Připravte si mátový, zázvorový nebo zelený čaj podle své chuti a nalijte do servisu podle svého vkusu. Čajové konvice i šálky naštěstí nepodléhají žádným trendům, jen vaší touze po Orientu, vesnické keramice nebo secesním porcelánu. Nezapomeňte, že k čaji se výborně hodí jemný alkohol. Než přijde návštěva, zásobte se griotkou, brandy a kvalitním rumem.
KROUŽEK PRO RADOST
Málokterá ruční práce je tak rychle hotová jako kroužky na ubrousky. Vyrobte si ke svému servisu kroužky odpovídající barvy a vaše čajové dýchánky budou hned o třídu výš.
S VŮNÍ MÁTY DO MAROKA
Do vysoké sklenice nacpěte velkorysou porci čerstvé máty a zalijte vařicím zeleným čajem, připraveným ze tří lžiček sypaného čaje na konvici a asi 20 kostek cukru.
ČERVENÁ A BÍLÁ
Tahle trochu ,řeznická‘ kombinace zahřeje i pouhým pohledem. Jestli chcete ještě přidat žár, nasypte si do čaje trochu skořice a na chuť si připravte horké toasty s máslem a medem.
SLADKÁ FRANCIE
Odtamtud pochází cukroví zvané Madlenky, k čaji ideální. Podle spisovatele Marcela Prousta jsou Madlenky "zvenku tak přísné, zevnitř tak smyslné". Recept najdete například na www.labuznik.com/ recipe.php?ID=7012
JAKO CAREVNA
Ruský čaj se podle tradice podává hořký. Proto k němu naservírujte bonbony, drobné sladkosti nebo hustou zavařeninu. Bonbon se dá do úst, čaj pijete přes něj a tím se osladí.
SBĚRATELSKÁ PÝCHA
Sbíráte porcelánové nebo keramické hrnečky? Pak víte, že je škoda schovávat je v kuchyňské lince. Uložené v jakémsi ,hrnečkovém pořadači’ jsou jednak po ruce a jednak krásně vystavené.
PODLE ČÍNSKÉHO VZORU
Čínské čaje se liší od provincie k provincii. Hledáte ten, který vám bude nejlépe chutnat? Pak navštivte stránky http://www.caj-kava.cz/necoocajich.asp nebo si přečtěte čajový lístek na www.dobracajovnahk.cz.
MODROBÍLÁ ZAHRADA
Do odlehčené keramiky vzdáleně inspirované cibulovým vzorem se bude hodit třeba zázvorový čaj. Nakrájejte čerstvý zázvor na plátky a přelijte vařicí vodou. Oslaďte medem a dochuťte citronem.
Jaké barvě dáte přednost?Bílé čaje Bílý čaj se pouze suší a je nejpodobnější čerstvému přírodnímu čaji. Nevyniká barvou, ale spíš chutí. Patří mezi delikatesy. Zelené čaje Čajové lístky jsou po sběru svinuty a lehce porušeny. Potom se suší a praží nebo napařují, aby se zastavil proces fermentace. Zelený čaj si u nás teprve získává své příznivce. Černé čaje Ty procházejí procesem fermentace úplně. Mají proto nejvýraznější barvu, od zlaté přes červenou až k tmavě hnědé, a často výrazné aroma. Tmavé čaje Zvláštní druh čaje z velmi silných listů, které procházejí dokonce dvojitou fermentací. Pro znalce lahůdka, pro neznalce ale příliš silný. |