubě asi 15–20 minut. Podáváme sypané zbylými bazalkovými lístky.

TIP
Do těstovin přidejte místo rajčat nakrájenou parmskou šunku či jinou šunku nebo slaninu a sýr raclette nahraďte jiným tučným tvrdým sýrem.


Co jste možná o čekance nevěděli

* Je bohatá na vlákninu a minerální látky – draslík, fosfor, hořčík, železo, vápník. Prospěšná je pro diabetiky. 

* Je vhodnou potravinou při různých dietách a dobrým pomocníkem při hubnutí.

* Podporuje zažívání a váže na sebe vodu i tuky. Pomáhá také při zvýšené hladině cholesterolu.

* Musí se uchovávat ve tmě. Starší plody bývají hořké.

* Hořké chuti se zbavíme přidáním jablka, hrušky, vajec, sýra nebo šunky. 

Salát s čekankou a avokádem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 2 avokáda
* 4 čekankové puky
* 1 menší hlávka červené čekanky
* 200 g listů římského salátu nebo směs listů různých salátů
* hrubě mletý pepř
* citronová šťáva na zakapání
* pečivo k podávání

Na dresink:
* šťáva z 1/2 citronu
* 6 lžic olivového oleje
* 2–3 lžíce dijonské hořčice
* sůl
* 1–2 lžičky cukru krupice, nejlépe přírodního

1. Suroviny na zálivku prošleháme v misce metličkou a podle chuti osolíme, popřípadě chuť doladíme cukrem. Listy salátu důkladně opereme a osušíme. Čekanku rozpůlíme nebo rozčtvrtíme, vykrojíme tuhý střed ve tvaru klínku, abychom se zbavili hořkosti, listy omyjeme a necháme okapat.

2. Avokádo nakrojíme kolem pecky, půlkami otočíme proti sobě a rozpůlíme ho. Pecku vyjmeme, oloupeme slupku a dužinu nakrájíme na kousky. Listy čekanky a avokádo rozdělíme na talíře, zakapeme trochou citronové šťávy, lehce osolíme a přidáme natrhané listy salátu.

3. Podáváme přelité dresinkem, poprášené čerstvě drceným pepřem a s pečivem.

TIP
Víno můžeme nahradit vývarem a použít i jiné čerstvé bylinky, např. oregano, rozmarýn a šalvěj. Všechnu zeleninu můžeme rozložit na plech, posypat bylinkami, zakapat olivovým olejem a upéct v troubě nebo pod grilem.

Čekanková polévka se sýrem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 15 minut

* 1 l zeleninového vývaru, i z kostky
* 200 g taveného smetanového sýra, např. Apetito
* 200 ml smetany 33%
* sůl a mletý bílý pepř
* 2 větší čekankové puky, asi 400 g
* citronová šťáva, asi 2 lžíce na dochucení
* pažitka k podávání
* hrubě mletý pepř k podávání

1. Čekankové puky očistíme, rozpůlíme, listy propláchneme vodou, vyřízneme hořký střed a nakrájíme na jemné proužky. Několik celých listů si ponecháme na ozdobu. Vývar přivedeme k varu, přidáme tavený sýr a metličkou ho rozšleháme. Osolíme, opepříme, přilijeme smetanu a opět přivedeme k varu. Vhodíme pokrájenou čekanku a povaříme doměkka, trvá to asi 5 minut.

2. Dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem a přímo v hrnci rozmixujeme ponorným mixérem. Podáváme s celými nebo překrojenými lístky čekanky, posypané pažitkou a čerstvě drceným pepřem.

TIP
Čekanku nemusíte mixovat a polévku můžete podávat ihned po uvaření s kousky čekanky. 33% smetanu lze nahradit méně tučnou smetanou na vaření nebo mlékem a tavený sýr zaměnit za sýr typu ementál, který v mléce na mírném ohni rozpustíme a rozmícháme.

Rizoto s rybou a čekankou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 10 minut + vaření rizota 20–25 minut

* 3 lžíce olivového oleje
* 400 g rybích filetů
* snítka šalvěje nebo tymiánu
* šťáva z 1/2 citronu
* 4 čekankové puky
* 1 červená paprika
* sůl a mletý bílý pepř
* 300 g rizotové rýže
* 2 lžíce másla
* 1 cibule
* 150 ml bílého vína
* 0,75–1 l vývaru
* špetka šafránu
* 20 g strouhaného parmazánu

1. Rýži propláchneme horkou vodou a necháme v sítu pořádně okapat. Uvaříme si vývar, necháme na mírném ohni vřít a rozmícháme v něm šafrán. Ve větším kastrole rozehřejeme lžíci másla, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme rýži a za stálého míchání ji osmahneme, až zrnka zbělají. Rýži zalijeme vínem, promícháme a víno necháme odpařit. Zalijeme částí vroucího vývaru se šafránem a vaříme za občasného míchání, až se vývar vstřebá do rýže, potom teprve postupně přiléváme zbylý vývar, dokud rýže není měkká, ale pevná.

2. Do uvařené rýže vmícháme parmazán a zbylé máslo. Necháme 2–3 minuty odstát. Papriku nakrájíme na tenké proužky. Čekanku podélně rozpůlíme nebo rozčtvrtíme, vykrojíme tuhý hořký střed ve tvaru klínku a lehce osolíme.

3. V pánvi rozpálíme olej, vložíme rybí filety, osolíme a okořeníme pepřem a bylinkami a pečeme nejdříve z jedné strany asi 4 minuty. Rybu otočíme, do pánve přidáme proužky papriky a čekankové puky a společně dopečeme. Zeleninu během opékání obracíme. Nakonec rybu i zeleninu zakapeme citronovou šťávou a podáváme s rizotem.

Zapečená čekanka se sýrem

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 20–30 minut pečení

* 8 čekankových puků
* šťáva z 1/2 citronu
* 2 lžíce másla + na vymazání zapékací misky
* 2 lžíce hladké mouky
* 200 ml mléka nebo smetany
* sůl a mletý pepř
* 2 žloutky
* 50 g tvrdého sýra typu parmazán
* 100 g sušené šunky

1. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem nebo smetanou, prošleháme, osolíme, opepříme a 20 minut na mírném ohni prováříme a mícháme. Odstavíme z ohně a do omáčky vmícháme sýr a žloutky. Zapékací misku vymažeme máslem, na dno rozložíme omyté, očištěné a rozpůlené čekankové puky řezem nahoru, osolíme je a pokapeme citronovou šťávou.

2. Přelijeme omáčkou a posypeme na kostičky nakrájenou šunkou. Vložíme do trouby předehřáté na 200–250 stupňů a zapékáme dozlatova, přibližně 20–30 minut.

TIP
Jednodušší a lehčí verzi připravíte, když čekankové puky, jak je výše uvedeno, přelijete 200 ml smetany ochucené solí, pepřem a promíchané se 150 g nastrouhaného sýra typu ementál. Povrch posypete parmskou či libovolnou kvalitní šunkou nebo slaninou a zapečete v předehřáté troubě dozlatova. Podávejte s bramborem nebo pečivem.

Autoři:




Nejčtenější

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlíků.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.