Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Bublanina, nákyp, trhanec a další skvělé třešňové dezerty

  6:32aktualizováno  6:32
Jakmile dozrají třešně, je jasné, že léto je konečně tady. Zapomeňte na starosti, rozehřejte troubu, rozpalte sporák a s ovocnými dezerty si užijte slunečné odpoledne na zahradě.

Třešňový nákyp z croissantů | foto: www.stockfood.cz

Třešňové kynuté knedlíky

Třešňové kynuté knedlíky

Doba přípravy: 20 minut + 80 minut kynutí + 10 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 1 kostka droždí
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 300-350 ml mléka
  • 600 g hrubé mouky
  • špetka soli
  • 1 velké vejce
  • 500-600 g třešní
  • 150 g strouhaného kokosu
  • cukr moučka
  • 100 g másla

1. Droždí rozdrobíme a utřeme s cukrem na řídkou kašičku, zalijeme 100 ml teplého mléka, promícháme a necháme vzejít kvásek. Zaděláme těsto z mouky promíchané se solí, z kvásku, vejce a postupně přiléváme mléko. Těsto by se nemělo lepit na mísu a mělo by být hladké. Hotové ho zakryjeme utěrkou a necháme vykynout.

2. Na pánvičce orestujeme kokos dozlatova.

3. Z vykynutého těsta vykrajujeme pomoučněnou lžící kousky těsta na moukou vysypaný vál, těsto prsty roztáhneme, doprostřed těsta dáme 2-3 třešně, těsto spojíme a vytvarujeme knedlík.

4. Knedlíky necháme ještě 15-20 minut kynout a pak je vaříme ve vroucí vodě asi 10 minut podle velikosti knedlíku. Hotové propícháme vidličkou nebo natrhneme, aby odešla pára.

5. Knedlíky posypeme moučkovým cukrem, kokosem a přelijeme máslem. Knedlíky můžete také uvařit v páře. Do hrnce dejte pařák, podlijte vodou, vyložte utěrkou a nechte knedlíky vařit bez obracení v páře 8-10 minut.

Třešňový nákyp z croissantů

Třešňový nákyp z croissantů

Doba přípravy: 40 minut + 35-40 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 3 starší velké croissanty
  • 300 g třešní
  • 200 ml mléka
  • 200 ml smetany
  • 1 lžíce rumu
  • 2 velká vejce
  • 80 g cukru moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, zapékací nádobu vymažeme tukem. Třešně omyjeme a odstopkujeme. Croissanty nakrájíme na silnější plátky nebo je natrháme na větší kusy. Zapékací nádobu vyložíme croissanty a ty posypeme třešněmi.

2. V misce rozšleháme mléko, smetanu, rum, vejce a oba cukry, hmotu nalijeme na croissanty a třešně a necháme 20 minut odstát, aby se pečivo nasáklo. Nákyp dáme péct do vyhřáté trouby.

3. Po 30 minutách snížíme teplotu na 160 °C, případně přikryjeme kouskem alobalu a dopékáme dalších 5-10 minut.

Tip: Vyzkoušejte s borůvkami nebo s angreštem.

Třešňová bublanina

Třešňová bublanina

Doba přípravy: 30 minut + 20 minut pečení

  • olej nebo máslo na vymazání
  • hrubá mouka
  • 700 g třešní
  • 3 velká vejce
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/4 lžičky citronové kůry
  • 250 ml smetany na vaření
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • moučkový cukr

1. Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vymažeme olejem nebo máslem a vysypeme hrubou moukou. Třešně omyjeme a necháme okapat. Z bílků ušleháme s polovinou cukru tuhý sníh.

2. Žloutky prošleháme se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou, přimícháme smetanu a mouku.

3. Opatrně vmícháme ušlehaný sníh, těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech, poklademe omytými třešněmi a dáme do vyhřáté trouby zapéct na 20 minut.

4. Hotovou bublaninu necháme zchladnout, posypeme moučkovým cukrem a rozkrájíme.

RYCHLOVKA: Nešlehejte se se sněhem, smíchejte mouku s cukrem, smetanou a celými vejci a přidejte prášek do pečiva.

Trhanec s jednoduchým třešňovým kompotem

Trhanec s třešňovým kompotem

Doba přípravy: kompot 20 minut + 8 minut pečení + 24 hod odležení; trhanec 20 minut příprava + 20 minut odležení + 14 minut smažení
Množství: pro 2 osoby

  • směs třešní
  • sladký nálev - poměr vody a cukru 2:1, tedy na litr vody 500 g cukru
  • 2 lžíce rozinek
  • 50 ml rumu
  • 120 ml mléka
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 60 g hladké mouky
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • moučkový cukr

1. Třešně omyjeme a osušíme. Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 250 °C. Připravíme si nálev, vodu zahřejeme a cukr v ní necháme rozpustit. Rozinky zalijeme rumem.

2. Omyté třešně naskládáme do sklenic, zalijeme horkým sladkým nálevem a zavíčkujeme.

3. Hluboký plech vyložíme utěrkou, vyskládáme na něj sklenice, vložíme do trouby a na plech nalijeme vodu, aby sklenice stály v třícentimetrovém sloupci vody.

