Šalvějové ravioli s ricottou
Ingredience na 4-6 porcí:
- 500 g hladké mouky + na podsypání
- 5 vajec
- 4-5 lžic másla
- 2 hrsti šalvějových lístků
- Na náplň:
- 250 g ricotty
- 2 lžíce pecorina
- 1 stroužek česneku
- sůl a čerstvě mletý pepř
Pracovní postup:
- Mouku a vejce zpracujeme pomocí robota s hnětacím hákem nebo rukama na hladké pružné nelepivé těsto. Vložíme je do mikrotenového sáčku a necháme chvíli odpočinout.
- Mezitím si připravíme náplň. V misce smícháme ricottu, strouhaný sýr a prolisovaný česnek. Dochutíme solí a pepřem.
- Pak těsto rozdělíme na dva kousky a postupně vyválíme na vále poprášeném moukou. Na jeden plát naklademe lžící náplň, přiložíme druhý plát a rozřezáme pomocí rádýlka. Tak spotřebujeme postupně všechno těsto i náplň.
- Do velkého hrnce si dáme vařit osolenou vodu. Když vře, vložíme do ní ravioli a vaříme asi 4 minuty. Pak je scedíme a necháme okapat.
- Ke konci vaření rozpustíme v kastrůlku máslo, orestujeme na něm šalvějové lístky a jednotlivé porce raviol voňavou omáčkou na talířích přelijeme.
Tip: Do náplně můžete přidat také několik lístků baby špenátu nebo nasekané bylinky dle chuti.
Batátová polévka s quinoou a koriandrem
- 200 g batátů
- 150 g brambor
- 1 velká červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- trochu chilli pasty nebo harissy
- 2 lžíce rajského protlaku
- 100 g červené quinoy
- 200 ml kuřecího vývaru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- čerstvý koriandr
Pracovní postup:
- Začneme přípravou quinoy (nebo můžete jednotlivé kroky vpravit mezi kroky na přípravu polévky). Nejdříve quinou nasypeme do misky a zalijeme studenou vodou. Asi po čtvrt hodině ji slijeme a nasypeme do kastrůlku s 200 ml vývaru. Osolíme podle potřeby a vaříme na mírném plameni asi 10 minut. Pak necháme ještě chvíli stát s přiklopenou pokličkou, aby pěkně došla a všechen vývar se vstřebal.
- Batáty a brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Česnek oloupeme a prolisujeme.
- Na rozpáleném oleji orestujeme dosklovata červenou cibuli, přidáme chilli pastu a rajčatový protlak a chvíli mícháme a necháme probublávat. Pak přidáme nakrájené batáty a brambory, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Zmírníme plamen a vaříme do změknutí brambor asi 20 minut.
- Ke konci přidáme prolisovaný česnek, dochutíme solí a pepřem a rozmixujeme na hustý hladký krém. Polévku podáváme ozdobenou quinoou a čerstvým koriandrem.
Kuřecí roláda s mandlovo-bylinkovým pestem
Ingredience na 4 porce:
- 1 svazek čerstvé bazalky
- 80 g parmazánu
- 3 stroužky česneku
- 2 hrsti loupaných mandlí
- sůl a čerstvě mletý pepř
- olivový olej
- plát vykostěného kuřecího masa s kůží
- domácí směs koření dle chuti (např. mletá paprika, koriandr, sušený česnek, sušené bylinky)
- kousek másla
- 500 g nových brambor
- 1/2 lžičky kmínu
- několik lístků libečku i s natí
- čerstvá petrželka
Pracovní postup:
- Bazalku opláchneme, osušíme a vložíme do nádoby od sekáčku. Přidáme na kousky nakrájený parmazán, oloupaný česnek, loupané mandle, sůl a pepř podle chuti a trochu olivového oleje. Zapneme sekáček, průběžně přidáváme olej, až vznikne pesto požadované konzistence.
- Masový plát položíme kůží nahoru, osolíme, do kůže vetřeme směs koření, otočíme a položíme na rozložený větší kus alobalu. Opět lehce osolíme a naneseme pesto. Roládu pevně zamotáme, zabalíme do alobalu a na koncích přitiskneme. Vložíme do pekáčku a pečeme na 160 °C asi 40 minut.
- Pak roládu vyjmeme, odstraníme alobal, přendáme ji do pekáčku, poklademe kousky másla a pečeme při 200 °C ještě asi 20 minut dozlatova.
- Mezitím, než se upeče kuře, očistíme brambory nožem (u nových to jde snadno) překrojíme je na menší kousky, vložíme do hrnce s vodou, osolíme, přidáme trochu kmínu a libeček. Vaříme asi 15 minut doměkka. Promícháme s trochou másla a nasekanou petrželkou a podáváme s roládou.
Tip: Pesta si můžete udělat víc do zásoby a podávat ho třeba s těstovinami, opečenou pancettou a strouhaným parmazánem.