Kuře pečené s citronem a bylinkami
- 1 celé kuře
- 2 citrony
- svazek bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj...)
- sůl
- máslo
1. Omyté a osušené kuře vydatně posolíme zvenku i zevnitř. Citrony oloupeme a rozčtvrtíme a spolu s bylinkami jimi kuře vyplníme.
2. Kuře vložíme do pekáčku, přidáme kousek másla, přiklopíme a pomalu pečeme (cca na 130°C).
3. V průběhu pečení kuře podléváme a přeléváme výpekem.
4. Když je téměř hotové, sejmeme poklici, přidáme teplotu a dopékáme doměkka a dozlatova. Podáváme s brambory nebo vařenou rýží.
Brambory zapečené s kozím sýrem a klobáskou
- 6 větších brambor
- 2 domácí klobásky (i pikantní)
- 150 g kozího sýra
- 100 ml smetany
- 1 vejce
- sůl
- olej na vymazání formy
- paprika, rajče
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a uvaříme v osolené vodě. Klobásky nakrájíme na kolečka.
2. Pečicí formu vymažeme a naskládáme do ní brambory, na ně vrstvu klobásek, na které rozdrobíme sýr a navrch zase vrstvu brambor.
3. Ve smetaně rozšleháme vejce a nalijeme rovnoměrně přes brambory. Zapečeme v předehřáté troubě.
TIP: Zapečené brambory můžete podávat třeba se salátem ze zeleniny (rajčata, paprika, cibule), kterou jste si donesli z farmářského trhu.
Čokoládový koláč s hruškami
- 350 g polohrubé mouky
- 250 g cukru
- 500 ml kefírového mléka
- 1 sklenička oleje
- 3 vejce
- ½ sáčku jedlé sody
- 3 vrchovaté lžíce kakaa
- 3 - 4 hrušky
- citronová šťáva
1. Vejce, cukr, kefírové mléko a olej smícháme v míse. Do mouky vmícháme sodu a kakao a postupně přidáme do kefírové směsi.
3. Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme, zbavíme jadřince a pokapeme citronem.
4. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a poklademe čtvrtkami hrušek. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C cca půl hodiny.