tyto speciality najdou na jídelních lístcích trvalé místo.
"Zavádíme tato jídla...abychom zjistili, jaký mají úspěch v porovnání s ostatními. Pokud nás odezva labužníků povzbudí, zařadíme je na jídelní lístek natrvalo," tvrdil šéfkuchař Isara Eam-eak z bangkockého hotelu SC Park.
Thajské orchideje jsou jednou z největších místních turistických atrakcí, podle Sittitrajové lze však místní flóru využívat v daleko širším měřítku. "Když jsme ještě bydleli v severovýchodním Thajsku, učil mě otec, že co jedí ptáci a opice, nemůže uškodit ani lidem,"vysvětlovala svou filozofii Sittitrajová.
"Využíváme znalostí venkovského obyvatelstva o místních rostlinách. Proč bychom neměli používat květiny jako jídlo ve stejném rozsahu, jako využíváme například bylinky?" Kromě voňavých jasmínů, které se vyskytují téměř v každé thajské zahradě, se mezi další oblíbené "pokrmy" či ozdoby pokrmů na výstavě řadily i růže, měsíčky a blatouchy.
Ne všechny recepty pocházely přímo z Thajska. Bývalá učitelka tradičního japonského vázání květin Harano Majumiová si nechala ze své domoviny poslat speciálně pro tuto příležitost sakury. "Možná si jednou otevřu vlastní restauraci," zasnila se 44letá Japonka žijící v Thajsku, zatímco rozdávala tipy, jak vyrobit sushi balené v lístcích sakury či vietnamské jarní rolky plněné vybranými květinami a krémem z pandánových listů.
"Chybí mi tady moje záliba. V Japonsku jsem učila aranžérství květin a připravovala jsem pozadí pro televizní pořady a reklamy," stěžovala si. Organizátoři konference zatím nedokážou odhadnout potenciál, který květinové pokrmy skýtají. Doufají však, že by kromě turistického průmyslu mohly v budoucnu oživit i thajský export.
"Květinové pokrmy jako vývozní artikl není pouhý sen, když si vezmeme, jakou popularitu thajská kuchyně získala v posledních letech v zahraničí. Také proto bychom se měli obrátit k dalším přírodním zdrojům, které naše země skýtá," říká Sittitrajová.