Doporučujeme

Dušené fazolky s tymiánem

Dušené fazolky s tymiánem | foto: Profimedia.cz

Bylinkové hody

  • 2
Bylinky. Skvěle čarovat s nimi umí ve Středomoří. Inspirovali jsem se tam a připravili pro vás pět receptů, které se bez nich neobejdou.

K čemu se bylinky hodí

Bazalka: rajčata, saláty, polévky, mleté maso
Tymián: vepřové, hovězí a kuřecí maso, rajská polévka i omáčka
Šalvěj: ryby, telecí, jehněčí maso 
Estragon: bylinkové máslo, maso, nádivky
Rozmarýn: zelenina, hovězí

Závitky z mořského jazyka s rýží

Příprava: 35 minut

* 8 filetů z mořského jazyka
* šťáva z 1/2 citronu
* 4 lístky šalvěje
* 8 listů čerstvého špenátu
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 lžíce másla
* 1 cibule, 2 stroužky česneku
* 1 bulva fenyklu
* 4 rajčata, hrst černých oliv
* 1 lžíce suchého vermutu

1. Listy špenátu omyjeme, přelijeme vroucí vodou, zchladíme ve studené vodě a necháme okapat. Omyjeme, očistíme a nakrájíme všechnu zeleninu. Filety pokapeme citronem, osolíme, opepříme, posypeme částí nasekané šalvěje a listem špenátu. Zavineme do závitků.

2. V hlubší pánvi rozpálíme olej, opečeme na něm ze všech stran závitky, stačí tak 6–8 minut, a opečené závitky vyjmeme, zakapeme čerstvým olivovým olejem a uchováme v teple. Do pánve přidáme máslo, nakrájenou cibuli a česnek a necháme je zesklovatět. Přidáme na klínky nakrájený fenykl, osmahneme a nakonec vsypeme spařená, oloupaná a nakrájená rajčata a olivy. Osolíme, lehce opepříme a opékáme na mírném ohni asi 10 minut, dokud zelenina nezkřehne.

3. Nakonec přidáme vermut a zbylou usekanou šalvěj a necháme přejít varem. Závitky podáváme na dušené zelenině s vařenou rýží a ozdobené lístky rukoly nebo směsí dalších čerstvých bylinek.

Rybí filety v páře s bylinkami

Příprava: 10 minut
Vaření: 15–20 minut

* 4 filety bez kostí a kůže
* 400 ml bílého vína
* kopr, petrželka, bazalka
* 2 jarní cibulky
* 2 bobkové listy
* 1 citron
* sůl a pepř
* špetka muškátového květu
* máslo
* zelená petrželka

1. Do hrnce nebo hlubší pánve nalijeme víno, přidáme očištěné jarní cibulky, bobkový list, sůl, plátky z poloviny dobře omytého citronu, uvedeme k varu a vaříme asi 5 minut.

2. Rybí filety osolíme, okořeníme pepřem a špetkou muškátového květu. Do hrnce vložíme pařák nebo děrovanou podložku a na ni narovnáme připravené filety, které pokryjeme omytými bylinkami. Přiklopíme poklicí a vaříme v páře asi 15–20 minut, podle výšky masa. Tekutina během vaření nesmí dosahovat až k rybě.

3. Uvařené filety vyjmeme, pokapeme trochou rozpuštěného másla a podáváme s vařeným bramborem, petrželkou a plátky citronu. Porce ryby můžeme přelít lžící vinné várky.

Náš tip
Rybí filety můžete povařit přímo ve víně s trochou vody a přísadami. Vaříme je ale těsně pod bodem varu.

