Bohyně české kuchyně: nejslavnější řízek je vídeňský

  0:40
I když je smažený řízek specialitou kuchyně našich jižních sousedů,od dob rakousko-uherského mocnářství zdomácněl i v naší kuchyni. Naučte se ho vařit stejně dobře, jako to uměly naše babičky.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vídeňský řízek

Příprava: 15 minut 10-15 minut smažení

Pro 4 osoby

* 600-800 g telecí kýty
* sůl
* 80-100 g hladké mouky
* 3-4 vejce
* 150-200 g strouhanky
* sádlo nebo přepuštěné máslo na smažení
* 1 citron k podávání

1. Z kýty nakrájíme čtyři řízky 1,5-2 cm silné, na plocho je rozkrojíme, ale nedokrojíme do konce a otevřeme je jako knihu. Okraje nasekneme špičkou nože, osolíme z obou stran, plátky masa vložíme mezi potravinovou fólii a rozklepeme na sílu asi 4-5 mm. Vídeňské řízky mají být tenké a velké přes celý talíř.

2. Maso obalíme v mouce a z obou stran smočíme v rozšlehaných vejcích se lžící studené vody. Nakonec obalíme v čerstvé strouhance, ale strouhanku nepřimačkáváme, aby obal zůstal nadýchaný.

3. Smažíme ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného tuku nejdříve po jedné straně dozlatova, obrátíme a smažíme podruhé straně. Do masa během otáčení nepícháme. Usmažené řízky klademe na papírové ubrousky a ihned podáváme se skrojky citronu nebo chvíli uchováme v kastrole v teplé troubě.

Tip
Podobně připravte řízky z odblaněného plecka nebo z vepřové kýty, jsou pak ještě šťavnatější. Vejce rozšlehejte s trochou vody, pokud do vajec dáte mléko, obal bude tvrdší. Podávejte s bramborovým salátem nebo bramborami s máslem.

Smažené trojhránky

Příprava: 15 minut 10 minut smažení

Pro 4 osoby

* 400 g ementálu nebo eidamu na smažení
* 60 g hladké mouky
* 2 vejce
* 1 lžíce vody nebo mléka
* sůl
* 200 g jemné strouhanky
* olej na smažení

1. Sýr nakrájíme na plátky silné necelý 1 cm a překrájíme na trojhránky. Vejce prošleháme se lžící vody nebo mléka a trochou soli. Trojhránky sýra obalíme v mouce, potom ve vejcích a nakonec ve strouhance, kterou přitiskneme. Obalený sýr ještě jednou obalíme ve vejcích a ve strouhance, aby sýr nevytékal.

2. V pánvi rozpálíme olej a sýr smažíme po obou stranách dozlatova. Klademe na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk, a ihned podáváme.

Tip
Na smažení vyzkoušejte různé druhy sýrů, např. goudu, mozzarellu, hermelín apod. Z vajec a mouky můžete také umíchat těstíčko, smočit v něm plátky sýra a obalit ve strouhance.

Krůtí řízek v mandlovém těstíčku

Příprava: 20 minut 20 minut smažení

Pro 4 osoby

* 4 plátky z krůtích prsou po 150 g
* sůl a mletý pepř
* špetka šalvěje
* 250 ml kefíru nebo acidofilního mléka
* 3 vejce
* 1 lžíce bílého vína nebo citronové šťávy
* 4-5 lžic hladké mouky
* 100 g mandlových lupínků
* olej na smažení
* petrželka na ozdobu

1. Omyté a osušené řízky osolíme, naklepeme lehce přes fólii, po obou stranách opepříme a okořeníme rozemnutou sušenou šalvějí. Kefír přelijeme do mísy, přidáme vejce, sůl, bílé víno nebo citronovou šťávu, mouku a vymícháme hladké těstíčko.

2. Nakonec vmícháme polovinu mandlových lupínků. V nepřilnavé pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje, řízky namočíme v těstíčku, necháme okapat a obalíme je ještě zbylými mandlovými lupínky.

