Bulharská kuchyně není jen čevapčiči

  0:06
Tahle kuchyně nezní tak sexy jako řecká či francouzská. Ale zbavte se předsudků, protože bulharská jídla stojí za to. Už i proto, že patří k těm zdravějším. Bulhaři jedí hodně mléčných výrobků, hlavně jogurtů a sýrů z kravského, ovčího či kozího mléka.

Čevapčiči s ajvarem | foto: Profimedia.cz

Jedním z nich je i u nás známý slaný sýr feta. Jedním z nejznámějších jídel je např. polévka tarator z kyselého mléka, nastrouhané okurky, kopru a česneku. Národním jídlem je ale bol čerba, fazolová polévka a kebapčeta, což jsou šišky z kořeněného mletého masa opékané na rožni u nás známé jako čevapčiči. Právě pokrmy z mletého masa jsou tu velmi rozšířené, používá se i hodně zeleniny.

Čevapčiči s ajvarem

Čevapčiči s ajvarem

Příprava 30 minut chlazení 2 hodiny, grilování 8–10 minut, porce pro 4 osoby

• 500 g mletého hovězího
• 200 g mletého skopového
• sůl
• 1 velký lilek
• 3 červené kapie
• 2 zelené papriky
• 4 stroužky česneku
• pepř
• 100 ml oleje
• červený vinný ocet
• 2 červené cibule

Postup:

Povedlo se? Vyfoťte a sdílejte

Nechte si pochválit nejen bulharské dobroty z vaší kuchyně. Na Labužník.cz nahrajte fotky a těšte se z hodnocení receptů.

1. V míse promícháme obě mletá masa s trochou soli a vody, směs odložíme rozležet minimálně na dvě hodiny do chladu.
2. Do trouby rozehřáté na 180 °C dáme do zapékací misky péct lilek propíchaný vidličkou a podlijeme jej trochou vody.
3. Nad plynovým hořákem nebo nad grilem opečeme kapie a papriky a vložíme je do mísy, kterou přetáhneme potravinovou fólií a necháme půl hodiny odležet. Česnek oloupeme a pokrájíme.
4.Upečený lilek zbavíme stopky, rozpůlíme jej a pokrájíme na kousky. Zapařené kapie a papriky oloupeme, odstraníme stopku a jádřinec.
5. Lilek, papriky, česnek promixujeme dohladka, dochutíme solí, pepřem a vmícháme tolik oleje, kolik hmota pojme, a dochutíme červeným vinným octem.
6. Z odleželého masa vytvarujeme válečky, které na roštu grilujeme ze všech stran asi 8–10 minut.
7. Cibuli nadrobno nasekáme a podáváme s ogrilovanými čevapčiči a ajvarem.

Salát z grilovaných paprik

Salát z grilovaných paprik

Příprava 5 minut, pečení 30 minut, odležení 30 minut, chlazení 6 hodin, porce pro 4 osoby

• 6 velkých vyzrálých červených paprik
• 2–3 stroužky česneku
• červený vinný ocet
• sůl
• pepř
• 100 ml olivového oleje
• čerstvá bazalka nebo oregano

Čtěte v pondělí

Další recepty na tradiční bulharská jídla najdete v příloze MF DNES OnaDnes.

Postup:

1. Papriky opalte nad grilem nebo plynovým hořákem (můžete je také upéct v troubě). Slupka paprik by měla být dotmava opečená.
2. Opečené papriky odložíme do mísy, zakryjeme potravinovou fólií a necháme je půl hodiny odležet a zapařit.
3. Papriky oloupeme, nejlépe nad sítem na míse – šťávu z paprik tak zachytíme k pozdějšímu použití. Odstraníme stopky a jádřince a papriky rozčtvrtíme.
4. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Kousky paprik vložíme do mísy se zachycenou šťávou, přidáme červený vinný ocet, plátky česneku, ochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a zalijeme olejem. Promícháme a necháme v chladu 6 hodin marinovat.
5. Před podáváním ozdobíme papriky čerstvou natrhanou bazalkou nebo oreganem.

Autor:
  • Nejčtenější

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Těstoviny s pečenou řepou a sýrem

Těstoviny s pečenou řepou a sýrem

Střední

60 min

Věřte, že si na těchto těstovinách se superzdravou řepou báječně pochutnáte.

Napoleonky z červené řepy a kozího sýra

Napoleonky z červené řepy a kozího sýra

Lehké

45 min

Kombinace lahodného kozího sýra a červené řepy je neodolatelná.

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...