4. V troubě zapnuté na horkovzduch zavařujeme asi 8 minut.

5. Hotové kompoty necháme trochu zchladnout, otočíme víčky dolů a necháme odležet do druhého dne.

6. Třetinu mléka rozmícháme metličkou se žloutky, špetkou soli a hladkou moukou na kaši, přimícháme zbytek mléka a necháme alespoň 20 minut odležet. Ušleháme bílky s lžící cukru a vanilkovým cukrem na tužší sníh. Sníh vmícháme do uleželého těstíčka. Vmícháme okapané rozinky.

7. Na velké pánvi rozehřejeme máslo, vlijeme těsto na pánev a při střední teplotě opékáme z obou stran asi 4-6 minut. Hotovou placku natrháme vidličkou na kousky, posypeme cukrem a ještě krátce dvě minuty opečeme.

8. Trhanec podáváme posypaný moučkovým cukrem s třešňovým kompotem.

Rýžová kaše s třešněmi

Rýžová kaše s třešněmi

Doba přípravy: 40 minut + 40 minut vaření
Množství: pro 4 osoby

  • 600 g třešní
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1/2 lžíce škrobu
  • 1 limetka
  • 150 g kulatozrnné rýže
  • 1 plechovka kokosového mléka
  • 400 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr

1. Z omytých třešní vyloupeme pecky. Zalijeme je v menším hrnci trochou vody, zasypeme cukrem a asi 10 minut pod pokličkou na mírném plameni povaříme. Z omyté a osušené limety nastrouháme z 1/3 kůru, zbylou v tenké vrstvě ořízneme škrabkou a nakrájíme na tenké proužky.

2. Třešně vyjmeme děrovanou naběračkou z hrnce, odložíme stranou. Šťávu přivedeme k varu, přimícháme škrob rozmíchaný v malé skleničce vody a pomalu vaříme, dokud omáčka nezačne houstnout. Omáčku dochutíme cukrem, limetkovou šťávou a nastrouhanou kůrou, vrátíme do ní třešně a společně krátce provaříme.

3. Kokosové a klasické mléko přivedeme k varu se špetkou soli, přidáme rýži propláchnutou ve studené vodě, stáhneme plamen a pomalu uvaříme doměkka, na konci varu vmícháme vanilkový cukr.

4. Rýži rozdělíme na talíře, ozdobíme pokrájenou kůrou limetky a třešňovou omáčkou.

Tip: Obdobnou omáčku můžete připravit i z višní, jen budete muset přidat o něco víc cukru.

Rýžový nákyp s tvarohem

Rýžový nákyp s tvarohem a třešněmi

Doba přípravy: 50 minut + 35 minut pečení
Množství: pro 4 osoby

  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • sůl
  • 500 ml mléka
  • 80 g másla
  • 5 vajec
  • 100 g cukru krupice
  • 250 g tvarohu
  • 1 vanilkový cukr
  • 600-700 g třešní
  • 1 lžíce cukru moučka

1. Propláchnutou rýži dáme vařit do vroucí osolené vody na pět minut. V druhém hrnci přivedeme k varu mléko se špetkou soli.

2. Rýži scedíme přes síto a vložíme do vroucího mléka a na mírném plameni 10-15 minut pomalu vaříme, dokud rýže nevstřebá všechno mléko a není měkká. Do hotové rýže vmícháme máslo a necháme zchladnout.

3. Troubu předehřejeme na 180 °C, zapékací misky vymažeme tukem. Z bílků a poloviny cukru ušleháme tuhý sníh. Žloutky se zbylým cukrem vyšleháme do pěny. Tvaroh utřeme s vanilkovým a moučkovým cukrem. Rýžovou hmotu promícháme se žloutkovou pěnou a rozdělíme na poloviny. Do jedné vmícháme tvaroh a třetinu sněhu, do druhé zbylý sníh.

4. Do menších zapékacích misek rozdělíme rýži s tvarohem, poklademe polovinou vypeckovaných třešní a překryjeme rýží se sněhem a poklademe zbylými třešněmi, které mírně zatlačíme dovnitř.

5. Zapékací misky položíme na hlubší plech a zalijeme ho vroucí vodou do výše asi 1,5 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30-35 minut, upečené nákypy pak necháme ještě ve vypnuté pootevřené troubě 20 minut vychladnout. Servírujeme posypané moučkovým cukrem se šlehačkou.

Tip: Nákyp můžete také péct ve větší zapékací nádobě, pak počítejte s pečením 45-50 minut. Třešně můžete nahradit mirabelkami nebo rynglemi.

Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

Další z rubriky

Kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty
Zapomeňte na krupičku s kakaem. Tyhle vtipné kaše promění vaše ráno

Myslíte si, že kašičky jsou jen pro malé děti a nad krupicovou nebo ovesnou kaší ohrnujete nos? Tak to jste ještě nezkusili skvělé recepty blogerky, web...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit
Konec sejrům: 7 tipů, jak se rychle opálit

Vaše kůže připomíná eidam, pocení na ostrém slunci vás nebaví nebo na něj nemáte čas? Zapomeňte na babské rady. Olivový olej a sádlo jsou fajn, když chcete ve č... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.