Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čas jahod: pečeme nejlepší dezerty

  0:21aktualizováno  0:21
První jahody jíme nedočkavě jen tak s cukrem. Vyzkoušet ale můžete i cukrářské skvosty a superjednoduché rychlovky. Máme pro vás recepty na oslavu jahodového léta.

Čokoládový pusinkový dort s jahodami | foto: Stockfood.cz

Jahodový dort se smetanou a čokoládouJahodový dort se smetanou a čokoládou

Na formu o průměru 23 cm

Příprava: 30 minut + 50 minut pečení

* 80 g čokolády na vaření
* 220 g polohrubé mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 250 g cukru krupice
* 300 ml podmáslí
* 120 g změklého másla + trochu na vymazání formy
* 3 vejce
* 100 g kokosové moučky

Na náplň:
* 250 g ricotty
* 250 ml šlehačky
* 1 vanilkový cukr
* 350 g jahod
* 20 g čokolády

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Dno formy vyložíme pečicím papírem a boky i papír potřeme máslem. Čokoládu nalámeme do misky a rozpustíme ve vodní lázni. V míse promícháme mouku s kypřicím práškem, cukr, podmáslí, máslo a vejce. Přilijeme zchladlou rozpuštěnou čokoládu a šleháme, dokud se vše dobře nespojí. Nakonec vmícháme kokosovou moučku a těsto rozetřeme do formy.

2. Pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut, poté necháme ve formě na mřížce asi 10 min. zchladnout. Korpus vyjmeme z formy a necháme úplně vychladnout. Mezitím si připravíme krém a jahody. 2/3 jahod necháme na ozdobu, zbytek rozkrájíme. Ricottu vyšleháme s cukrem a smetanou do tuhé pěny. Do 2/3 krému vmícháme zbytek pokrájených jahod, do 1/3 krému zamícháme nahrubo nastrouhanou čokoládu.

3. Korpus rozřízneme na tři pláty, na spodní plát naneseme polovinu jahodové náplně, přiklopíme druhým plátem těsta a ozdobíme zbylou jahodovou náplní. Poslední plát ozdobíme čokoládovým krémem a poklademe celými jahodami.

Tip
Ricottu můžeme nahradit měkkým tvarohem nebo kysanou smetanou a do náplně přidat nasekané mandle či ořechy.

Pavlova s jahodami a lesními plodyPavlova s jahodami a lesními plody

Na formu o průměru 23 cm

Příprava: 30 minut + 75 minut pečení

* 4 bílky
* 220 g cukru krupice
* 2 lžíce kukuřičného škrobu
* 1,5 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce mandlových lupínků

Na ozdobu:
* 200 ml smetany na šlehání 33%
* 250 g jahod, malin, ostružin

1. Předehřejeme troubu na 150 stupňů. Bílky nalijeme do suché čisté mísy a vyšleháme pevnější sníh. Do něj postupně zašleháme cukr a nakonec ocet a škrobovou moučku. Do tuhého lesklého sněhu vmícháme polovinu mandlových lupínků.

2. Plech vyložíme pečicím papírem a lesklý tuhý sníh naneseme na papír do tvaru kruhu o průměru 16-18 cm. Okraje necháme o něco vyšší, než je střed dortu, a povrch posypeme zbylými mandlemi. Vložíme do předehřáté trouby, zmírníme teplotu na 120 stupňů a pečeme asi 75 minut.

3. Potom troubu vypneme a korpus necháme v troubě dosušit do úplného vychladnutí. Dobře vychlazenou smetanu ušleháme na tuhou šlehačku, ozdobíme jí střed dortu a na šlehačku navršíme ovoce.

Tip
Až skončí sezona jahod, můžete si tento dort připravit i z jiného ovoce. Zkuste broskve, nektarinky nebo exotické mango.

