Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Bohyně české kuchyně: naučíme vás nejlepší nakládaný hermelín

  0:38aktualizováno  0:38
Naše babičky nakládaly jídlo do octa a oleje, aby mu prodloužily trvanlivost. Dnes ho nakládáme hlavně proto, že nám chutná.

Nakládané hermelínyNakládané hermelíny

Příprava: 15 minut + doba na uležení

Pro 4 osoby

* 4 hermelíny
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 1 lžíce celého zeleného pepře
* 1 lžička celého koriandru
* 2 chilli papričky, bez semínek
* 1 bobkový list, nalámaný
* po 2 snítkách čerstvých nebo sušených bylinek (šalvěj, dobromysl, rozmarýn, tymián)
* panenský olivový olej na zalití

1. Hermelíny podélně rozpůlíme nebo nakrájíme na čtvrtky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Česnek oloupeme a rozpůlíme.

2. Do dobře vymyté čisté a suché sklenice dáme na dno trochu cibule a koření a vrstvíme sýry s cibulí, česnekem, papričkami, bylinkami a kořením. Obsah zalijeme kvalitním olejem tak, aby sýry byly potopené.

3. Sklenici zakryjeme víčkem nebo fólií a necháme stát v temnu při pokojové teplotě 3 dny až týden, aby se sýry proležely. Potom můžeme sýry konzumovat nebo dále skladovat v lednici.

Tip
Zbylý olej z nakládání můžete doplnit čerstvou zeleninou a použít k nakládání dalších sýrů. Na zalití můžete použít i kvalitní slunečnicový či jiný olej, nejlépe lisovaný za studena.

RychloutopenciRychloutopenci

Příprava: 30 minut + doba na uležení

Pro 6 osob

* 12 buřtů
* 1 l vody
* 0,5 l 8% octa
* 1 lžička soli
* 1 lžička cukru krupice
* 1 lžička celého pepře
* 1 lžíce hořčičného semínka
* 1 červená feferonka
* 350 g červené cibule

1. Buřty oloupeme a nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. V hrnci svaříme vodu s octem, solí, cukrem a kořením a nálev necháme zchladnout.

2. Plátky buřtů a cibule střídavě naskládáme do sklenice, přidáme celou nebo nakrájenou feferonku a zalijeme vlahým nálevem tak, aby byly buřty zcela potopené.

3. Nálev můžeme před zalitím přecedit. Sklenici uzavřeme a necháme v chladu a temnu uležet do druhého dne.

Tip
Budete-li nakládat celé buřty, doba uležení je delší, asi 1 týden až 10 dnů.

Sýrové kuličky s bylinkamiSýrové kuličky s bylinkami

Příprava: 30 minut + doba na vysrážení a vykapání mléka

Pro 4 osoby

* 2 l čerstvého mléka
* 1 lžička citronové šťávy
* 1 lžíce usekaných bylinek (bazalka, rozmarýn, dobromysl)
* 1 lžíce soli
* 1 sušená chilli paprička

1. Mléko nalijeme do hrnce a zahřejeme na 38 stupňů. Přidáme trochu citronové šťávy a necháme ho přes noc v teple vysrážet.

2. Když se oddělí syrovátka, obsah hrnce přecedíme přes jemný cedník a tvaroh necháme vykapat. Cedník můžeme vyložit namočeným plátýnkem a zatížit talířkem se závažím.

3. Asi 250 ml syrovátky uchováme stranou na nálev. Vykapaný tvaroh krátce zahřejeme na sporáku nebo asi 1 minutu v mikrovlnné troubě tak, aby se dal propracovat rukama. Prohněteme, znovu zahřejeme a zpracujeme s bylinkami na vláčnou hmotu, ze které vytvarujeme kuličky.

4. Sýrové kuličky naskládáme do sklenice, zalijeme syrovátkou, přidáme chilli papričku a dolijeme převařenou vychladlou vodou, ve které jsme rozmíchali sůl. Sklenice uzavřeme a uchováme v chladu.

