800 g vařených brambor
320 g hrubé mouky
trošku soli
2 vejce
60 g másla
1 kg švestek
1. Ve slupce uvařené brambory oloupeme a prolisujeme. K napůl vychladlým bramborám přidáme mouku, sůl, máslo, vejce a vypracujeme hladké těsto.
2. Těsto rozválíme na pomoučeném vále a rozkrájíme na čtverce. Do každého čtverce vložíme očištěnou zralou švestku, všechny rohy přes švestku přeložíme, stlačíme a zformujeme knedlík.
3. Připravené knedlíky dáme do vařící slané vody a vaříme asi 5 minut.
4. Uvařené knedlíky vybereme děrovanou naběračkou. Klademe na talíř, sypeme moučkovým cukrem, mákem a polijeme rozpuštěným máslem.
Poznámka: Tyto knedlíky vařila již moje babička a u nás jsou oblíbené již čtyři generace.