Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Bohyně české kuchyně: naučíme vás nejlepší nakládaný hermelín

  0:38aktualizováno  0:38
Naše babičky nakládaly jídlo do octa a oleje, aby mu prodloužily trvanlivost. Dnes ho nakládáme hlavně proto, že nám chutná.

Nakládané hermelínyNakládané hermelíny

Příprava: 15 minut + doba na uležení

Pro 4 osoby

* 4 hermelíny
* 1 cibule
* 4 stroužky česneku
* 1 lžíce celého zeleného pepře
* 1 lžička celého koriandru
* 2 chilli papričky, bez semínek
* 1 bobkový list, nalámaný
* po 2 snítkách čerstvých nebo sušených bylinek (šalvěj, dobromysl, rozmarýn, tymián)
* panenský olivový olej na zalití

1. Hermelíny podélně rozpůlíme nebo nakrájíme na čtvrtky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky. Česnek oloupeme a rozpůlíme.

2. Do dobře vymyté čisté a suché sklenice dáme na dno trochu cibule a koření a vrstvíme sýry s cibulí, česnekem, papričkami, bylinkami a kořením. Obsah zalijeme kvalitním olejem tak, aby sýry byly potopené.

3. Sklenici zakryjeme víčkem nebo fólií a necháme stát v temnu při pokojové teplotě 3 dny až týden, aby se sýry proležely. Potom můžeme sýry konzumovat nebo dále skladovat v lednici.

Tip
Zbylý olej z nakládání můžete doplnit čerstvou zeleninou a použít k nakládání dalších sýrů. Na zalití můžete použít i kvalitní slunečnicový či jiný olej, nejlépe lisovaný za studena.

RychloutopenciRychloutopenci

Příprava: 30 minut + doba na uležení

Pro 6 osob

* 12 buřtů
* 1 l vody
* 0,5 l 8% octa
* 1 lžička soli
* 1 lžička cukru krupice
* 1 lžička celého pepře
* 1 lžíce hořčičného semínka
* 1 červená feferonka
* 350 g červené cibule

1. Buřty oloupeme a nakrájíme na plátky silné asi 1 cm. Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. V hrnci svaříme vodu s octem, solí, cukrem a kořením a nálev necháme zchladnout.

2. Plátky buřtů a cibule střídavě naskládáme do sklenice, přidáme celou nebo nakrájenou feferonku a zalijeme vlahým nálevem tak, aby byly buřty zcela potopené.

3. Nálev můžeme před zalitím přecedit. Sklenici uzavřeme a necháme v chladu a temnu uležet do druhého dne.

Tip
Budete-li nakládat celé buřty, doba uležení je delší, asi 1 týden až 10 dnů.

Sýrové kuličky s bylinkamiSýrové kuličky s bylinkami

Příprava: 30 minut + doba na vysrážení a vykapání mléka

Pro 4 osoby

* 2 l čerstvého mléka
* 1 lžička citronové šťávy
* 1 lžíce usekaných bylinek (bazalka, rozmarýn, dobromysl)
* 1 lžíce soli
* 1 sušená chilli paprička

1. Mléko nalijeme do hrnce a zahřejeme na 38 stupňů. Přidáme trochu citronové šťávy a necháme ho přes noc v teple vysrážet.

2. Když se oddělí syrovátka, obsah hrnce přecedíme přes jemný cedník a tvaroh necháme vykapat. Cedník můžeme vyložit namočeným plátýnkem a zatížit talířkem se závažím.

3. Asi 250 ml syrovátky uchováme stranou na nálev. Vykapaný tvaroh krátce zahřejeme na sporáku nebo asi 1 minutu v mikrovlnné troubě tak, aby se dal propracovat rukama. Prohněteme, znovu zahřejeme a zpracujeme s bylinkami na vláčnou hmotu, ze které vytvarujeme kuličky.

4. Sýrové kuličky naskládáme do sklenice, zalijeme syrovátkou, přidáme chilli papričku a dolijeme převařenou vychladlou vodou, ve které jsme rozmíchali sůl. Sklenice uzavřeme a uchováme v chladu.

Marinovaný losos v olejiMarinovaný losos v oleji

Příprava: 15 minut + doba na marinování

Pro 4 osoby

* 1 kg filetů z čerstvého lososa
* 5 lžic hrubé soli
* 3 lžíce cukru krupice
* svazek kopru
* 1 lžička estragonu
* kůra a šťáva z 1 citronu, bio
* 1 lžíce barevného pepře
* olivový olej na zalití

1. Lososa očistíme, zbavíme kůže a filety osušíme. Sůl smícháme s pepřem, cukrem, částí usekaného kopru, estragonem a jemně nastrouhanou kůrou z dobře omytého citronu.

