Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čas jahod: pečeme nejlepší dezerty

  0:21aktualizováno  0:21
První jahody jíme nedočkavě jen tak s cukrem. Vyzkoušet ale můžete i cukrářské skvosty a superjednoduché rychlovky. Máme pro vás recepty na oslavu jahodového léta.

Čokoládový pusinkový dort s jahodami | foto: Stockfood.cz

Jahodový dort se smetanou a čokoládouJahodový dort se smetanou a čokoládou

Na formu o průměru 23 cm

Příprava: 30 minut + 50 minut pečení

* 80 g čokolády na vaření
* 220 g polohrubé mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 250 g cukru krupice
* 300 ml podmáslí
* 120 g změklého másla + trochu na vymazání formy
* 3 vejce
* 100 g kokosové moučky

Na náplň:
* 250 g ricotty
* 250 ml šlehačky
* 1 vanilkový cukr
* 350 g jahod
* 20 g čokolády

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Dno formy vyložíme pečicím papírem a boky i papír potřeme máslem. Čokoládu nalámeme do misky a rozpustíme ve vodní lázni. V míse promícháme mouku s kypřicím práškem, cukr, podmáslí, máslo a vejce. Přilijeme zchladlou rozpuštěnou čokoládu a šleháme, dokud se vše dobře nespojí. Nakonec vmícháme kokosovou moučku a těsto rozetřeme do formy.

2. Pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut, poté necháme ve formě na mřížce asi 10 min. zchladnout. Korpus vyjmeme z formy a necháme úplně vychladnout. Mezitím si připravíme krém a jahody. 2/3 jahod necháme na ozdobu, zbytek rozkrájíme. Ricottu vyšleháme s cukrem a smetanou do tuhé pěny. Do 2/3 krému vmícháme zbytek pokrájených jahod, do 1/3 krému zamícháme nahrubo nastrouhanou čokoládu.

3. Korpus rozřízneme na tři pláty, na spodní plát naneseme polovinu jahodové náplně, přiklopíme druhým plátem těsta a ozdobíme zbylou jahodovou náplní. Poslední plát ozdobíme čokoládovým krémem a poklademe celými jahodami.

Tip
Ricottu můžeme nahradit měkkým tvarohem nebo kysanou smetanou a do náplně přidat nasekané mandle či ořechy.

Pavlova s jahodami a lesními plodyPavlova s jahodami a lesními plody

Na formu o průměru 23 cm

Příprava: 30 minut + 75 minut pečení

* 4 bílky
* 220 g cukru krupice
* 2 lžíce kukuřičného škrobu
* 1,5 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce mandlových lupínků

Na ozdobu:
* 200 ml smetany na šlehání 33%
* 250 g jahod, malin, ostružin

1. Předehřejeme troubu na 150 stupňů. Bílky nalijeme do suché čisté mísy a vyšleháme pevnější sníh. Do něj postupně zašleháme cukr a nakonec ocet a škrobovou moučku. Do tuhého lesklého sněhu vmícháme polovinu mandlových lupínků.

2. Plech vyložíme pečicím papírem a lesklý tuhý sníh naneseme na papír do tvaru kruhu o průměru 16-18 cm. Okraje necháme o něco vyšší, než je střed dortu, a povrch posypeme zbylými mandlemi. Vložíme do předehřáté trouby, zmírníme teplotu na 120 stupňů a pečeme asi 75 minut.

3. Potom troubu vypneme a korpus necháme v troubě dosušit do úplného vychladnutí. Dobře vychlazenou smetanu ušleháme na tuhou šlehačku, ozdobíme jí střed dortu a na šlehačku navršíme ovoce.

Tip
Až skončí sezona jahod, můžete si tento dort připravit i z jiného ovoce. Zkuste broskve, nektarinky nebo exotické mango.

Čokoládový pusinkový dort s jahodamiČokoládový pusinkový dort s jahodami

Na dort o průměru 23 cm

Příprava: 30 minut + 100 minut pečení + chladnutí

* 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
* 170 g moučkového cukru
* 5 lžic horké vody
* 50 g čokolády na vaření
* 200 g hrubé mouky
* 1/2 prášku do pečiva

Na pusinkový korpus:
* 2 bílky
* 120 g jemného krupicového cukru
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce kokosové moučky
* cukr moučka na poprášení

Na dohotovení:
* 6-8 lžic tekuté čokoládové polevy
* 50 g mandlových lupínků, opražených
* 150 g jahod
* 200 ml smetany na šlehání 33%

1. Předehřejeme si troubu na 170-180 stupňů. Na čokoládový korpus vyšleháme do pěny žloutky, cukr a horkou vodu. Přidáme rozpuštěnou zchladlou čokoládu, prošleháme, aby se vše spojilo, přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec zlehka zapracujeme sníh z bílků. Promícháme a vlijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a vymazané máslem. Pečeme cca 35-45 minut.

