Třešňové kynuté knedlíky
Doba přípravy: 20 minut + 80 minut kynutí + 10 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
- 1 kostka droždí
- 1 lžíce cukru krupice
- 300-350 ml mléka
- 600 g hrubé mouky
- špetka soli
- 1 velké vejce
- 500-600 g třešní
- 150 g strouhaného kokosu
- cukr moučka
- 100 g másla
1. Droždí rozdrobíme a utřeme s cukrem na řídkou kašičku, zalijeme 100 ml teplého mléka, promícháme a necháme vzejít kvásek. Zaděláme těsto z mouky promíchané se solí, z kvásku, vejce a postupně přiléváme mléko. Těsto by se nemělo lepit na mísu a mělo by být hladké. Hotové ho zakryjeme utěrkou a necháme vykynout.
2. Na pánvičce orestujeme kokos dozlatova.
3. Z vykynutého těsta vykrajujeme pomoučněnou lžící kousky těsta na moukou vysypaný vál, těsto prsty roztáhneme, doprostřed těsta dáme 2-3 třešně, těsto spojíme a vytvarujeme knedlík.
4. Knedlíky necháme ještě 15-20 minut kynout a pak je vaříme ve vroucí vodě asi 10 minut podle velikosti knedlíku. Hotové propícháme vidličkou nebo natrhneme, aby odešla pára.
5. Knedlíky posypeme moučkovým cukrem, kokosem a přelijeme máslem. Knedlíky můžete také uvařit v páře. Do hrnce dejte pařák, podlijte vodou, vyložte utěrkou a nechte knedlíky vařit bez obracení v páře 8-10 minut.
Třešňový nákyp z croissantů
Doba přípravy: 40 minut + 35-40 minut pečení
Množství: pro 4 osoby
- 3 starší velké croissanty
- 300 g třešní
- 200 ml mléka
- 200 ml smetany
- 1 lžíce rumu
- 2 velká vejce
- 80 g cukru moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
1. Troubu předehřejeme na 180 °C, zapékací nádobu vymažeme tukem. Třešně omyjeme a odstopkujeme. Croissanty nakrájíme na silnější plátky nebo je natrháme na větší kusy. Zapékací nádobu vyložíme croissanty a ty posypeme třešněmi.
2. V misce rozšleháme mléko, smetanu, rum, vejce a oba cukry, hmotu nalijeme na croissanty a třešně a necháme 20 minut odstát, aby se pečivo nasáklo. Nákyp dáme péct do vyhřáté trouby.
3. Po 30 minutách snížíme teplotu na 160 °C, případně přikryjeme kouskem alobalu a dopékáme dalších 5-10 minut.
Tip: Vyzkoušejte s borůvkami nebo s angreštem.
Třešňová bublanina
Doba přípravy: 30 minut + 20 minut pečení
- olej nebo máslo na vymazání
- hrubá mouka
- 700 g třešní
- 3 velká vejce
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1/4 lžičky citronové kůry
- 250 ml smetany na vaření
- 2 hrnky polohrubé mouky
- moučkový cukr
1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vymažeme olejem nebo máslem a vysypeme hrubou moukou. Třešně omyjeme a necháme okapat. Z bílků ušleháme s polovinou cukru tuhý sníh.
2. Žloutky prošleháme se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou, přimícháme smetanu a mouku.
3. Opatrně vmícháme ušlehaný sníh, těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe omytými třešněmi a dáme do vyhřáté trouby zapéct na 20 minut.
4. Hotovou bublaninu necháme zchladnout, posypeme moučkovým cukrem a rozkrájíme.
RYCHLOVKA: Nešlehejte se se sněhem, smíchejte mouku s cukrem, smetanou a celými vejci a přidejte prášek do pečiva.
Trhanec s jednoduchým třešňovým kompotem
Doba přípravy: kompot 20 minut + 8 minut pečení + 24 hod odležení; trhanec 20 minut příprava + 20 minut odležení + 14 minut smažení
Množství: pro 2 osoby
- směs třešní
- sladký nálev - poměr vody a cukru 2:1, tedy na litr vody 500 g cukru
- 2 lžíce rozinek
- 50 ml rumu
- 120 ml mléka
- 4 vejce
- špetka soli
- 60 g hladké mouky
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- moučkový cukr
1. Třešně omyjeme a osušíme. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 250 °C. Připravíme si nálev, vodu zahřejeme a cukr v ní necháme rozpustit. Rozinky zalijeme rumem.
2. Omyté třešně naskládáme do sklenic, zalijeme horkým sladkým nálevem a zavíčkujeme.
3. Hluboký plech vyložíme utěrkou, vyskládáme na něj sklenice, vložíme do trouby a na plech nalijeme vodu, aby sklenice stály v třícentimetrovém sloupci vody.
