Připravte si brambory ve španělském, anglickém nebo francouzském stylu

Připravovat jídla z brambor se naučíte hned po vaření čaje. Mají tu výhodu, že jsou jednoduchá a všeobecně oblíbená. Jediná možná zrada číhá ve špatně použitém varném typu.

Španělská omeleta s ančovičkami | foto: archiv redakce

Španělská omeleta s ančovičkami

Vyberte ten správný typ

Varný typ A mají pevnou, lojovitou dužninu, nerozvářejí se, jsou velmi slabě moučnaté. Hodí se k přípravě salátů a vaření ve slupce.

Varný typ B mají polopevnou, mírně moučnatou dužninu jemné až hrubší struktury, příjemně vlhkou až sušší. Jsou ideální přílohou gulášů, polévek i těsta a k restování.

Varný typ C jmají měkkou dužninu, která se rozváří. Hodí se na kaši i do těsta, na bramborák a placky, výborné jsou pečené ve slupce a v alobalu.

  • 800 g drobnějších brambor
  • sůl
  • 1 malá cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 chilli paprička
  • 1/2 menší červené papriky
  • 4 plátky ančoviček
  • 10 vajec
  • 100 ml smetany na vaření
  • pepř
  • 2 lžíce nasekané bazalky
  • 2 lžíce olivového oleje 

  1. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Brambory oloupeme a povaříme v osolené vodě asi osm minut. Slijeme je a necháme vychladnout, pak je nakrájíme na plátky.
  2. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na kolečka, česnek na plátky. Chilli papričku rozřízneme, vyškrábneme semínka a najemno nasekáme. Papriku nakrájíme na proužky. Ančovičky nadrobno nasekáme.
  3. V misce prošleháme vejce se smetanou, trochou soli, pepřem a bazalkou.
  4.  Ve velké pánvi, vhodné na zapékání v troubě, rozehřejeme olej, orestujeme na něm cibuli, přidáme česnek, chilli papričku a papriku a společně opečeme.
  5.  Do pánve přidáme brambory a ančovičky, opatrně promícháme a zalijeme rozšlehanými vejci.  Pánev vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20–30 minut.

NÁŠ TIP: S cibulí můžete na pánvi opéct také chorizo nakrájené na plátky.

Zapečená bramborová kaše s kachnou

Zapečená bramborová kaše s kachnou
  • 5 kachních stehen
  • sůl
  • pepř
  • 6 lžic kachního nebo husího sádla
  • 8 stroužků česneku
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • 1,5 kg brambor
  • 2 šalotky
  • 1 malá červená cibule
  • 2 dcl červeného vína
  • 2 lžičky nasekané čerstvé petrželky
  • 4 lžíce másla
  • 6 lžic smetany nebo mléka    

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C. Omytá a osušená kachní stehna osolíme a opepříme, vložíme do pekáče se čtyřmi lžícemi sádla, šesti neoloupanými stroužky česneku a tymiánem, podlijeme trochou vody a pečeme asi 1,5 – 2 hodiny.
  2. Ke konci pečení dáme vařit oloupané a na kousky pokrájené brambory do osolené vody.
  3. Šalotku, cibuli a česnek oloupeme a nadrobno pokrájíme.
  4. Z pekáče vyjmeme stehna a vykostíme je. Stroužky česneku vymáčkneme ze slupek do misky, tymián odstraníme. Teplotu trouby stáhneme na 180 °C.
  5. Na pánvi rozehřejeme zbylé sádlo, opečeme na něm šalotku, cibuli a česnek, přidáme kachní maso a petrželku a zalijeme vínem, povaříme pět minut a obsah pánve přendáme na dno pekáče.
  6. Uvařené brambory slijeme, rozšťoucháme je se solí, upečeným česnekem, máslem a smetanou a lžící navršíme na kachní maso.
  7. Zapečeme v troubě asi 20–25 minut.

NÁŠ TIP: Kaši připravte ze stejného dílu brambor a pastiňáku. Před zapečením ji můžete posypat sýrem nebo strouhankou promíchanou s nasekanými bylinkami.

Tartiflette: brambory se sýrema slaninou

Tartiflette: brambory se sýrem a slaninou
  • 1 kg brambor varného typu A
  • 2 lžíce másla
  • 200 g anglické slaniny
  • 1 střední cibule
  • 1 lžíce oleje
  • 50 ml bílého vína
  • 6 lžic smetany na vaření
  • 200 g sýra reblochon – savojský kravský sýr s oranžovou plísní 

  1. Brambory uvaříme ve slupce téměř doměkka. Ještě teplé je oloupeme a nakrájíme na plátky. Zapékací nádobu vymažeme máslem. Troubu předehřejeme na 200 °C. 
  2. Slaninu nadrobno pokrájíme. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky.
  3. Na pánvi rozehřejeme olej, vsypeme cibuli a krátce orestujeme, přidáme pokrájenou slaninu a opékáme, dokud není cibule opečená dozlatova a slanina vypečená, pak směs zalijeme vínem a necháme odpařit.
  4. Do zapékací nádoby vložíme polovinu plátků brambor, pokryjeme polovinou slaniny s cibulí, poklademe zbylými plátky brambor a slaninou s cibulí.
  5. Zalijeme smetanou a na povrch položíme rozpůlený sýr kůrkou nahoru.
  6. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme dozlatova.

NÁŠ TIP: Brambory vyberte stejně velké, aby menší nebyly moc povařené a velké nedovařené. Pokud jídlo připravujete ze starších nehezkých brambor, oloupejte je a povařte rovnou nakrájené plátky. Sýr reblochon zkuste nahradit hermadurem.

Autor:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...