Doporučujeme

Jahodové tvarohové knedlíky.

Jahodové tvarohové knedlíky. | foto: Isifa

Buchtičky, rýžový nákyp. Česká kuchyně je se sladkými jídly výjimečná

  • 43
Nejoblíbenější den ve školní jídelně? Když byly buchtičky se šodó. Sladká hlavní jídla mají v naší mile nezdravé národní kuchyni pevné místo.

Buchtičky se šodó

Buchtičky se šodó.

Příprava: 15 minut + kynutí 1 hodina + pečení 30 minut

Pro 4 osoby

* 25 g droždí
* 500 g polohrubé mouky
* 100 g cukru krupice
* 200 ml mléka
* špetka soli
* 120 g másla
* 8 žloutků
* 750 ml mléka
* 1 vanilkový lusk
* 3 lžíce přírodního cukru

Tip

3 žloutky, 3 lžíce bílého vína, 3 lžíce rumu, 1 vanilk. lusk, cukr a citron. šťáva dle chuti – vyšlehejte ve vodní lázni do husté pěny. Do těsta buchtiček přidejte rozinky předem namočené v rumu a buchtičky naplňte tvarohem, mákem nebo povidly.

1. Z rozdrobeného droždí, lžíce mouky a lžíce cukru a trochy mléka necháme vzejít kvásek.
2. Zbylou mouku prosejeme se solí, promícháme se zbylým cukrem, 1/2 rozpuštěného másla, 2 žloutky, mlékem a kváskem, zaděláme těsto a necháme kynout pod utěrkou asi 40 minut.
3. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vymastíme. Vykynuté těsto rozdělíme na tři až 4 díly, ze kterých na pomoučněném vále uděláme válečky, ze kterých odkrajujeme kousky těsta a děláme z něj kuličky. Ty dáme na plech a necháme je ještě 10 minut kynout.
4. Buchtičky pomastíme zbylým rozpuštěným máslem a pečeme je dozlatova.
5. V hrnci svaříme mléko s vanilkovým luskem a lžící cukru, stáhneme a necháme je čtvrt hodiny odstát. Mléko přecedíme.
6. Žloutky rozmícháme s cukrem a postupně k nim přiléváme polovinu mléka a prošleháváme je. Zbylé mléko znovu zahřejeme a postupně do něj všleháme žloutky s mlékem. Při mírné teplotě krém mícháme asi 10 minut, tak aby zhoustl, ale nevařil se.
7. Teplé buchtičky zalijeme horkým šodó.

Jahodové tvarohové knedlíky

Jahodové tvarohové knedlíky.

Příprava: 25 minut + chlazení 30 minut + vaření 6–8 minut

Na 20 knedlíků

* 20 větších jahod (plus čtyři na ozdobení)
* 200 g měkkého plnotučného tvarohu
* 1 velké vejce
* 125 ml mléka
* 100 g másla
* 250 g hrubé mouky
* sůl
* mouka na podsypání
* 4 lžíce moučkového cukru
* 100 g tvrdého nastrouhaného tvarohu

1. Jahody opláchneme, necháme je oschnout na papírových utěrkách, odstopkujeme.
Tvaroh prolisujeme, promícháme s vejcem, mlékem, lžící másla, moukou a solí, zpracujeme na těsto. Z těsta utvoříme váleček o průměru 4–5cm, zabalíme jej do fólie a necháme vychladit asi půl hodiny.
3. V hrnci přivedeme vodu se solí k varu, váleček těsta rozkrájíme na 20 plátků, které na pomoučněném vále trochu roztáhneme, zabalíme do něj jahodu a knedlík uzavřeme.
4. Knedlíky postupně po částech vaříme v osolené vodě asi sedm minut.
5. Horké knedlíky posypeme strouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a polijeme zbylým rozpuštěným máslem a ozdobíme pokrájenými jahodami.

Rýžový nákyp

Rýžový nákyp.

