Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Časovaná bramborová bomba

aktualizováno 
- Doporučovat v Čechách a na Moravě jiné štědrovečerní menu než kapra s bramborovým salátem je totéž, jako nabádat Američany, aby na Den díkůvzdání nahradili krocana dejme tomu rybízem. Ačkoli některé rodiny obcházejí rybu kuřetem nebo řízkem, bez bramborového salátu nedají ani ránu - zato ten někdy uštědří pořádnou ránu svým tvůrcům.

Obecná zásada říká, že lahůdkové výrobky, tedy i bramborový salát, jsou při skladovací teplotě 5 stupňů Celsia použitelné 48 hodin, kusové výrobky - například obložené chlebíčky - dokonce jen 24 hodin.
“Bramborový salát navíc spadá do skupiny epidemiologicky rizikových výrobků,“ upozorňuje Eva Chomoucká z Krajské hygienické stanice v Brně. „Je velice choulostivý na manipulaci i na skladování. Navíc polotekutý mazlavý obsah s majonézou je ideálním prostředím pro množení mikrobů. Je mi ale úplně jasné, že v domácnostech zůstává déle,“ připouští doktorka Chomoucká.
Průmyslově vyráběné saláty na tom bývají o něco lépe díky tomu, že se při jejich výrobě používají stabilizátory, tedy látky, které jsou schopny trvanlivost prodloužit. Tato prodloužená doba použitelnosti se ovšem týká pouze neotevřených originálních obalů. Jakmile je jednou otevřete, musíte s obsahem zacházet jako s normálním lahůdkářským výrobkem. Takže 48 hodin - a dost.
Bramborový salát je samozřejmě lepší až druhý den, kdy se všechny ingredience prolnou a celá směs dostane tu správnou chuť. Jenže uležení se nesmí přehánět. Že salát není tak úplně v pořádku, se pozná chuťově, vzhledově i čichově. Trochu oschne a okorá, v některých případech mírně nakysne, poměrně rychle začne mírně kvasit a dokonce i plesnivět. Co s takovým salátem udělat? Vyhodit.
Kdo se k tak razantnímu kroku neodhodlá, může očekávat trpké následky. Mají většinou podobu nevolností, provázených zvracením a průjmem. Nemusí jít o specifické onemocnění, spíš o nepříjemné podráždění zažívacího traktu. Takové žlučníkáře může ovšem porazit už samotná majonéza. K vánočním svátkům se ale zkažený žaludek vůbec nehodí.

Salátové šestero
* Vyhněte se majonéze vyráběné podomácku ze syrových vajíček. Lepší je ta průmyslově vyráběná, protože je pasterovaná, a tudíž zdravotně méně riskantní.
* Na co nemusíte sahat rukama, na to nesahejte. Vaši ruku nahradí lžíce, měchačka, vidlička, kvedlačka...
* Uvažte, v jakém zdravotním stavu jsou ti, kteří bramborový salát připravují. Mějte přitom na paměti, že existují daleko nakažlivější onemocnění než třeba rýma.
* Všechny suroviny musí být vychlazené, čerstvé a čisté, samotná příprava salátu by měla být rychlá.
* Po dochucení salát okamžitě uzavřete do nějaké nádoby, nebo ho alespoň přikryjte a uložte do chladu, nejlépe do chladničky. Salát by však neměl zmrznout (krystalky vody poruší jeho konzistenci) ani by neměl být uchováván při pokojové teplotě (při té se množí mikrobi).
* Na stůl servírujte jen přiměřené množství; velká mísa by se možná na vánoční tabuli vyjímala skvěle, ale za zkažený žaludek to nestojí.

bramoborový salát

Autor:




Nejčtenější

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Mozková mrtvice - ilustrační fotografie
Když udeří mrtvice, jde o čas. Jak ji poznáte?

Na mozku jsme závislí. To on rozhodne, zda si přečtete tento článek a napijete se u toho kávy. Vše probíhá automaticky. Ovšem jen do chvíle, než mozkovou tepnu...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Další z rubriky

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.