Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Bramborový salát: fantazie bez mezí

  13:12aktualizováno  13:12
- Rok co rok se v podvečer před Štědrým dnem v pražské restauraci U Bubeníčků schází parta kamarádů. Z šílenství předvánočního shonu vstupují do oázy klidu a pohody,aby nabrali sil. Nesou v rukou poslední dárky,někdy i stromeček nebo kapra, v srdci mír a v mysli jednu obavu - jak to zas letos dopadne s bramborovým salátem. V rodině každého z přítomných - dokonce i těch, kteří během roku do kuchyně jen nahlédnou s otázkou, co bude k večeři - je příprava bramborového salátu na štědrovečerní stůl ryze mužskou záležitostí, výsadou pána domu.

Bramborový salát, má-li skýtat to pravé potěšení, se ovšem musí rozležet. Je tedy nezbytné chystat jej předchozí večer. A navíc ve stavu střízlivém, neboť není nic horšího než salát přesolený či překyselený. „Dneska si dám pár piv a jdu, nechtěl bych už zažít to, co loni,“ hlásá proto pravidelně každý z příchozích. Jenže s první rundou fernetu se do duší vkrádá jakási nostalgie,kterou je třeba rozptýlit rundou druhou, a protože v předvečer svátků štědrosti nechce nikdo vypadat jako držgrešle,následuje runda třetí, čtvrtá... Po zavírací hodině se pak přátelé rozcházejí naplněni pivem, fernetem a falešnou jistotou, že tentokrát všechno dobře dopadne,z níž je ráno spolehlivě vyléčí. Namísto na lahodnou přílohu ke smaženému kapru je zaděláno na rodinný rozvrat a prvního trochu vlídnějšího slova se zpravidla doma salátoví hrdinové dočkají až s rozsvícením svíček na stromečku. Ještě,že jsou ty Vánoce...

Podle průzkumů má u nás na štědrovečerním stole smaženého kapra 80 procent obyvatel (zbytek jej nahrazuje řízkem nebo osmaženou bílou klobásou), ale bramborový salát 98 procent, tedy prakticky každý s výjimkou přísných dietářů a gastronomických extremistů.

Jenže - co je vlastně domácí bramborový salát? Co do něj patří? Jediné,na čem by se patrně všichni shodli, jsou brambory a snad ještě okurky. Kořenová zelenina? Jistě. Ale někdo z ní pro tento případ vylučuje petržel, někdo uznává jen mrkev. Hrášek? Jak kdo. Salám? Do bramborového salátu nepatří, to už je pak „vlašák“, tvrdí odpůrci. Navíc ten, kdo se důsledně postí a čeká na erbenovského „zlatouška na stěně“, by měl salám vynechat. Cibule? Příliš drsná, dá se namítnout. A vajíčko?

Je doložen případ manželského páru, který až při prvním stání u rozvodového soudu pochopil, že je nesmysl rozcházet se jen proto, že v rodině manžela odjakživa dávali do štědrovečerního salátu vejce natvrdo a v manželčině rodině ne. Drtivá většina by asi hlasovala pro majonézu, ale najdou se i zastánci jednoduchých verzí s olejem. Takový salát měl prý v oblibě Jan Werich - z brambor uvařených předešlého dne, drobných kostiček vařené mrkve a sladkokyselé okurky, nadrobno pokrájené cibule, koření a kvalitního oleje.

Když ale dnes podobný salát podávají některé jihočeské restaurace,cítí se hosté podvedeni, ačkoliv chuť smaženého kapra vedle něj dostává bezesporu větší prostor k vyniknutí. Do dnešní, možná zbytečně komplikované podoby, se bramborový salát vyvinul během dlouhých desetiletí.

V časech Magdaleny Dobromily Rettigové měl dvě základní podoby - s olejem, nebo s „mayonésou“, ale vždy jen z brambor a cibule. Magdalena Dobromila má ovšem ve své Praktické kuchařce i poněkud kuriózní recept na bramborový salát míchaný. Ten se připravuje z drobnince pokrájených okurek, naložených rajských jablek a vařeného celeru, strouhané cibule a jablka a rozmačkaných (!) brambor. Vše se pak spojí do tuhé hmoty směsí másla, žloutku, hořčice a jemně sekaných kaparů.

Se salátem v podobě studené bramborové kaše asi experimentovat nebudete, ale odmítnout šmahem zatepla připravovaný domácí bramborový salát, by bylo zpozdilé. Uvařte na něj kilo brambor ve slupce, ještě horké oloupejte a nakrájejte na kostky. Zalijte vychladlým nálevem připraveným svařením 20 cl vody,1 lžíce octa a půl lžíce krystalového cukru. Lehce osolte, opatrně promíchejte a nechte v chladu přes noc rozležet. Přidejte dvě sladkokyselé okurky,dvě natvrdo vařená vejce a vařenou mrkev,vše nakrájené na kostičky,lžíci hořčice a dvě lžíce oleje. Dosolte,opepřete a promíchejte. Je to salát lehký,jemný,zdravý (zvlášť když vynecháte vejce). Ale raději ho zkuste jindy než o Vánocích. Tradice se mají ctít a klid je klid.

Do dnešní podoby se bramborový salát vyvíjel celá desetiletí.

Autor:




Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Jedni rodiče byli chudí, druzí zločinci. Ujali jsme se jejich dětí

Každé dítě si zaslouží lásku a potřebuje vyrůstat v bezpečném rodinném prostředí. A pokud biologická rodina selže, je skvělé, že jsou tu lidé s velkým srdcem,...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Lake Bellová
Lake Bellová: Děti vychovávám tak, aby si vážily starých lidí

Herečka Lake Bellová (38) denně naráží na to, že si dnešní mládež neváží starších lidí. Své děti tak vede k tomu, aby ke starším lidem měly úctu. A hlavně po...  celý článek

Další z rubriky

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.