2. Filety rozložíme na alobal, pokapeme citronovou šťávou, posypeme směsí soli a koření, zabalíme a necháme v chladu 24 hodin odležet.

3. Potom rybu očistíme od marinády, nakrájíme na kousky, naskládáme do sklenice, prosypeme celým či hrubě drceným pepřem, proložíme zbylým koprem a zalijeme olejem. Uzavřeme a uložíme v chladu na další 2 dny.

Tip
Lososa můžete marinovat pouze ve směsi suchého koření včetně drceného pepře po dobu 3 dnů a potom rovnou konzumovat nebo rybu marinovat ve směsi malého množství oleje, pomerančové a citronové šťávy, bylinek, alkoholu apod.

Zavináče ze sleďů s cibulíZavináče ze sleďů s cibulí

Příprava: 45 minut + doba na uležení

Pro 4 osoby

* 8 filetů ze sleďů nebo 4 celé sledě
* 4 snítky kopru
* 100 ml bílého 8% octa
* 1 lžíce cukru krupice
* 20 g soli
* 1 lžíce celého pepře (nejlépe barevný)
* 1 lžíce nového koření
* 4 bobkové listy
* 50 ml vody
* 50 ml oleje
* 1 velká cibule, na plátky

1. Na marinádu svaříme ocet, kopr, cukr, sůl, celé koření a vodu a necháme vychladnout. Omyté a očištěné filety osušíme, ponoříme na chvíli do marinády a necháme okapat.

2. Filety položíme kůží na pracovní plochu, poklademe částí plátků cibule, částí koření z marinády a kousky kopru a ryby s točíme do závitků a sepneme párátky. Zavináče skládáme do sklenice a prokládáme zbylou cibulí.

3. Nálev prošleháme s olejem a směsí zalijeme ryby tak, aby byly potopené, sklenice uzavřeme a necháme minimálně 3 dny až týden v chladu uležet.

Tip
Očištěné celé sledě můžete před marinováním naložit na 2-3 dny do slaného roztoku nebo do roztoku octa a slané vody.

Balkán s bylinkaim v olejiBalkán s bylinkami v oleji

Příprava: 10 minut + doba na uležení

Pro 4 osoby

* 400 g balkánského sýra
* 2 sušené chilli papričky
* hrubě drcený barevný pepř
* 2 snítky čerstvého rozmarýnu
* panenský olivový olej na zalití, asi 250-300 ml

1. Sýr necháme okapat a nakrájíme na silnější plátky. Chilli papričky jemně usekáme, nechceme-li mít sýry velmi ostré, předem je zbavíme semínek.

2. Sýry z obou stran posypeme usekanými papričkami, barevným pepřem, lístky rozmarýnu a naskládáme je do sklenice nebo porcelánové misky.

3. Takto připravené sýry prolijeme olejem tak, aby byl sýr pokrytý, uzavřeme a necháme v chladu uležet minimálně do druhého dne.

Tip
Místo chilli papriček sýr ochuťte třeným česnekem a proložte černými olivami, bazalkou, petrželkou a tymiánem a rozmarýnem.

Autoři:




Nejčtenější

Crop topy jsou hitem léta.
Tři tipy jak nosit crop top. Trendy letního kousku se nemusíte bát

Odhalená kůže k létu prostě patří. A to i v případě, že postrádáte míry modelky. Zkrácená délka topu tak může být příjemným zpestřením vašeho outfitu. Zkusit...  celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

(ilustrační snímek)
Partner Lucii surově mlátil. Vzala děti, odešla a začíná znovu žít

Ovlivnit budoucnost dětí znamená změnit budoucnost jejich matek. Pomáháme maminkám začít po odchodu z azylového domu nový život, naučit se plánovat, spravovat...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Cara Delevingne (Los Angeles, 17. července 2017)
Delevingne: V pubertě jsem nedávala najevo emoce a byla jsem osamělá

Herečka a modelka Cara Dlelevingne (25) si postěžovala na období svého dospívání. Protože nechtěla odhalovat svou sexuální orientaci, bývala hodně uzavřená a...  celý článek

Další z rubriky

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto rozjasňovače stále nepatří do standardn... celý článek

Jsem těhotná a partner mi zahnul. Přesto zůstávám
Jsem těhotná a partner mi zahnul. Přesto zůstávám

Jak se jiné ženy postavily k nevěře a co jim pomohlo.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.