3. Řízky vložíme do rozpáleného oleje, trochu zmírníme plamen a smažíme zvolna po obou stranách dorůžova. Osmažené řízky vyjmeme, klademe na papírové ubrousky a podáváme ozdobené petrželkou.

Tip
Řízky smažte raději na nižší teplotu, aby se maso propeklo, ale těstíčko nespálilo.

Pečený řízek se sýrovou krustou

Příprava: 30 minut 7-10 minut zapékání

Pro 4 osoby

* 4 řízky z telecí nebo vepřové kýty
* 2 lžíce citronové šťávy
* 2 lžíce oleje
* sůl a mletý pepř
* 1-2 snítky rozmarýnu
* 1 lžíce polohrubé mouky
* 100 ml bílého vína
* 2 hrsti strouhanky
* 2 lžíce másla
* hrst piniových jader
* 4 pořádné lžíce sýra typu parmazán

1. Řízky po krajích lehce nasekneme špičkou nože, aby se nekroutily, z obou stran lehce naklepeme přes fólii, pokapeme citronovou šťávou a necháme chvíli odležet. Strouhanku smícháme s máslem, nasekanými piniovými oříšky, parmazánem a trochou usekaného rozmarýnu. Podle chuti osolíme, popřípadě opepříme.

2. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Maso osušíme, osolíme, opepříme, lehce poprášíme polohrubou moukou a přitiskneme ji k masu. Řízky opečeme zprudka po obou stranách na rozpáleném oleji. Potom zmírníme plamen a ještě chvíli opékáme, aby se maso propeklo.

3. Řízky odložíme do zapékací mísy. Pánev po opékání zalijeme vínem, uvedeme k varu a promícháme. Šťávou podlijeme řízky a rozdělíme na ně připravenou směs.

4. Vložíme do rozpálené trouby a zapečeme. Necháme odpočinout a podáváme.

Kmínový řízek

Příprava: 10 minut 20-25 minut opékání a dokončení

Pro 4 osoby

* 4 řízky z vepřové kýty nebo pečeně bez kosti po 150 g
* sůl a mletý pepř
* 1-2 lžíce kmínu
* 5 lžic hladké mouky
* 2 lžíce sádla nebo oleje
* 1 lžíce másla

1. Omyté řízky lehce nasekneme, mírně naklepeme přes fólii a po obou stranách osolíme a opepříme. V mělké míse promícháme mouku s kmínem a postupně po obou stranách do mouky lehce přitiskneme připravené řízky.

2. V nepřilnavé pánvi rozpálíme tuk a řízky opečeme z obou stran. Zmírníme plamen a pomaleji dopečeme. Upečené řízky uchováme v teple.

3. Do pánve přilijeme trochu vody, odmícháme všechny přípečky, šťávu povaříme do zhoustnutí a zjemníme máslem. Podle chuti osolíme, opepříme a podáváme s opečenými řízky.

Jehněčí řízečky s bylinkami

Příprava: 20 minut odležení 15 minut smažení

Pro 4 osoby

* 600 g jehněčího hřbetu bez kosti nebo kýty
* 4 stroužky česneku, prolisované
* 1 lžíce citronové šťávy
* 6 lžic hrubé mouky
* 2-3 vejce
* 150-200 g čerstvé strouhanky
* hrst čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, šalvěj, oregano)
* olej na smažení

1. Jehněčí maso omyjeme, osušíme, odblaníme a nakrájíme přes vlákno na 8 malých řízků o síle asi 1,5-2 cm. Maso křížem krážem ostrým nožem několikrát lehce nařízneme nebo lehce naklepeme.

2. Do masa vetřeme prolisovaný česnek smíchaný s citronovou šťávou, solí, pepřem a lžící usekaných bylinek, přikryjeme a necháme v chladu minimálně 2 hodiny odležet. Potom řízečky otlačíme z obou stran v mouce, protáhneme rozšlehanými vejci s trochou studené vody a obalíme v čerstvé strouhance smíchané s usekanými bylinkami.

3. Řízky smažíme po obou stranách dozlatova. Klademe je na papírové ubrousky a ihned podáváme.

Autoři:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého ovčáckého psa? Tak...