Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Bulharské speciality voní grilem. Kjoftety, bjurek a pikantní pomazánka

  0:54aktualizováno  0:54
Bulharsko se těší oblibě českých turistů již dlouhá léta. Kromě krásných hor a Černého moře oceňují i chutnou místní kuchyni založenou především na zelenině a saturejce. O několik typických receptů se s námi podělil šéfkuchař bulharské restaurace Café Wine Bar Diama.

Café Wine Bar Diama, bulharská restaurace, bulharská národní jídla | foto:  František Vlček, MAFRA

Bulharská kuchyně je typická hlavně použitím velkého množství zeleniny, které mají na Balkáně požehnaně. V oblibě jsou zejména papriky, které se pečou, plní a přidávají do spousty jídel. Nejčastěji užívaným kořením je čubrica, neboli saturejka. A samozřejmě i paprika, včetně své pálivé podoby.

„V klasickém bulharském šopském salátu by měla být paprika ogrilovaná,“ prozrazuje Petar Zayakov z restaurace Café Wine Bar Diama v Mratíně u Prahy. Paní Vanya Zayaková, jeho matka, která se také podílí na chodu rodinného podniku dodává:

Fotogalerie

„Náš ́balkánský ́ sýr je jiný než feta nebo balkán, co znáte v Česku. Oproti fetě je měkčí, nedrolí se a má jemnější, méně slanou chuť,“ vysvětluje. Pokud se tedy chystáte letos na dovolenou do Bulharska, rozhodně ho ochutnejte a vezměte s sebou i jako dárek pro blízké doma. Překvapit můžete i jeho využitím - Bulhaři ho strouhají dokonce i na hranolky, netradiční kombinace vás i vaše děti určitě příjemně překvapí.

Pokud zavítáte na Balkán, vyzkoušejte osvěžující studenou polévku tarator, která v sobě kombinuje okurku a kopr. Vynechat byste neměli ani speciality z grilu - zejména jsou to placičky kjofteta a válečky kebabčeta. Za zmínku rozhodně stojí i dobroty připravované v typické litinové pánvi sač, ve které se maso zapéká spolu se zeleninou. Bulhaři s oblibou zapékají i sýry. Potrpí si také na mezzes - předkrmy, jako jsou nejrůznější saláty a dipy, které ale zůstávají na stole po celou dobu jídla. Kromě šopského salátu mezi nimi vyniká zeleninová ljutenica a lilková pomazánka kyopulu. Na Balkáně pak samozřejmě nemohou chybět plněné vinné listy (sarmy) nebo plněné zelné listy, ve kterých se skrývá směs masa a rýže.

Najdete zde i spoustu místních variant pokrmů, které znáte např. z Řecka. patří mezi ně i musaka, která se v Bulharsku připravuje pouze z brambor, masa a rajčat, tedy bez lilku. U pobřeží Černého moře nezapomeňte ochutnat smažené grundle - dokřupava opečené ančovičky. V dezertech si Bulhaři potrpí na ty hodně sladké a vládne jim zejména všemi milovaná baklava či kadaif.

Kyopolou - pikantní lilek

Ingredience:

Café Wine Bar Diama, bulharská restaurace, bulharská národní jídla
  • 6 lilků
  • 3 papriky (červená kapie)
  • sůl
  • 2 – 3 lžíce nadrobno nasekané hladkolisté petrželky
  • 2-3 stroužky česneku
  • 6 lžic olivového oleje
  • 3 lžíce octa

Postup:

Lilky a kapie opečeme v troubě či na grilu. Po upečení necháme odpočinout v nádobě, kterou přiklopíme. Lilky i kapie oloupeme. Kapie nakrájíme na kostičky a lilky rozmixujeme. Lilky a kapie smícháme, přidáme rozdrcený česnek, olivový olej, petržel, sůl a ocet. Necháme uležet a poté podáváme studené.

Smažená paprika bjurek

Ingredience na 4 porce:

Café Wine Bar Diama, bulharská restaurace, bulharská národní jídla paprika plněná sýrem a smažená v těstíčku
  • 4 papriky (červená kapie)
  • 200 g bulharského ovčího sýra (nastrouhaného)
  • 2 vejce
  • hladká mouka
  • čubrica
  • petrželka
  • strouhanka

Pracovní postup:

Kapie opečeme v troubě či na žáru (nikoliv na přímém ohni). Po upečení necháme odpočinout v nádobě, kterou přiklopíme. Mezitím si připravíme směs z bulharského ovčího sýru, petrželky, vejce a čubrici. Tuto směs použijeme na vyplnění paprik. Papriky následně obalíme v mouce, vejci, strouhance a osmahneme do zlatova.

Kjufteta na grilu

Ingredience:

Café Wine Bar Diama, bulharská restaurace, bulharská národní jídla
  • mleté maso (vepřové 70 %, hovězí 30 %)
  • cibule
  • černý pepř
  • římský kmín
  • čubrica
  • sůl
  • voda s ledem

Postup:

Pokud si maso meleme sami – nakrájíme maso na kostičky a necháme marinovat 2 až 3 hodiny s kořením, až poté meleme

Připravíme si směs z mletého masa, nadrobno nakrájené cibulky, soli a koření. Směs hnětáme s postupným přidáváním vody tak, aby vytvořila požadovanou lepkavou konzistenci. Necháme uležet 2 až 3 hodiny. Po uležení směsi vytvoříme placičky – kjufteta. Kjufteta následně pečeme na žáru (nikoliv na přímém ohni).

Bulharská musaka

Ingredience:

Café Wine Bar Diama, bulharská restaurace, bulharská národní jídla
  • 1 kg vepřového mletého masa
  • 1 plechovka loupaných rajčat (nebo 3 až 4 čerstvá oloupaná rajčata, nakrájená na kostičky)
  • 1 selský jogurt
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • římský kmín
  • 2 vejce
  • olej
  • 1 kg oloupaných brambor

Pracovní postup:

Na rozehřátou pánev přidáme olej a orestujeme cibulku, poté přidáme mleté maso a restujeme dále. Přidáme koření a rajčata. Za občasného míchaní necháváme dusit. Brambory nakrájíme na kostičky a orestujeme. Postupně brambory ochutíme římským kmínem a dodáme masovou směs. Připravíme si větší pečící nádobu, kterou vymažeme předem olejem. Do nádoby naskládáme směs brambor a mletého masa, podlijeme lehce horkou vodou (doporučuje se do půlky výšky směsi). Necháme péct v předehřáté troubě při 200 °C do úplného změknutí brambor (přibližná době pečení je 30 min.). Poté smícháme jogurt s vejcem, osolíme a zalijeme musaku. Necháme okamžik zapéct horní vrstvu jogurtu a vajec tak, aby se vytvořila krásná kůrka.

Autor: pro iDNES.cz




Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.