Doporučujeme

Broskve na grilu se zmrzlinou a griliášem

Broskve na grilu se zmrzlinou a griliášem | foto: Martin Mrowiecpro iDNES.cz

Čtenářský recept: Broskve na grilu se zmrzlinou a griliášem

  • 0

Množství: 6 porcí

  • 150 g lískových oříšků
  • 100 g cukru
  • 9 zralých broskví (půlených a bez pecek)
  • 500 g kvalitní vanilkové zmrzliny
  • med k zakápnutí

1. Ořechy opražíme 7 minut na plechu v troubě rozehřáté na 180 °C a ještě horké je válením v utěrce zbavíme tenkých slupek

2. Rozehřejeme si gril nebo grilovací pánev, plech vyložíme alobalem. Na griliáš na pánvi krátce do zlatova opražíme oříšky a dáme je stranou.

3. Cukr dáme do pánve se 100 ml vody, promícháme a na středním plameni zahřejeme. Asi po 3 minutách začne směs mírně bublat a vznikne světlý sirup, necháme na plameni asi 10 minut, dokud nevznikne karamel. V této fázi nádobou občas opatrně protřeseme.

4. Jakmile má karamel požadovanou barvu, vsypeme do něj oříšky a potřásáním je necháme dobře obalit karamelem.

5. Snížíme plamen. Jakmile karamel s oříšky ztmavne do hnědozlaté barvy, nalijeme ho na alobal na připraveném plechu. Rozetřeme stěrkou a necháme vychladnout.

6. Vzniklý griliáš poté nalámeme na kousky. Půlky broskví ogrilujeme, 3-5 minut z každé strany, až na nich vznikne pěkná mřížka a ovoce se hezky rozpeče.

7. Rozdělíme do misek, doplním kopečkem zmrzliny, zakápneme medem a posypeme kousky griliáše.

Tip:
Griliáš můžeme přichystat den předem a skladovat ve vzduchotěsné nádobě.


  • Vybrali jsme pro Vás