Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

  0:17aktualizováno  0:17
Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen klasicky do salátů nebo pomazánek, ale v kuchyni se s nimi dá čarovat skoro do nekonečna. Vyzkoušejte třeba tyhle tři snadné letní recepty.

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem | foto: Profimedia.cz

Šalvějové ravioli s ricottou

Ingredience na 4-6 porcí:

Šalvějové ravioli s ricottou
  • 500 g hladké mouky + na podsypání
  • 5 vajec
  • 4-5 lžic másla
  • 2 hrsti šalvějových lístků
  • Na náplň:
  • 250 g ricotty
  • 2 lžíce pecorina
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Mouku a vejce zpracujeme pomocí robota s hnětacím hákem nebo rukama na hladké pružné nelepivé těsto. Vložíme je do mikrotenového sáčku a necháme chvíli odpočinout.
  2. Mezitím si připravíme náplň. V misce smícháme ricottu, strouhaný sýr a prolisovaný česnek. Dochutíme solí a pepřem.
  3. Pak těsto rozdělíme na dva kousky a postupně vyválíme na vále poprášeném moukou. Na jeden plát naklademe lžící náplň, přiložíme druhý plát a rozřezáme pomocí rádýlka. Tak spotřebujeme postupně všechno těsto i náplň.
  4. Do velkého hrnce si dáme vařit osolenou vodu. Když vře, vložíme do ní ravioli a vaříme asi 4 minuty. Pak je scedíme a necháme okapat.
  5. Ke konci vaření rozpustíme v kastrůlku máslo, orestujeme na něm šalvějové lístky a jednotlivé porce raviol voňavou omáčkou na talířích přelijeme.

Tip: Do náplně můžete přidat také několik lístků baby špenátu nebo nasekané bylinky dle chuti.

Batátová polévka s quinoou a koriandrem

Batátová polévka s quinoou a koriandrem
  • 200 g batátů
  • 150 g brambor
  • 1 velká červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • trochu chilli pasty nebo harissy
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 100 g červené quinoy
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • čerstvý koriandr

Pracovní postup:

  1. Začneme přípravou quinoy (nebo můžete jednotlivé kroky vpravit mezi kroky na přípravu polévky). Nejdříve quinou nasypeme do misky a zalijeme studenou vodou. Asi po čtvrt hodině ji slijeme a nasypeme do kastrůlku s 200 ml vývaru. Osolíme podle potřeby a vaříme na mírném plameni asi 10 minut. Pak necháme ještě chvíli stát s přiklopenou pokličkou, aby pěkně došla a všechen vývar se vstřebal.
  2. Batáty a brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme.
  3. Na rozpáleném oleji orestujeme dosklovata červenou cibuli, přidáme chilli pastu a rajčatový protlak a chvíli mícháme a necháme probublávat. Pak přidáme nakrájené batáty a brambory, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a vaříme do změknutí brambor asi 20 minut.
  4. Ke konci přidáme prolisovaný česnek, dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme na hustý hladký krém. Polévku podáváme ozdobenou quinoou a čerstvým koriandrem.

Kuřecí roláda s mandlovo-bylinkovým pestem

Ingredience na 4 porce:

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
  • 1 svazek čerstvé bazalky
  • 80 g parmazánu
  • 3 stroužky česneku
  • 2 hrsti loupaných mandlí
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej
  • plát vykostěného kuřecího masa s kůží
  • domácí směs koření dle chuti (např. mletá paprika, koriandr, sušený česnek, sušené bylinky)
  • kousek másla
  • 500 g nových brambor
  • 1/2 lžičky kmínu
  • několik lístků libečku i s natí
  • čerstvá petrželka

Pracovní postup:

  1. Bazalku opláchneme, osušíme a vložíme do nádoby od sekáčku. Přidáme na kousky nakrájený parmazán, oloupaný česnek, loupané mandle, sůl a pepř podle chuti a trochu olivového oleje. Zapneme sekáček, průběžně přidáváme olej, až vznikne pesto požadované konzistence.
  2. Masový plát položíme kůží nahoru, osolíme, do kůže vetřeme směs koření, otočíme a položíme na rozložený větší kus alobalu. Opět lehce osolíme a naneseme pesto. Roládu pevně zamotáme, zabalíme do alobalu a na koncích přitiskneme. Vložíme do pekáčku a pečeme na 160 °C asi 40 minut.
  3. Pak roládu vyjmeme, odstraníme alobal, přendáme ji do pekáčku, poklademe kousky másla a pečeme při 200 °C ještě asi 20 minut dozlatova.
  4. Mezitím, než se upeče kuře, očistíme brambory nožem (u nových to jde snadno) překrojíme je na menší kousky, vložíme do hrnce s vodou, osolíme, přidáme trochu kmínu a libeček. Vaříme asi 15 minut doměkka. Promícháme s trochou másla a nasekanou petrželkou a podáváme s roládou.

Tip: Pesta si můžete udělat víc do zásoby a podávat ho třeba s těstovinami, opečenou pancettou a strouhaným parmazánem.

Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

(Ilustrační foto)
Co vám zlepší imunitu: domácí mazlíček, pivo i ústřice

Imunitní systém je obrovský komplex, spolupracují v něm krvinky, tkáně a sliznice, protilátky i jednotlivé orgány. My ho můžeme jen trochu popostrčit. Třeba...  celý článek

Péče o nohy se v létě vyplatí.
Triky pro krásné a hebké nohy. Čistá žiletka nebo peeling chodidel

Letní horka přímo nabádají k tomu, abychom vystavovali naše nohy v sukních a kraťasech. Proto si zaslouží pečlivější péči než po zbytek roku. Ani sebelepší...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Vadí mi, že mé dospělé děti postihla tetovací mánie

Možná vám bude připadat můj dotaz malicherný, ale nemůžu si pomoct. Jsem strašně nešťastná z toho, že se moje děti tetují. Jsou ale dospělé, a nemůžu jim to...  celý článek

Jóga má podle odborníků nezpochybnitelný pozitivní přínos nejenom pro naše...
OBRAZEM: Ohebná těla vedle ašrámu i v mrakodrapu. Svět slaví den jógy

Po celém světě dnes miliony příznivců indického fyzického a mentálního cvičení slaví svátek. Dnešek je zároveň dnem letního slunovratu, který má pro mnoho...  celý článek

Další z rubriky

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Trifle s jahodami a pistáciemi
Jahodové mámení. Hurá, konečně je tady nejsladší sezóna v roce

Nedá se nic dělat, jahody prostě musí milovat každý. Ať už jen tak posypané cukrem a s kopečkem nadýchané šlehačky, nebo v podobě zmrzliny, jako náplň do...  celý článek

Kuřecí roláda s mandlovo-bazalkovým pestem
Bylinkové hody. Roláda s pestem, šalvějové ravioli a krém s koriandrem

Kdy jindy si užívat zelené bohatství ze zahrady nebo truhlíku za oknem, než právě teď, když se to všechno krásně zelená. Čerstvé bylinky využijete nejen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Sylvaine Delacourte a jejích pět premiér
Sylvaine Delacourte a jejích pět premiér

Jméno Sylvaine Delacourte nepatří ani mezi námi, milovnicemi a milovníky parfémů, k notoricky známým. A to přesto, že se v tomto světě pohybuje už více než dvě ... celý článek




LIFTEA Bylinky na odvodnění FORTE 30 tbl.LIFTEA Bylinky na odvodnění FORTE 30 tbl.

Porovnejte ceny, pročtěte recenze a objednejte přímo u nás.

www.Heureka.cz

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.