Doporučujeme

Pečené kuře s bylinkami a citronem

Pečené kuře s bylinkami a citronem | foto: Profimedia.cz

Byli jste na farmářském trhu? Poradíme vám, co uvařit z nákupu

  • 29
Hlavní sezona farmářských trhů pomalu končí, a tak si užijte čerstvé ovoce, zeleninu, bylinky a další produkty českých zemědělců, dokud jsou k dostání. Pokud jste si právě donesli domů třeba čerstvé kuře, vejce, zeleninu, brambory, domácí klobásku nebo hrušky a lámete si hlavu, co z nich uvařit, máme pro vás dva slané a jeden sladký tip.

Kuře pečené s citronem a bylinkami

  • 1 celé kuře
  • 2 citrony
  • svazek bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj...)
  • sůl
  • máslo

1. Omyté a osušené kuře vydatně posolíme zvenku i zevnitř. Citrony oloupeme a rozčtvrtíme a spolu s bylinkami jimi kuře vyplníme.
2. Kuře vložíme do pekáčku, přidáme kousek másla, přiklopíme a pomalu pečeme (cca na 130°C).
3. V průběhu pečení kuře podléváme a přeléváme výpekem.
4. Když je téměř hotové, sejmeme poklici, přidáme teplotu a dopékáme doměkka a dozlatova. Podáváme s brambory nebo vařenou rýží.

Brambory zapečené s kozím sýrem a klobáskou

Zapečené brambory

  • 6 větších brambor
  • 2 domácí klobásky (i pikantní)
  • 150 g kozího sýra
  • 100 ml smetany
  • 1 vejce
  • sůl
  • olej na vymazání formy
  • paprika, rajče

1. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a uvaříme v osolené vodě. Klobásky nakrájíme na kolečka.
2. Pečicí formu vymažeme a naskládáme do ní brambory, na ně vrstvu klobásek, na které rozdrobíme sýr a navrch zase vrstvu brambor.
3. Ve smetaně rozšleháme vejce a nalijeme rovnoměrně přes brambory. Zapečeme v předehřáté troubě.

TIP: Zapečené brambory můžete podávat třeba se salátem ze zeleniny (rajčata, paprika, cibule), kterou jste si donesli z farmářského trhu. 

Čokoládový koláč s hruškami

Čokoládový koláč s hruškami

  •  350 g polohrubé mouky
  • 250 g cukru
  • 500 ml kefírového mléka
  • 1 sklenička oleje
  • 3 vejce
  • ½ sáčku jedlé sody
  • 3 vrchovaté lžíce kakaa
  • 3 - 4 hrušky
  • citronová šťáva

1. Vejce, cukr, kefírové mléko a olej smícháme v míse. Do mouky vmícháme sodu a kakao a postupně přidáme do kefírové směsi.
3. Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jadřince a pokapeme citronem.
4. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a poklademe čtvrtkami hrušek. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C cca půl hodiny.


  • Vybrali jsme pro Vás