Doporučujeme

Čevapčiči s ajvarem | foto: Profimedia.cz

Bulharská kuchyně není jen čevapčiči

  • 38
Tahle kuchyně nezní tak sexy jako řecká či francouzská. Ale zbavte se předsudků, protože bulharská jídla stojí za to. Už i proto, že patří k těm zdravějším. Bulhaři jedí hodně mléčných výrobků, hlavně jogurtů a sýrů z kravského, ovčího či kozího mléka.

Jedním z nich je i u nás známý slaný sýr feta. Jedním z nejznámějších jídel je např. polévka tarator z kyselého mléka, nastrouhané okurky, kopru a česneku. Národním jídlem je ale bol čerba, fazolová polévka a kebapčeta, což jsou šišky z kořeněného mletého masa opékané na rožni u nás známé jako čevapčiči. Právě pokrmy z mletého masa jsou tu velmi rozšířené, používá se i hodně zeleniny.

Čevapčiči s ajvarem

Čevapčiči s ajvarem

Příprava 30 minut chlazení 2 hodiny, grilování 8–10 minut, porce pro 4 osoby

• 500 g mletého hovězího
• 200 g mletého skopového
• sůl
• 1 velký lilek
• 3 červené kapie
• 2 zelené papriky
• 4 stroužky česneku
• pepř
• 100 ml oleje
• červený vinný ocet
• 2 červené cibule

Postup:

Povedlo se? Vyfoťte a sdílejte

Nechte si pochválit nejen bulharské dobroty z vaší kuchyně. Na Labužník.cz nahrajte fotky a těšte se z hodnocení receptů.

1. V míse promícháme obě mletá masa s trochou soli a vody, směs odložíme rozležet minimálně na dvě hodiny do chladu.
2. Do trouby rozehřáté na 180 °C dáme do zapékací misky péct lilek propíchaný vidličkou a podlijeme jej trochou vody.
3. Nad plynovým hořákem nebo nad grilem opečeme kapie a papriky a vložíme je do mísy, kterou přetáhneme potravinovou fólií a necháme půl hodiny odležet. Česnek oloupeme a pokrájíme.
4.Upečený lilek zbavíme stopky, rozpůlíme jej a pokrájíme na kousky. Zapařené kapie a papriky oloupeme, odstraníme stopku a jádřinec.
5. Lilek, papriky, česnek promixujeme dohladka, dochutíme solí, pepřem a vmícháme tolik oleje, kolik hmota pojme, a dochutíme červeným vinným octem.
6. Z odleželého masa vytvarujeme válečky, které na roštu grilujeme ze všech stran asi 8–10 minut.
7. Cibuli nadrobno nasekáme a podáváme s ogrilovanými čevapčiči a ajvarem.

Salát z grilovaných paprik

Salát z grilovaných paprik

Příprava 5 minut, pečení 30 minut, odležení 30 minut, chlazení 6 hodin, porce pro 4 osoby

• 6 velkých vyzrálých červených paprik
• 2–3 stroužky česneku
• červený vinný ocet
• sůl
• pepř
• 100 ml olivového oleje
• čerstvá bazalka nebo oregano

Postup:

1. Papriky opalte nad grilem nebo plynovým hořákem (můžete je také upéct v troubě). Slupka paprik by měla být dotmava opečená.
2. Opečené papriky odložíme do mísy, zakryjeme potravinovou fólií a necháme je půl hodiny odležet a zapařit.
3. Papriky oloupeme, nejlépe nad sítem na míse – šťávu z paprik tak zachytíme k pozdějšímu použití. Odstraníme stopky a jádřince a papriky rozčtvrtíme.
4. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Kousky paprik vložíme do mísy se zachycenou šťávou, přidáme červený vinný ocet, plátky česneku, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a zalijeme olejem. Promícháme a necháme v chladu 6 hodin marinovat.
5. Před podáváním ozdobíme papriky čerstvou natrhanou bazalkou nebo oreganem.


  • Vybrali jsme pro Vás