2. Připravíme si pusinkový korpus. Teplotu trouby snížíme na 120 stupňů. Bílky vyšleháme na pevný sníh a zašleháme do něj cukr a citronovou šťávu, dokud nebude tuhý a lesklý. Nakonec zapracujeme kokosovou moučku, vše naneseme lžící na plech vyložený pečicím papírem do kruhu o průměru 18-20 cm. Lžící vytvarujeme povrch, vložíme do trouby a pečeme asi 60 minut. Necháme vychladnout ve vypnuté troubě.

3. Čokoládový korpus podélně rozpůlíme. Smetanu ušleháme dotuha. Spodní část čokoládového korpusu potřeme čokoládovou polevou, boky ozdobíme mandlovými lupínky, potřeme šlehačkou a ozdobíme jahodami. Přikryjeme druhým plátem těsta, potřeme čokoládovou polevou, posypeme lupínky a na polevu položíme pusinkový korpus. Povrch poprášíme moučkovým cukrem.

Tip
Čokoládový korpus můžete zaměnit za jakýkoliv jiný piškotový nebo třený dortový korpus a pusinkový dort připravit bez kokosové moučky nebo ji nahradit trochou mletých mandlí.

Sněhové záludnosti

Aby se vám sněhové korpusy vždy povedly, držte se několika ověřených pravidel:
1. Mísa musí být dokonale čistá. Zbytků mastnoty ji zbavíte, pokud vytřete vnitřní část rozpůleným citronem nebo ubrouskem s kapkou octa.
2. Bílky by měly mít při šlehání pokojovou teplotu
3. Před šleháním přidejte k bílkům malou špetku soli

Mandlový koláč s jahodamiMandlový koláč s jahodami

Na formu o průměru 26 cm

Příprava: 15 minut + 20-25 minut pečení

* 1,5 hrnku polohrubé mouky
* 1/2 sáčku kypřicího prášku
* špetka soli
* 1/2 hrnku cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1 vejce
* 1/2 hrnku podmáslí
* 1/2 hrnku oleje
* 1 lžíce citronové kůry, bio
* 100 g mandlových lupínků

Na ozdobu: 
* 400-500 g jahod
* 1 sáček čiré dortové želatiny nebo agaru
* cukr a citronová šťáva

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Jahody omyjeme. V míse promícháme prosetou polohrubou mouku s kypřicím práškem a oběma cukry. Přidáme špetku soli, vejce, podmáslí, olej, jemně nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, dobře promícháme a vymícháme hladké řidší těsto. Nakonec do těsta vmícháme polovinu mandlových lupínků.

2. Koláčovou formu vymažeme máslem a okraje vysypeme mandlovými lupínky. Vlijeme těsto, posypeme zbylými lupínky a pečeme v předehřáté troubě dozlatova, trvá to asi 20-25 minut. Upečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce. Podle návodu na obalu si připravíme želatinu nebo agar a podle chuti dosladíme.

3. Po vychladnutí koláč překlopíme na tác, otočíme a ozdobíme plátky jahod. Jahody potřeme rozpuštěnou vlažnou želatinou a necháme úplně ztuhnout.

Tip
Do těsta místo oleje můžete použít rozpuštěné máslo nebo heru a podmáslí nahradit jiným kysaným mléčným výrobkem nebo mlékem. Místo bílého cukru použijte třtinový nebo přírodní cukr a jahody promíchejte před zdobením se lžící cukru.

Jak urychlit pečení

* Když nemáte čas na pečení, sáhněte v supermarketu po hotovém piškotovém korpusu a pomažte ho domácím krémem.

* Finta a la cheesecake: Jako základ jahodového dortu použijte křehké jemné sušenky a přidejte k nim hrst mletých mandlí. Vše rozsekejte v robotu a spojte rozpuštěným máslem a krátce zapečte v troubě.

Jahodový dort se sypánímJahodový dort se sypáním

Na 1 dort o průměru 23 cm

Příprava: 45 minut + 10 minut pečení

* 300 máslových sušenek
* 100 g másla

Na náplň a ozdobu:
* 1,25 kg jahod
* 180-200 g jemného třtinového cukru, dle chuti
* 2 lžíce práškové želatiny
* 450 ml šlehačky
* 250 ml kysané smetany
* 80 g loupaných mandlí

Tip
Cukr můžete použít i moučkový nebo bílý krupicový. Želatinu použijte jemně mletou práškovou.

1. Půl kila jahod rozmixujeme s polovinou cukru a prolisujeme do kastrolu. Šťávu posypeme želatinou, necháme nabobtnat a zahříváme na mírném ohni, dokud se nerozpustí, nesmí se ale vařit.

2. Sušenky rozdrtíme na drobečky a promícháme s rozpuštěným máslem. Hmotu upěchujeme na dno dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova asi 10 minut.