4. V troubě zapnuté na horkovzduch zavařujeme asi 8 minut.
5. Hotové kompoty necháme trochu zchladnout, otočíme víčky dolů a necháme odležet do druhého dne.
6. Třetinu mléka rozmícháme metličkou se žloutky, špetkou soli a hladkou moukou na kaši, přimícháme zbytek mléka a necháme alespoň 20 minut odležet. Ušleháme bílky s lžící cukru a vanilkovým cukrem na tužší sníh. Sníh vmícháme do uleželého těstíčka. Vmícháme okapané rozinky.
7. Na velké pánvi rozehřejeme máslo, vlijeme těsto na pánev a při střední teplotě opékáme z obou stran asi 4-6 minut. Hotovou placku natrháme vidličkou na kousky, posypeme cukrem a ještě krátce dvě minuty opečeme.
8. Trhanec podáváme posypaný moučkovým cukrem s třešňovým kompotem.
Rýžová kaše s třešněmi
Doba přípravy: 40 minut + 40 minut vaření
Množství: pro 4 osoby
- 600 g třešní
- 3 lžíce cukru krupice
- 1/2 lžíce škrobu
- 1 limetka
- 150 g kulatozrnné rýže
- 1 plechovka kokosového mléka
- 400 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
1. Z omytých třešní vyloupeme pecky. Zalijeme je v menším hrnci trochou vody, zasypeme cukrem a asi 10 minut pod pokličkou na mírném plameni povaříme. Z omyté a osušené limety nastrouháme z 1/3 kůru, zbylou v tenké vrstvě ořízneme škrabkou a nakrájíme na tenké proužky.
2. Třešně vyjmeme děrovanou naběračkou z hrnce, odložíme stranou. Šťávu přivedeme k varu, přimícháme škrob rozmíchaný v malé skleničce vody a pomalu vaříme, dokud omáčka nezačne houstnout. Omáčku dochutíme cukrem, limetkovou šťávou a nastrouhanou kůrou, vrátíme do ní třešně a společně krátce provaříme.
3. Kokosové a klasické mléko přivedeme k varu se špetkou soli, přidáme rýži propláchnutou ve studené vodě, stáhneme plamen a pomalu uvaříme doměkka, na konci varu vmícháme vanilkový cukr.
4. Rýži rozdělíme na talíře, ozdobíme pokrájenou kůrou limetky a třešňovou omáčkou.
Tip: Obdobnou omáčku můžete připravit i z višní, jen budete muset přidat o něco víc cukru.
Rýžový nákyp s tvarohem
Doba přípravy: 50 minut + 35 minut pečení
Množství: pro 4 osoby
- 1 hrnek kulatozrnné rýže
- sůl
- 500 ml mléka
- 80 g másla
- 5 vajec
- 100 g cukru krupice
- 250 g tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- 600-700 g třešní
- 1 lžíce cukru moučka
1. Propláchnutou rýži dáme vařit do vroucí osolené vody na pět minut. V druhém hrnci přivedeme k varu mléko se špetkou soli.
2. Rýži scedíme přes síto a vložíme do vroucího mléka a na mírném plameni 10-15 minut pomalu vaříme, dokud rýže nevstřebá všechno mléko a není měkká. Do hotové rýže vmícháme máslo a necháme zchladnout.
3. Troubu předehřejeme na 180 °C, zapékací misky vymažeme tukem. Z bílků a poloviny cukru ušleháme tuhý sníh. Žloutky se zbylým cukrem vyšleháme do pěny. Tvaroh utřeme s vanilkovým a moučkovým cukrem. Rýžovou hmotu promícháme se žloutkovou pěnou a rozdělíme na poloviny. Do jedné vmícháme tvaroh a třetinu sněhu, do druhé zbylý sníh.
4. Do menších zapékacích misek rozdělíme rýži s tvarohem, poklademe polovinou vypeckovaných třešní a překryjeme rýží se sněhem a poklademe zbylými třešněmi, které mírně zatlačíme dovnitř.
5. Zapékací misky položíme na hlubší plech a zalijeme ho vroucí vodou do výše asi 1,5 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30-35 minut, upečené nákypy pak necháme ještě ve vypnuté pootevřené troubě 20 minut vychladnout. Servírujeme posypané moučkovým cukrem se šlehačkou.
Tip: Nákyp můžete také péct ve větší zapékací nádobě, pak počítejte s pečením 45-50 minut. Třešně můžete nahradit mirabelkami nebo rynglemi.