Čím to zapít:
Ryzlink rýnský 2006

Kuře se salátem a saturejkou

Příprava: 20 minut

* 400 g kuřecího masa
* 400 g směsi listů salátu
* snítka saturejky
* snítky kopru a koriandru
* 1 grep
* 4 lžíce ořechů z pinie

Na dresink:
* 1/2 citronu
* 1/2 grepu
* 6–8 lžic olivového oleje
* 2 lžíce medu
* sůl a pepř

1. Vychlazená pečená kuřecí prsa nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky a naskládáme na střed talířů. Grep oloupeme, z jednotlivých dílků vyřízneme ostrým nožem filátka dužiny bez slupky a obložíme jimi plátky masa. Salátové listy a bylinky důkladně omyjeme a osušíme nebo necháme okapat a zlehka promícháme.

2. Salát s bylinkami rozdělíme na talíře ke kuřecím plátkům s grepem. Piniová jadérka opražíme nasucho v pánvi. V misce prošleháme šťávu z poloviny citronu a grepu, medu a oleje a podle chuti osolíme a opepříme.

3. Při podávání zakapeme salát zálivkou a posypeme opraženými piniovými jadérky.

Náš tip:
Pokud nemáte hotové kuřecí maso, osolte a opepřete 4 menší kuřecí prsa, potřete je olivovým olejem a ogrilujte je na pánvi.

Čím to zapít:
Sauvignon Blanc

Dušené fazolky s tymiánem

Příprava: 10 minut
Dušení: 20 minut

* 500 g fazolových lusků
* lžíce olivového oleje
* 4 stroužky česneku
* 1 cibule
* 4 rajčata
* 1 snítka tymiánu
* 200 ml zakysané smetany
* svazek bylinek
* hrst vlašských ořechů

1. Fazolové lusky očistíme, omyjeme a necháme okapat. V kastrole nebo hlubší pánvi rozehřejeme olej, vsypeme nakrájenou cibuli a plátky česneku a osmahneme. Přidáme lusky, ještě chvíli opékáme a přidáme spařená, oloupaná a nakrájená rajčata, osolíme, opepříme, přidáme snítku tymiánu a dusíme ve vlastní šťávě pod poklicí doměkka.

2. Bylinky omyjeme, nasekáme najemno, vmícháme do zakysané smetany a podle chuti lehce osolíme. Překrájené ořechy opražíme nasucho na pánvi.

3. Dušené lusky při podávání doplníme ochucenou bylinkovou smetanou a sypeme opraženými ořechy. Jako přílohu podáváme pečivo, rýži nebo nové brambory.

Dobrá rada:
Kvalitní těžká hluboká pánev vydrží roky. Je to investice, která se vyplatí.

Čím to zapít:
Grand Cuvée 2005

Jehněčí kotlety se směsí bylinek

Příprava: 25 minut

* 8 jehněčích kotletek
* 5 lžic olivového oleje
* 2 stroužky česneku
* 1–2 lžíce citronové kůry
* 2 lžíce saturejky a majoránky
* sůl a pepř
* 250 g čerstvého sýra
* směs bylinek na obalení sýra

1. Kotlety omyjeme osušíme a odblaníme. V misce prošleháme olivový olej, česnek, kůru z dobře omytého nebo bio citrónu a nasekanou majoránku a saturejku. Kotlety opepříme, obalíme v misce připravenou marinádou a necháme v chladu odpočinout, minimálně půl hodiny, nejlépe do druhého dne.

2. Ostatní bylinky a listy salátu omyjeme a osušíme. Větší listy salátu natrháme na menší kousky, bylinky usekáme. Lžící vykrajujeme kousky sýra, který obalíme v bylinkách. Rozpálíme grilovací pánev, potřeme ji trochou oleje a zprudka opečeme maso z obou stran, po každé straně 4–5 minut.

3. Kotlety osolíme, přendáme na nahřáté talíře. Podáváme s listy salátu, bylinkovým sýrem a zakapané citronovou šťávou.

Náš tip:
M
ísto lučiny použijte klidně výraznější čerstvé měkké sýry, např. kozí, ovčí, nebo zkuste i ostřejší brynzu.

Čím to zapít: 
Zweigeltrebe


  • Vybrali jsme pro Vás