Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Buchtičky s vinným šodó a další variace na buchty a dezerty

  0:54aktualizováno  0:54
Buchty jsou skvělý dezert, ale mohou být i občasným hlavním chodem. A to nejen proslulé buchtičky s krémem.

Dukátové buchtičky | foto: Stockfood.cz

Sladké rohlíčky s ořechovou náplníSladké rohlíčky s ořechovou náplní

Příprava: 45 minut + 1,5-2 hodiny kynutí + 15-20 minut pečení

Na asi 30 rohlíčků

* 500 g hladké mouky
* 2 žloutky + 3 vejce
* 200 g másla
* 80 g cukru moučka
* 30 g droždí
* 300 ml vlažného mléka

Na náplň:
*
150 g vlašských ořechů
* 6-10 lžic smetany 12%
* 50 g piškotů
* 40 g medu
* 1 sáček vanilkového cukru
* cukr krupice, dle chuti

1. Droždí utřeme s lžičkou cukru a trochou mléka a necháme vzejít kvásek. V míse utřeme máslo s cukrem, přidáme žloutky a 2 vejce a vyšleháme do pěny.

2. Přisypeme mouku, špetku soli,přilijeme vykynutý kvásek a zbytek mléka a vařečkou vypracujeme hladké nelepivé těsto. Přikryjeme a necháme nakynout na dvojnásobek.

3. Na náplň promícháme mleté ořechy, smetanu, mleté piškoty, med, vanilkový cukr a podle chuti přisladíme cukrem.

4. Těsto vyválíme na pláty o síle asi 1-1,5 cm a rozkrájíme na čtverce. Ty naplníme náplní, zatočíme směrem od rohu k rohu a vytvarujeme rohlíčky.

5. Přendáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě chvíli kynout. Poté rohlíčky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 180 stupních asi 15-20 minut.

Domácí koblihy s marmeládouDomácí koblihy s marmeládou

Příprava: 1-1,5 hodiny + asi 30 minut smažení

Na cca 25-30 kusů

* 600 g hladké mouky
* 1 kostka čerstvého droždí
* 6 žloutků
* 80 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 80 g másla
* 2 lžíce rumu
* kůra z 1/2 citronu, bio
* šťáva z 1 citronu
* 250-300 ml vlažného mléka
* olej či sádlo na smažení
* asi 10 lžic meruňkové či jiné zavařeniny
* cukr na poprášení

1. V hrnku rozdrobíme droždí se lžící cukru, přidáme trochu vlažného mléka, 2 lžíce mouky a promícháme na řídké těstíčko. Necháme vykynout.

2. V míse utřeme změklé máslo se žloutky a zbylým cukrem, vanilkovým cukrem a 1/2 lžičkou soli do pěny. Přidáme rum, citronovou kůru a šťávu, mléko, kvásek, mouku a zaděláme nelepivé těsto, necháme vykynout na dvojnásobek.

3. Rozdělíme ho na dva díly a na pomoučeném vále vyválíme asi 1 cm silné pláty. Na jeden plát těsta formičkou naznačíme koblihy. Do středu kolečka dáme lžičku zavařeniny, vše překryjeme druhou polovinou těsta a vykrajovátkem vypichujeme koblihy. Klademe je na pomoučený vál, poté je přikryjeme teplým ubrouskem a necháme vykynout.

4. V kastrole rozpálíme vyšší vrstvu tuku a vkládáme do něj koblihy spodní stranou nahoru. Na chvilku je přikryjeme poklicí, a jakmile jsou zespodu zlatohnědé, otočíme je a dosmažíme bez poklice. Podáváme poprášené cukrem.

Tip
Koblihy by měly při smažení volně plavat, protože ještě nakynou. Usmažené koblihy klademe na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk.

Vázané koláče s tvarohem a borůvkamiVázané koláče s tvarohem a borůvkami

Příprava: 45 minut + 75-90 minut kynutí + 20 minut pečení

Pro 4 osoby (asi 20 kusů)

* 1/2 kostky droždí
* 150-200 ml mléka
* 60 g cukru krupice
* 450 g polohrubé mouky
* špetka soli
* 1 žloutek
* 80 g másla
* 1 žloutek na potření
* cukr moučka na posypání

Na náplň:
* 350 g měkkého tvarohu
* 50-70 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 1 celé vejce
* 1 lžíce citronové kůry, bio
* 200-250 ml borůvek

1. Droždí utřeme se lžící cukru a rozmícháme s trochou vlažného mléka, lžící mouky a necháme vykynout.

2. V míse promícháme prosátou mouku se solí, cukrem, přilijeme vykynutý kvásek a žloutek rozmíchaný v části mléka. Přidáme rozpuštěné vlažné máslo, podle potřeby dolijeme mlékem, zaděláme vláčné nelepivé těsto a necháme ho na teplém místě vykynout.