Čokoládový pusinkový dort s jahodamiČokoládový pusinkový dort s jahodami

Na dort o průměru 23 cm

Příprava: 30 minut + 100 minut pečení + chladnutí

* 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
* 170 g moučkového cukru
* 5 lžic horké vody
* 50 g čokolády na vaření
* 200 g hrubé mouky
* 1/2 prášku do pečiva

Na pusinkový korpus:
* 2 bílky
* 120 g jemného krupicového cukru
* 1 lžíce citronové šťávy
* 1 lžíce kokosové moučky
* cukr moučka na poprášení

Na dohotovení:
* 6-8 lžic tekuté čokoládové polevy
* 50 g mandlových lupínků, opražených
* 150 g jahod
* 200 ml smetany na šlehání 33%

1. Předehřejeme si troubu na 170-180 stupňů. Na čokoládový korpus vyšleháme do pěny žloutky, cukr a horkou vodu. Přidáme rozpuštěnou zchladlou čokoládu, prošleháme, aby se vše spojilo, přidáme mouku s práškem do pečiva a nakonec zlehka zapracujeme sníh z bílků. Promícháme a vlijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem a vymazané máslem. Pečeme cca 35-45 minut.

2. Připravíme si pusinkový korpus. Teplotu trouby snížíme na 120 stupňů. Bílky vyšleháme na pevný sníh a zašleháme do něj cukr a citronovou šťávu, dokud nebude tuhý a lesklý. Nakonec zapracujeme kokosovou moučku, vše naneseme lžící na plech vyložený pečicím papírem do kruhu o průměru 18-20 cm. Lžící vytvarujeme povrch, vložíme do trouby a pečeme asi 60 minut. Necháme vychladnout ve vypnuté troubě.

3. Čokoládový korpus podélně rozpůlíme. Smetanu ušleháme dotuha. Spodní část čokoládového korpusu potřeme čokoládovou polevou, boky ozdobíme mandlovými lupínky, potřeme šlehačkou a ozdobíme jahodami. Přikryjeme druhým plátem těsta, potřeme čokoládovou polevou, posypeme lupínky a na polevu položíme pusinkový korpus. Povrch poprášíme moučkovým cukrem.

Tip
Čokoládový korpus můžete zaměnit za jakýkoliv jiný piškotový nebo třený dortový korpus a pusinkový dort připravit bez kokosové moučky nebo ji nahradit trochou mletých mandlí.

Sněhové záludnosti

Aby se vám sněhové korpusy vždy povedly, držte se několika ověřených pravidel:
1. Mísa musí být dokonale čistá. Zbytků mastnoty ji zbavíte, pokud vytřete vnitřní část rozpůleným citronem nebo ubrouskem s kapkou octa.
2. Bílky by měly mít při šlehání pokojovou teplotu
3. Před šleháním přidejte k bílkům malou špetku soli

Mandlový koláč s jahodamiMandlový koláč s jahodami

Na formu o průměru 26 cm

Příprava: 15 minut + 20-25 minut pečení

* 1,5 hrnku polohrubé mouky
* 1/2 sáčku kypřicího prášku
* špetka soli
* 1/2 hrnku cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1 vejce
* 1/2 hrnku podmáslí
* 1/2 hrnku oleje
* 1 lžíce citronové kůry, bio
* 100 g mandlových lupínků

Na ozdobu: 
* 400-500 g jahod
* 1 sáček čiré dortové želatiny nebo agaru
* cukr a citronová šťáva

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Jahody omyjeme. V míse promícháme prosetou polohrubou mouku s kypřicím práškem a oběma cukry. Přidáme špetku soli, vejce, podmáslí, olej, jemně nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, dobře promícháme a vymícháme hladké řidší těsto. Nakonec do těsta vmícháme polovinu mandlových lupínků.

2. Koláčovou formu vymažeme máslem a okraje vysypeme mandlovými lupínky. Vlijeme těsto, posypeme zbylými lupínky a pečeme v předehřáté troubě dozlatova, trvá to asi 20-25 minut. Upečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce. Podle návodu na obalu si připravíme želatinu nebo agar a podle chuti dosladíme.

3. Po vychladnutí koláč překlopíme na tác, otočíme a ozdobíme plátky jahod. Jahody potřeme rozpuštěnou vlažnou želatinou a necháme úplně ztuhnout.

Tip
Do těsta místo oleje můžete použít rozpuštěné máslo nebo heru a podmáslí nahradit jiným kysaným mléčným výrobkem nebo mlékem. Místo bílého cukru použijte třtinový nebo přírodní cukr a jahody promíchejte před zdobením se lžící cukru.

Jak urychlit pečení

* Když nemáte čas na pečení, sáhněte v supermarketu po hotovém piškotovém korpusu a pomažte ho domácím krémem.

* Finta a la cheesecake: Jako základ jahodového dortu použijte křehké jemné sušenky a přidejte k nim hrst mletých mandlí. Vše rozsekejte v robotu a spojte rozpuštěným máslem a krátce zapečte v troubě.

