Buchtičky, rýžový nákyp. Česká kuchyně je se sladkými jídly výjimečná

  0:53
Nejoblíbenější den ve školní jídelně? Když byly buchtičky se šodó. Sladká hlavní jídla mají v naší mile nezdravé národní kuchyni pevné místo.
Jahodové tvarohové knedlíky.

Jahodové tvarohové knedlíky. | foto: Isifa

Buchtičky se šodó

Buchtičky se šodó.

Příprava: 15 minut + kynutí 1 hodina + pečení 30 minut

Pro 4 osoby

* 25 g droždí
* 500 g polohrubé mouky
* 100 g cukru krupice
* 200 ml mléka
* špetka soli
* 120 g másla
* 8 žloutků
* 750 ml mléka
* 1 vanilkový lusk
* 3 lžíce přírodního cukru

Tip

3 žloutky, 3 lžíce bílého vína, 3 lžíce rumu, 1 vanilk. lusk, cukr a citron. šťáva dle chuti – vyšlehejte ve vodní lázni do husté pěny. Do těsta buchtiček přidejte rozinky předem namočené v rumu a buchtičky naplňte tvarohem, mákem nebo povidly.

1. Z rozdrobeného droždí, lžíce mouky a lžíce cukru a trochy mléka necháme vzejít kvásek.
2. Zbylou mouku prosejeme se solí, promícháme se zbylým cukrem, 1/2 rozpuštěného másla, 2 žloutky, mlékem a kváskem, zaděláme těsto a necháme kynout pod utěrkou asi 40 minut.
3. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vymastíme. Vykynuté těsto rozdělíme na tři až 4 díly, ze kterých na pomoučněném vále uděláme válečky, ze kterých odkrajujeme kousky těsta a děláme z něj kuličky. Ty dáme na plech a necháme je ještě 10 minut kynout.
4. Buchtičky pomastíme zbylým rozpuštěným máslem a pečeme je dozlatova.
5. V hrnci svaříme mléko s vanilkovým luskem a lžící cukru, stáhneme a necháme je čtvrt hodiny odstát. Mléko přecedíme.
6. Žloutky rozmícháme s cukrem a postupně k nim přiléváme polovinu mléka a prošleháváme je. Zbylé mléko znovu zahřejeme a postupně do něj všleháme žloutky s mlékem. Při mírné teplotě krém mícháme asi 10 minut, tak aby zhoustl, ale nevařil se.
7. Teplé buchtičky zalijeme horkým šodó.

Jahodové tvarohové knedlíky

Jahodové tvarohové knedlíky.

Příprava: 25 minut + chlazení 30 minut + vaření 6–8 minut

Na 20 knedlíků

* 20 větších jahod (plus čtyři na ozdobení)
* 200 g měkkého plnotučného tvarohu
* 1 velké vejce
* 125 ml mléka
* 100 g másla
* 250 g hrubé mouky
* sůl
* mouka na podsypání
* 4 lžíce moučkového cukru
* 100 g tvrdého nastrouhaného tvarohu

1. Jahody opláchneme, necháme je oschnout na papírových utěrkách, odstopkujeme.
Tvaroh prolisujeme, promícháme s vejcem, mlékem, lžící másla, moukou a solí, zpracujeme na těsto. Z těsta utvoříme váleček o průměru 4–5cm, zabalíme jej do fólie a necháme vychladit asi půl hodiny.
3. V hrnci přivedeme vodu se solí k varu, váleček těsta rozkrájíme na 20 plátků, které na pomoučněném vále trochu roztáhneme, zabalíme do něj jahodu a knedlík uzavřeme.
4. Knedlíky postupně po částech vaříme v osolené vodě asi sedm minut.
5. Horké knedlíky posypeme strouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a polijeme zbylým rozpuštěným máslem a ozdobíme pokrájenými jahodami.

Rýžový nákyp

Rýžový nákyp.

