NA 4 PORCE
Příprava: 30 minut + 30 minut zapékání
* 250 g krátkých hladkých těstovin (kolínka, trubičky)
* 300 g brokolice, rozebrané na větší růžičky
* 20 g másla
* 20 g hladké mouky
* 600 ml mléka
* 100 g mascarpone nebo smetany ke šlehání
* 8 plátků sušených rajčat v oleji, odkapaných a nakrájených na kousky
* 2 lžíce kaparů, scezených a propláchnutých
* 8 sardelových filátek (ančoviček), přepůlených
* 10 lístků bazalky, natrhaných na kousky
* 4 filety čerstvého lososa, zbavené kůže
* 50 g vyzrálého čedaru nebo podobného ostřejšího tvrdého sýra, nastrouhaného najemno
* sůl a pepř na dochucení
1. Předehřejte troubu na 190, horkovzdušnou na 170 °C. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a vsypte do ní těstoviny. Promíchejte a vařte je podle návodu na obalu; čtyři minuty před koncem varu přisypte brokolici. Tato doba by jí měla stačit k tomu, aby zkřehla, ale zůstala ještě pevná. Těstoviny s brokolicí sceďte.
2. Máslo, mouku a mléko dejte do většího kastrolu, promíchejte a přiveďte k varu. Za stálého míchání povařte, aby vznikla hladká hustá omáčka. Sejměte z ohně, vmíchejte mascarpone nebo smetanu, sušená rajčata, kapary a ančovičky. Přisypte těstoviny a brokolici, osolte a opepřete.
3. Filety lososa překrojte napůl a rozložte v jedné vrstvě na dno pekáče o rozměrech přibližně 20x30x5 cm. Navrch naneste těstoviny s omáčkou, poprašte strouhaným sýrem a posypte bazalkou.
4. Zapékejte tak půl hodiny, až začne směs probublávat a zezlátne. (Nepečte zbytečně dlouho, aby se ryba nepřepekla.)
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
Losos s celerovým pyré |
Fazolový dip s lososem a křupavými plackami |
Losos s vejcem |