Jahodový dort se sypánímJahodový dort se sypáním

Na 1 dort o průměru 23 cm

Příprava: 45 minut + 10 minut pečení

* 300 máslových sušenek
* 100 g másla

Na náplň a ozdobu:
* 1,25 kg jahod
* 180-200 g jemného třtinového cukru, dle chuti
* 2 lžíce práškové želatiny
* 450 ml šlehačky
* 250 ml kysané smetany
* 80 g loupaných mandlí

Tip
Cukr můžete použít i moučkový nebo bílý krupicový. Želatinu použijte jemně mletou práškovou.

1. Půl kila jahod rozmixujeme s polovinou cukru a prolisujeme do kastrolu. Šťávu posypeme želatinou, necháme nabobtnat a zahříváme na mírném ohni, dokud se nerozpustí, nesmí se ale vařit.

2. Sušenky rozdrtíme na drobečky a promícháme s rozpuštěným máslem. Hmotu upěchujeme na dno dortové formy vyložené pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě dozlatova asi 10 minut.

3. Na sušenkový podklad naskládáme seříznuté jahody. Do jahodového protlaku vmícháme oslazenou kysanou smetanu a ušlehanou šlehačku se dvěma lžícemi cukru. Směs vlijeme do formy, přetáhneme fólií a dáme ztuhnout do chladničky. Před podáváním boky a okraje dortu ozdobíme nasekanými mandlemi. Dozdobíme po krajích rozpůlenými jahodami a krájíme na jednotlivé řezy.

Jahodová květinaJahodová květina

Na dort o průměru 23 cm

Příprava: 60 minut + 50 minut pečení + chlazení

* 300 g hrubé mouky
* 1/2 prášku do pečiva
* 250 g moučkového cukru
* 30 g kakaa holandského typu
* 3 malá vejce
* 60 g změklého másla
* 250 ml mléka

Na náplň: 
* 650-750 g jahod
* 100 g cukru
* 1 vanilkový cukr
* 250 ml mléka
* 6 žloutků
* 4 plátky želatiny
* 50 ml vanilkového likéru
* 600 ml smetany na šlehání

Na ozdobu:
* 400 ml smetany na šlehání
* 1 ztužovač šlehačky
* 200 g jahod

1. Do mísy robotu prosejeme mouku s kypřicím práškem, přidáme moučkový cukr, kakao, vejce a změklé máslo. Postupně zašleháváme mléko.

2. Šleháme, dokud se všechny suroviny nespojí v hladkou hmotu, cca 20-30 minut.

3. Těsto nalijeme do otvírací dortové formy vytřené máslem a vyložené pečicím papírem, uhladíme stěrkou a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů 40-50 minut.

4. 400 g jahod pomačkáme s dvěma lžícemi cukru, necháme chvíli stát a prolisujeme přes síto do mísy. Žloutky a cukr vyšleháme do husté pěny. Mléko a polovinu smetany svaříme s vanilkovým cukrem, stáhneme z ohně a přidáme žloutkovou pěnu. K jahodovému protlaku přilijeme polovinu žloutkového krému.

5. Želatinu namočíme do studené vody a necháme chvíli nabobtnat. Plátkovou želatinu vymačkáme, přebytečnou tekutinu slijeme a asi dvě třetiny želatiny rozmícháme v teplém žloutkovém krému s jahodovým protlakem. Zbylou želatinu rozmícháme v horkém žloutkovém krému a ochutíme vanilkovým likérem. Obě hmoty necháme vychladnout.

6. Korpus vložíme na rovný talíř nebo podložku a sepneme do vyšší dortové formy bez dna. Na těsto naskládáme těsně vedle sebe omyté a osušené jahody. Do jahodového krému zlehka vmícháme ušlehanou smetanu, směs nalijeme na jahody, uhladíme a dáme na chvíli ztuhnout do chladničky.

7. Na jahodovou směs rozetřeme vychladlý vanilkový krém, překryjeme fólií a dáme na 4 hodiny do chladničky. Poté dort potřeme ušlehanou smetanou se ztužovačem a povrch ozdobíme tenkými plátky jahod. Plátky skládáme postupně kolem dokola, aby se překrývaly a vznikla tak jahodová květina.

Autoři:




Nejčtenější

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Další z rubriky

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.