Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Čtenářský recept: Bramborový salát

  16:53aktualizováno  16:53

Doba přípravy: cca 20 minut

Brambory uvaříme ve slupce - nerozvařit
- vařené brambory na malé kousky, ať plátky nebo kostičky,
- lžičku hořčice - muže být - (varianta) hořčice s křenem, nebo trošku nastrouhaného čerstvého křenu přidat
- na drobounko nakrájená cibule, syrová (kdo nesnáší, tak spařená
- sůl
- místo pepře, dám trošku mletého kariandru - tolik co se dává pepře
- majolka nebo tatarka, možno místo toho kysaná smetana, anebo nic
- na kousky nakrájené kysané okurky, dle chuti
- trošku nálevu z okurek, dává-li se čerstvě vařená zelenina
- nebo 1 konzerva zeleniny do salátu,
dá-li se zelenina - vařená, čerstvá či mražená (zmraženou napřed prolít studenou vodou, zmizí taková ta příchuť)
je to vařená mrkev, petržel, celer, hrášek
- přidat nastrouhaný najemno, syrový celer - aspoň 1 vrchovatou lžíci,
salát zjemní a dochutí
- možno přidat natvrdo uvařené vejce
- možno přidat nakrájený salám - druh podle chuti

Dobře zamíchat,ale opatrně, aby nebyla ze salátu kaše
Nechat spoň 1 hodinu zaležet.
Je výborný.

Ozdobit:
- kolečko cibule a do něj ředkvička alá leknín
- kolečko vajíčka, a udělat očka na bílek - může i šilhat
- také možné 1/2 vejce a přikrýt 1/2 rajčete, s ďubkami majolky - jako muchomůrka, nebo 1/0 vajíčka, udělat očka z hřebíčku a a pod ně jako do hubičky kolečko okurky, a nožky také z 1/2 kolečka okurky - jako žabička.
nebo růžičky ze salámu, nebo kolečko cibule a do něj kousek čerstvé zelené petrželky.
kdo miluje olivy - tak s nimi je to pěkné ozdobit.

Ozdobit se to dá různě, věcmi co "domov dá".

-------

Prosím jak jste psali o "ŠKUBÁNKÁCH",
tak je lepší použít
- hladkou mouku, místo hrubou, jsou úplně jíné,jemnější, lepší
- a potom na mák se dává správně sádlo, místo másla - na polití, je to též jiné.
- v případě, je možné pro změnu posypat tvarohem, cukrem a potom se hodí máslo.
----------------

zdravím - Čísílko

Vše co se vařilo, musí být vychladlé.
Musí se nakrájet na kousky - nebo kostičky.
Dobré je v míse nejdříve smíchat měkké a tekuté přísady, koření a sůl, potom tam vmíchat pevné přísady.
Ochutnat, popř. přisolit, přikyselit a nechat zaležet.

Potom dát na mísu a ozdobit.
Tento salát je i zdravý.
Přeji dobrou chuť.

Poznámka
Příloha:

klasická v trojobalu - řízek - je možný:
- z drůbeže
- z vepřového
- ze skopového
- možno obalit a usmažit uzenáče - makrelu
- ale i ze zeleniny - např. celer, cuketa posyp.Vegetou a potom usmažená
v trojobalu

dále je možno jako příloha:
natvrdo vařené vajíčko, možno polít tatarkou,obložit salámem

anebo třeba jíst salát s obyčejnou měkkou houskou

Autor:




Nejčtenější

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby dětská záda nebolela. Pohybová terapeutka poradí v on-line rozhovoru

Nemoci pohybového aparátu v posledních letech netrápí pouze dospělé, ale čím dál více i školáky. Proč tomu tak je, a jak dětem ulevit při výběru školní aktovky...  celý článek

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Magazín Vogue je ikonou mezi dámskými magazíny.
Magazín Vogue udává trendy už 125 let. Nyní ho ohrožují sociální sítě

Magazín plný luxusu, který si zamilovaly ženy po celém světě, odstartoval kariéru mnoha topmodelek a návrhářů. A přestože je Vogue stále prestižní titul, ubývá...  celý článek

Další z rubriky

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky
Konec svatebního kýče: svatební účesy pro rockerky a hipsterky

Posloucháte tvrdou muziku a v ničem se necítíte lépe, než v okovaných botách a punkovém číru? Tak to pak bude romantický... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.