3. Na sušenkový podklad naskládáme seříznuté jahody. Do jahodového protlaku vmícháme oslazenou kysanou smetanu a ušlehanou šlehačku se dvěma lžícemi cukru. Směs vlijeme do formy, přetáhneme fólií a dáme ztuhnout do chladničky. Před podáváním boky a okraje dortu ozdobíme nasekanými mandlemi. Dozdobíme po krajích rozpůlenými jahodami a krájíme na jednotlivé řezy.

Jahodová květinaJahodová květina

Na dort o průměru 23 cm

Příprava: 60 minut + 50 minut pečení + chlazení

* 300 g hrubé mouky
* 1/2 prášku do pečiva
* 250 g moučkového cukru
* 30 g kakaa holandského typu
* 3 malá vejce
* 60 g změklého másla
* 250 ml mléka

Na náplň: 
* 650-750 g jahod
* 100 g cukru
* 1 vanilkový cukr
* 250 ml mléka
* 6 žloutků
* 4 plátky želatiny
* 50 ml vanilkového likéru
* 600 ml smetany na šlehání

Na ozdobu:
* 400 ml smetany na šlehání
* 1 ztužovač šlehačky
* 200 g jahod

1. Do mísy robotu prosejeme mouku s kypřicím práškem, přidáme moučkový cukr, kakao, vejce a změklé máslo. Postupně zašleháváme mléko.

2. Šleháme, dokud se všechny suroviny nespojí v hladkou hmotu, cca 20-30 minut.

3. Těsto nalijeme do otvírací dortové formy vytřené máslem a vyložené pečicím papírem, uhladíme stěrkou a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů 40-50 minut.

4. 400 g jahod pomačkáme s dvěma lžícemi cukru, necháme chvíli stát a prolisujeme přes síto do mísy. Žloutky a cukr vyšleháme do husté pěny. Mléko a polovinu smetany svaříme s vanilkovým cukrem, stáhneme z ohně a přidáme žloutkovou pěnu. K jahodovému protlaku přilijeme polovinu žloutkového krému.

5. Želatinu namočíme do studené vody a necháme chvíli nabobtnat. Plátkovou želatinu vymačkáme, přebytečnou tekutinu slijeme a asi dvě třetiny želatiny rozmícháme v teplém žloutkovém krému s jahodovým protlakem. Zbylou želatinu rozmícháme v horkém žloutkovém krému a ochutíme vanilkovým likérem. Obě hmoty necháme vychladnout.

6. Korpus vložíme na rovný talíř nebo podložku a sepneme do vyšší dortové formy bez dna. Na těsto naskládáme těsně vedle sebe omyté a osušené jahody. Do jahodového krému zlehka vmícháme ušlehanou smetanu, směs nalijeme na jahody, uhladíme a dáme na chvíli ztuhnout do chladničky.

7. Na jahodovou směs rozetřeme vychladlý vanilkový krém, překryjeme fólií a dáme na 4 hodiny do chladničky. Poté dort potřeme ušlehanou smetanou se ztužovačem a povrch ozdobíme tenkými plátky jahod. Plátky skládáme postupně kolem dokola, aby se překrývaly a vznikla tak jahodová květina.

Autoři:






Nejčtenější

V trendy slunečních brýlích budete nepřehlédnutelná. Musí ale pasovat na vaši...
Jak vybrat sluneční brýle, které vám sednou? Rozhoduje tvar obličeje

Nepostradatelný doplněk, který nejen chrání před vtíravými slunečními paprsky, ale hlavně z vás dokáže udělat šmrncovní femme fatale. Tedy pouze v případě, že...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte Macronová...
Láska se zajíčkem. Velké rozdíly vztahu neprospívají, tvrdí psycholog

Muž si najde partnerku mladší o generaci, a nikoho to nenadzvedne. Zato když se žena zamiluje do syna kamarádky, všichni nevěřícně kroutí hlavou. Takových...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Další z rubriky

Tatarák z červené řepy
Jde to i bez masa. Z čeho vyrobit tatarák, abyste si pochutnali

Hned na začátek si pojďme vyjasnit jednu věc. Pravý hovězí tataráček, namíchaný podle vlastní chuti a natřený na křupavou topinku, je zkrátka pecka. Ale to...  celý článek

Zelné listy plněné mletým masem
Špičaté zelí je hit. Zabalte do něj maso nebo si udělejte skvělý salát

Možná jste u stánku svého oblíbeného zelináře narazili na hlávkové zelí neobvyklého zašpičatělého tvaru. Je to některá z méně známých odrůd této v Česku velmi...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?
Nebuďte jak leopard! Jak nemít skvrny se samoopalovákem?

Místo opálené pokožky vám zůstaly jen tmavé fleky? Se samoopalovacím přípravkem se to musí umět. Abyste neměla skvrny jako leopard, potřebujete peeling, citrón ... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.