Marinovaný losos v olejiMarinovaný losos v oleji

Příprava: 15 minut + doba na marinování

Pro 4 osoby

* 1 kg filetů z čerstvého lososa
* 5 lžic hrubé soli
* 3 lžíce cukru krupice
* svazek kopru
* 1 lžička estragonu
* kůra a šťáva z 1 citronu, bio
* 1 lžíce barevného pepře
* olivový olej na zalití

1. Lososa očistíme, zbavíme kůže a filety osušíme. Sůl smícháme s pepřem, cukrem, částí usekaného kopru, estragonem a jemně nastrouhanou kůrou z dobře omytého citronu.

2. Filety rozložíme na alobal, pokapeme citronovou šťávou, posypeme směsí soli a koření, zabalíme a necháme v chladu 24 hodin odležet.

3. Potom rybu očistíme od marinády, nakrájíme na kousky, naskládáme do sklenice, prosypeme celým či hrubě drceným pepřem, proložíme zbylým koprem a zalijeme olejem. Uzavřeme a uložíme v chladu na další 2 dny.

Tip
Lososa můžete marinovat pouze ve směsi suchého koření včetně drceného pepře po dobu 3 dnů a potom rovnou konzumovat nebo rybu marinovat ve směsi malého množství oleje, pomerančové a citronové šťávy, bylinek, alkoholu apod.

Zavináče ze sleďů s cibulíZavináče ze sleďů s cibulí

Příprava: 45 minut + doba na uležení

Pro 4 osoby

* 8 filetů ze sleďů nebo 4 celé sledě
* 4 snítky kopru
* 100 ml bílého 8% octa
* 1 lžíce cukru krupice
* 20 g soli
* 1 lžíce celého pepře (nejlépe barevný)
* 1 lžíce nového koření
* 4 bobkové listy
* 50 ml vody
* 50 ml oleje
* 1 velká cibule, na plátky

1. Na marinádu svaříme ocet, kopr, cukr, sůl, celé koření a vodu a necháme vychladnout. Omyté a očištěné filety osušíme, ponoříme na chvíli do marinády a necháme okapat.

2. Filety položíme kůží na pracovní plochu, poklademe částí plátků cibule, částí koření z marinády a kousky kopru a ryby s točíme do závitků a sepneme párátky. Zavináče skládáme do sklenice a prokládáme zbylou cibulí.

3. Nálev prošleháme s olejem a směsí zalijeme ryby tak, aby byly potopené, sklenice uzavřeme a necháme minimálně 3 dny až týden v chladu uležet.

Tip
Očištěné celé sledě můžete před marinováním naložit na 2-3 dny do slaného roztoku nebo do roztoku octa a slané vody.

Balkán s bylinkaim v olejiBalkán s bylinkami v oleji

Příprava: 10 minut + doba na uležení

Pro 4 osoby

* 400 g balkánského sýra
* 2 sušené chilli papričky
* hrubě drcený barevný pepř
* 2 snítky čerstvého rozmarýnu
* panenský olivový olej na zalití, asi 250-300 ml

1. Sýr necháme okapat a nakrájíme na silnější plátky. Chilli papričky jemně usekáme, nechceme-li mít sýry velmi ostré, předem je zbavíme semínek.

2. Sýry z obou stran posypeme usekanými papričkami, barevným pepřem, lístky rozmarýnu a naskládáme je do sklenice nebo porcelánové misky.

3. Takto připravené sýry prolijeme olejem tak, aby byl sýr pokrytý, uzavřeme a necháme v chladu uležet minimálně do druhého dne.

Tip
Místo chilli papriček sýr ochuťte třeným česnekem a proložte černými olivami, bazalkou, petrželkou a tymiánem a rozmarýnem.

Autoři:




Hlavní zprávy

Těhotná? Nechte si poradit od zkušených maminek
Těhotná? Nechte si poradit od zkušených maminek

Přihlaste se na eMimino.cz a zeptejte se zkušenějších maminek na cokoliv, co vás zajímá.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.