Zjistilo že, problémy mají zápasníci nikoli kvůli váze, ale obsahu tuku v těle. Potíže neměli muži těžší než 160 kilogramů s méně než 38procentním poměrem tuku.
"Ti, kteří mají nadlimitní hodnoty, by měli víc cvičit a nejíst tolik sladkých a tučných jídel," řekl šéf lékařského výboru asociace Kimio Cušida. Nebezpečí prý hrozí mužům, jejichž tělesné schránky se skládají již z více než pětiny tuku. V případě zápasníků sumo se ale tato hranice nepovažuje za závaznou.
Hvězda Musašimaru je považována za jednoho z "drobnějších" zápasníků s 38 procenty tělesného tuku. Nejtěžším z aktivních borců je Hisano Umi. Váží 233 kilogramů a z této hmotnosti tvoří přesně polovinu tuk.
Zápasníci sami tvrdí, že problémy začaly, až když do sportu vstoupili borci a jídlo ze Západu. Aby Japonci rychleji přibývali na váze, jedí dvakrát denně v ohromných porcích. Tradiční japonské ryby, kuřata, vepřové, tofu a zeleninu ale Západ nahradil smaženým masem a pizzou, s čímž se nedá soupeřit.
Na profesionálním okruhu je nyní 800 zápasníků, mezi nimiž jsou kromě Japonců také Američané, Mongolové a Argentinci. Kvůli nim Japonci přibírají na úkor skutečné síly. Ještě před 30 lety vážil průměrný zápasník nejvyšší třídy 120, zatímco dnes má 185 kilogramů.
A jsou to nejen zdravotníci, kdo si přejí změnu. Stále větší hory masa se začaly spoléhat výhradně na váhu a sport se pomalu mění v zápas ve strkané, v níž je hmotnost rozhodující faktor. Stále víc fanoušků si stěžuje a chce vidět zase staré dobré zápasy, v nichž rozhodující slovo měla rychlost a technika.