Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Budeme jíst květiny?

  16:24aktualizováno  16:24
Dali byste si porci jasmínů se smaženými růžovými lístky? Nebo snad thajskou omeletu z tulipánů se salátem z klejichy? To je jen několik lahůdek podávaných na kulinářském festivalu, jehož organizátoři by rádi s pomocí květin zpestřili thajský jídelníček. "Chtěla bych, aby thajské hotely zařadily na své jídelní lístky více květinových pokrmů a aby se ve školách učilo o květinách při hodinách vaření," objasňovala své plány 76letá energická organizátorka akce ve čtyřhvězdičkovém hotelu Fortune Penpan Sittitrajová.
Podle davů, které se shromáždily, aby zhlédly umění profesionálních i amatérských kuchařů z celého Thajska, je zřejmé, že pokrmy z květin přitahují značný zájem veřejnosti; podle kulinářských expertů však bude trvat ještě dlouho, než si
tyto speciality najdou na jídelních lístcích trvalé místo.

"Zavádíme tato jídla...abychom zjistili, jaký mají úspěch v porovnání s ostatními. Pokud nás odezva labužníků povzbudí, zařadíme je na jídelní lístek natrvalo," tvrdil šéfkuchař Isara Eam-eak z bangkockého hotelu SC Park.

Thajské orchideje jsou jednou z největších místních turistických atrakcí, podle Sittitrajové lze však místní flóru využívat v daleko širším měřítku. "Když jsme ještě bydleli v severovýchodním Thajsku, učil mě otec, že co jedí ptáci a opice, nemůže uškodit ani lidem,"vysvětlovala svou filozofii Sittitrajová.

"Využíváme znalostí venkovského obyvatelstva o místních rostlinách. Proč bychom neměli používat květiny jako jídlo ve stejném rozsahu, jako využíváme například bylinky?" Kromě voňavých jasmínů, které se vyskytují téměř v každé thajské zahradě, se mezi další oblíbené "pokrmy" či ozdoby pokrmů na výstavě řadily i růže, měsíčky a blatouchy.

Ne všechny recepty pocházely přímo z Thajska. Bývalá učitelka tradičního japonského vázání květin Harano Majumiová si nechala ze své domoviny poslat speciálně pro tuto příležitost sakury. "Možná si jednou otevřu vlastní restauraci," zasnila se 44letá Japonka žijící v Thajsku, zatímco rozdávala tipy, jak vyrobit sushi balené v lístcích sakury či vietnamské jarní rolky plněné vybranými květinami a krémem z pandánových listů.

"Chybí mi tady moje záliba. V Japonsku jsem učila aranžérství květin a připravovala jsem pozadí pro televizní pořady a reklamy," stěžovala si. Organizátoři konference zatím nedokážou odhadnout potenciál, který květinové pokrmy skýtají. Doufají však, že by kromě turistického průmyslu mohly v budoucnu oživit i thajský export.

"Květinové pokrmy jako vývozní artikl není pouhý sen, když si vezmeme, jakou popularitu thajská kuchyně získala v posledních letech v zahraničí. Také proto bychom se měli obrátit k dalším přírodním zdrojům, které naše země skýtá," říká Sittitrajová.
Autor:




Nejčtenější

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Salma Hayeková (Londýn, 5. prosince 2016)
Ve svém věku už nemusím vypadat dokonale, je to výhoda, říká Hayeková

Herečka Salma Hayeková (50) nikdy nepodléhala hollywoodským trendům a nesnažila se mučit v posilovně jen proto, že to je zrovna v kurzu. Pro svou postavu toho...  celý článek

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Ilustrační fotografie
Uroložka: Koupání v řece ani bazénu zánět močových cest nezpůsobuje

Každá druhá žena aspoň jednou za život prodělala zánět močových cest, i proto lékaři doporučují věnovat péči hlavně prevenci. "Koupání v řece ani bazénu...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Buřty s paprikou na černém pivu
Pivo jako hvězdná ingredience české kuchyně. Byla by škoda ho jen pít

Co Čech to milovník piva. Podle informací Českého svazu pivovarů a sladoven jsme ho loni vypili 16,4 milionu hektolitrů, což je o 200 tisíc hektolitrů více než...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový olej a sádlo jsou fajn, když chcete ve č... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.