3. Tvaroh na náplň promícháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, vejcem a jemně nastrouhanou citronovou kůrou.

4. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučeném vále na plát a rozkrájíme na čtverce o rozměru asi 10 x10 cm. Rohy a okraje potřeme rozšlehaným vejcem a doprostřed naneseme lžící tvarohovou náplň. Poklademe ji borůvkami, cípy naproti sobě přeložíme do tvaru šátečku a spojíme.

5. Koláče přeložíme na plech vyložený pečicím papírem, necháme asi 10 minut kynout a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních asi 20 minut.

Tip
Tvaroh můžete doplnit lesními jahodami, malinami, meruňkou, rybízem či švestkou.

Perníkové dortíčkyRecept pro ONU: Perníkové dortíčky s brusinkami a cukrovou polevou

Autor: Lukáš Pohl, šéfcukrář známé pražské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise

Na 10 kusů

* 100 g mandlí
* 200 g cukru moučka
* 100 g hladké mouky
* 1/2 sáčku kypřicího prášku do perníku
* 1 vrchovatá polévková lžíce kakaa
* 240 g bílků
* 125 g másla

1. Na mírném ohni si přepustíme máslo, dokud nebude čiré a nebude mít vůni po oříšcích. Mandle, cukr, mouku, kakao a kypřicí prášek rozmixujeme v mixéru na hladkou moučku.

2. V kotlíku smícháme med, bílky a sypkou složku a nakonec přidáme horké máslo. Vše důkladně promícháme a naplníme do tří čtvrtin formičky, kterou jsme si vymazali máslem a vysypali hrubou moukou.

3. Na těsto poklademe brusinky obalené v hrubé mouce. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca15-20 minut. Po vychladnutí můžeme ozdobit fondánovou polevou, kterou si nahřejeme ve vodní lázni, a přidáme k ní na100 g 2 polévkové lžíce ovocného sirupu či šťávy z brusinek. Dozdobíme dle libosti ovocem.

Dukátové buchtičkyDukátové buchtičky s vinným šodó

Příprava: 45 minut + 1,5-2 hodiny kynutí + 20 minut pečení

Pro 4 osoby

* 400 g hladké mouky + trochu na vál
* 3 lžíce moučkového cukru
* 1/ 2 kostky droždí
* 1 lžíce cukru krupice
* kůra z 1/2 citronu, bio
* sůl
* 2 žloutky
* 1 vařený brambor
* 100 g rozpuštěného másla
* 100 g na pomaštění
* 300-350 ml mléka

1. Droždí rozmícháme v misce s lžící krupicového cukru a 100 ml vlažného mléka a necháme vykynout kvásek. Do mísy prosejeme mouku, moučkový cukr, promícháme s trochou soli, přidáme jemně nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, vykynutý kvásek,v mléce rozmíchané žloutky, jemně nastrouhaný vařený brambor a rozpuštěné máslo.Vařečkou nebo v robotu vypracujeme hladké jemné nelepivé těsto, na kterém se tvoří bubliny a nelepí se na vařečku.

2. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout, dokud nezdvojnásobí objem.

3. Vykynuté těsto propracujeme a vyválíme na dlouhé tenké válečky o síle asi 1,5-2 cm a nakrájíme z nich stejnoměrné dílky.

4. Máslo na potření rozpustíme a část ho nalijeme do pekáčku. Každý dílek v dlani vyválíme na kuličku a klademe do pekáče, do kterého jsme nalili trochu rozpuštěného másla. Buchtičky v másle ze stran "vykoupeme", aby se při pečení neslepily, a skládáme je těsně vedle sebe.

5. Zbylým rozpuštěným máslem polijeme povrch buchtiček a necháme je nakynout. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních dozlatova, asi 20 minut.

Tip
Podáváme s vanilkovým krémem nebo vinným šodó. Na šodó šleháme ve vodní lázni bílé víno, cukr, vanilkové cukr a žloutky, dokud se nevytvoří hladká hustá pěna.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní...
Vivien Westwood dorazila do Brna. Značka představila nejnovější kolekci

Zlatým hřebem 50. ročníku brněnského veletrhu módy Styl a Kabo se stala nedělní přehlídka Vivien Westwoodové. Bylo to vůbec poprvé, co britská návrhářka...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?
Pleťové masky v podobě smajlíků: roztomilé, nebo děsivé?

Že už jste toho v kosmetickém průmyslu viděli hodně? Novinkou jsou nyní plátýnkové masky s potiskem facebookových smajlí... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.