Příprava: 25 minut + pečení 25–30 minut

Pro 4 osoby

* tuk na vymazání
* strouhanka
* hrst rozinek
* 300 g rýže
* 1 l mléka
* špetka soli
* 4 velká vejce
* 1 vanilkový cukr
* 4 lžíce cukru krupice
* 1 meruňkový kompot

Tip

Vyzkoušejte také s náplní ze švestkového kompotu nebo vrstvou čerstvě podušených oloupaných letních jablek s rozinkami a skořicovým cukrem.

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, pekáček nebo zapékací formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Rozinky zalijeme vroucí vodou a necháme nabobtnat.
2. Rýži spaříme, propláchneme horkou vodou a povaříme v mléce se solí doměkka. Necháme zchladnout.
3. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh.
4. Máslo utřeme se žloutky, s vanilkovým a krupicovým cukrem.
5. Uvařenou rýži promícháme se žloutkovou směsí, sněhem. Polovinou nákypu naplníme zapékací formu, poklademe 2/3 meruněk a rozinkami, pokryjeme zbytkem nákypu, uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě asi 25–30 minut.

Lívance s borůvkovým rozvarem

Lívance s borůvkovým rozvarem.

Příprava: 30 minut + kynutí 30 minut + smažení 25 minut

Pro 4 osoby

* 20 g droždí
* 500 ml vlažného mléka
* 1,5 lžíce cukru
* 1 lžíce rozpuštěného másla
* 400 g borůvek
* 1 vanilkový cukr
* 1 lžíce hnědého přírodního cukru
* 350 g polohrubé mouky
* špetka soli
* špetka citronové kůry
* 1 vejce
* máslo nebo olej na smažení
* 1 kelímek zakysané smetany

Lívance z kefíru

200g hladké mouky prosáté se solí, 1/2 lžičky prášku do pečiva špetka jedlé sody, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky a sníh z bílků, 1 lžíce rozpuštěného másla, 250 ml kefíru, 100 ml mléka Promíchejte těsto a sníh a smažte větší lívance na pánvi. Posypte skořicovým cukrem nebo polijte javorovým sirupem.

1. Droždí rozdrobíme do trochy vlažného mléka, přidáme 1/2 lžíce cukru a necháme vzejít kvásek, mělo by to trvat asi 10–15 minut.
2. V menším kastrůlku zahřejeme máslo, přisypeme propláchnuté okapané borůvky, zasypeme je oběma cukry, pomačkáme vařečkou, podlijeme trochou vody a podusíme.
3. Mouku promícháme se solí, zbylé mléko s cukrem, citronovou kůrou a vejcem, do mouky vlijeme kvásek, postupně přiléváme mléko s vejcem a dobře vymícháme, aby těsto bylo hladké a bez žmolků.
4. Hotové těsto necháme přikryté utěrkou ještě asi půl hodiny kynout.
5. Lívanečník vymažeme rozehřátým máslem nebo olejem a malou sběračkou nebo lžící do něj nalijeme těsto, lívance smažíme z každé strany asi jednu minutu.
6. Lívance podáváme s borůvkovou omáčkou a zakysanou smetanou.

Povidlové taštičky

Povidlové taštičky.

Příprava: 20 minut + vaření 10 minut

Pro 4 osoby

* 600 g brambor uvařených ve slupce
* 5 lžic strouhanky
* 200 g hrubé mouky
* 2 lžíce krupice
* 1 vejce
* špetka soli
* 200 g povidel
* 60 g rozpuštěného másla

1. Brambory oloupeme a jemně nastrouháme. Strouhanku prosijeme a nasucho opečeme na pánvi.
2. Zpracujeme bramborové těsto z nastrouhaných brambor, hrubé mouky, krupice a soli.
3. Těsto rozválíme na plát vysoký 3–5 milimetrů, z vyváleného těsta vykrájíme skleničkou kolečka o průměru 6 cm.
4. Na každé kolečko dáme lžičku povidel, kolečko přeložíme na polovinu a spoje pevně přitiskneme.
5. Taštičky vaříme ve vroucí osolené vodě asi osm minut, necháme je okapat, omastíme máslem a posypeme opraženou strouhankou.


  • Vybrali jsme pro Vás