Příprava: 25 minut + pečení 25–30 minut

Pro 4 osoby

* tuk na vymazání
* strouhanka
* hrst rozinek
* 300 g rýže
* 1 l mléka
* špetka soli
* 4 velká vejce
* 1 vanilkový cukr
* 4 lžíce cukru krupice
* 1 meruňkový kompot

Tip

Vyzkoušejte také s náplní ze švestkového kompotu nebo vrstvou čerstvě podušených oloupaných letních jablek s rozinkami a skořicovým cukrem.

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, pekáček nebo zapékací formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Rozinky zalijeme vroucí vodou a necháme nabobtnat.
2. Rýži spaříme, propláchneme horkou vodou a povaříme v mléce se solí doměkka. Necháme zchladnout.
3. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh.
4. Máslo utřeme se žloutky, s vanilkovým a krupicovým cukrem.
5. Uvařenou rýži promícháme se žloutkovou směsí, sněhem. Polovinou nákypu naplníme zapékací formu, poklademe 2/3 meruněk a rozinkami, pokryjeme zbytkem nákypu, uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě asi 25–30 minut.

Lívance s borůvkovým rozvarem

Lívance s borůvkovým rozvarem.

Příprava: 30 minut + kynutí 30 minut + smažení 25 minut

Pro 4 osoby

* 20 g droždí
* 500 ml vlažného mléka
* 1,5 lžíce cukru
* 1 lžíce rozpuštěného másla
* 400 g borůvek
* 1 vanilkový cukr
* 1 lžíce hnědého přírodního cukru
* 350 g polohrubé mouky
* špetka soli
* špetka citronové kůry
* 1 vejce
* máslo nebo olej na smažení
* 1 kelímek zakysané smetany

Lívance z kefíru

200g hladké mouky prosáté se solí, 1/2 lžičky prášku do pečiva špetka jedlé sody, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky a sníh z bílků, 1 lžíce rozpuštěného másla, 250 ml kefíru, 100 ml mléka Promíchejte těsto a sníh a smažte větší lívance na pánvi. Posypte skořicovým cukrem nebo polijte javorovým sirupem.

1. Droždí rozdrobíme do trochy vlažného mléka, přidáme 1/2 lžíce cukru a necháme vzejít kvásek, mělo by to trvat asi 10–15 minut.
2. V menším kastrůlku zahřejeme máslo, přisypeme propláchnuté okapané borůvky, zasypeme je oběma cukry, pomačkáme vařečkou, podlijeme trochou vody a podusíme.
3. Mouku promícháme se solí, zbylé mléko s cukrem, citronovou kůrou a vejcem, do mouky vlijeme kvásek, postupně přiléváme mléko s vejcem a dobře vymícháme, aby těsto bylo hladké a bez žmolků.
4. Hotové těsto necháme přikryté utěrkou ještě asi půl hodiny kynout.
5. Lívanečník vymažeme rozehřátým máslem nebo olejem a malou sběračkou nebo lžící do něj nalijeme těsto, lívance smažíme z každé strany asi jednu minutu.
6. Lívance podáváme s borůvkovou omáčkou a zakysanou smetanou.

Povidlové taštičky

Povidlové taštičky.

Příprava: 20 minut + vaření 10 minut

Pro 4 osoby

* 600 g brambor uvařených ve slupce
* 5 lžic strouhanky
* 200 g hrubé mouky
* 2 lžíce krupice
* 1 vejce
* špetka soli
* 200 g povidel
* 60 g rozpuštěného másla

1. Brambory oloupeme a jemně nastrouháme. Strouhanku prosijeme a nasucho opečeme na pánvi.
2. Zpracujeme bramborové těsto z nastrouhaných brambor, hrubé mouky, krupice a soli.
3. Těsto rozválíme na plát vysoký 3–5 milimetrů, z vyváleného těsta vykrájíme skleničkou kolečka o průměru 6 cm.
4. Na každé kolečko dáme lžičku povidel, kolečko přeložíme na polovinu a spoje pevně přitiskneme.
5. Taštičky vaříme ve vroucí osolené vodě asi osm minut, necháme je okapat, omastíme máslem a posypeme opraženou strouhankou.

Autoři:
  • Nejčtenější

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...