Bohyně české kuchyně: masové i zeleninové řízky na různé způsoby

  0:04
Kouzlo řízků je určitě v křupavém trojobalu. Díky němu má tolik fanoušků a punc slavnostního jídla. Každá kuchařka i kuchař vám potvrdí, že obalovat se dá v podstatě cokoliv – masem počínaje přes zeleninu až ke květům (třeba z cuket).
Vídeňský řízek

Vídeňský řízek | foto: Profimedia.cz

Smažené kuřecí paličky

Příprava: 30 minut + doba na ztuhnutí + 20-25 minut smažení

Pro 4 osoby

* 8-12 kuřecích paliček
* 100 g másla
* 1 lžíce citronové šťávy
* 100 g hladké mouky
* 3 vejce
* 100 g strouhanky
* 100 g kukuřičných lupínků
* olej nebo přepuštěné máslo na smažení

1. Kuřecí paličky omyjeme,osušíme, stáhneme z kůže a vložíme do mísy. V kastrůlku rozpustíme máslo, vmícháme citronovou šťávu a sůl a přelijeme přes kuřata. Necháme odležet a ztuhnout.

2. Z kuřecích paliček setřeme přebytečné máslo, obalíme je postupně v mouce, v rozšlehaných vejcích a strouhance smíchané s podrcenými lupínky.

3. Smažíme pozvolna ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného oleje, aby se paličky propekly i u kosti. Potom je vyjmeme, necháme odsát na papírových ubrouscích a ihned podáváme.

Celerové tyčinky

Příprava: 40 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg řapíkatého celeru
* 80 g polohrubé mouky
* 3-4 vejce
* 2 lžíce vody
* sůl
* 60 g strouhaného eidamu
* 150-200 g jemné strouhanky
* olej na smažení

1. Řapíky celeru omyjeme, oloupeme vlákna škrabkou na zeleninu a řapíky překrájíme asi na 7-10cm tyčinky. Všechny kousky mají být stejně silné.

2. Vejce prošleháme s vodou a strouhaným eidamem, podle chuti trochu přisolíme.

3. Tyčinky obalíme v polohrubé mouce, potom v rozšlehaných vejcích se sýrem a nakonec v jemné strouhance.

4.Obalené tyčinky vkládáme do vyšší vrstvy rozpáleného oleje a smažíme dozlatova. Klademe na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk, a ihned podáváme.

Tip
Podobně připravte kořenový celer – oloupanou bulvu nakrájejte na tyčinky, povařte asi minutu v osolené vodě s citronovou šťávou a kostkou cukru, nechte vychladnout, obalte a osmažte dozlatova.

Kapustový řízek

Příprava: 30 minut

Pro 4 osoby

* sůl a mletý pepř
* 3 vejce
* 250 ml mléka
* 150-200 g hladké mouky
* 150-200 g strouhanky
* sádlo nebo olej na smažení
* 1 citron k podávání

1. Z kapusty odstraníme zvadlé listy, rozčtvrtíme ji a opláchneme studenou vodou. Vložíme ji do vroucí osolené vody a krátce povaříme, stačí asi 1-2 minuty.

2. Spařenou kapustu slijeme a necháme na sítu okapat. Seřízneme košťály tak, aby se listy nerozpadly, seřízneme z listů silná žebra a čtvrtky kapusty ještě podélně rozpůlíme.

3. Z vajec, mléka, hladké mouky, soli a pepře umícháme těstíčko. Povařenou kapustu v něm smočíme, necháme okapat a obalíme ve strouhance.

4. Smažíme ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného tuku do zlatova, necháme okapat na papírových ubrouscích a ihned podáváme se skrojky citronu.

Květákový řízek

Příprava: 20 minut + 10-15 minut smažení

Pro 4 osoby

* 1 střední květák
* sůl
* 100 g hladké mouky
* 2-3 vejce
* 2 lžíce vody
* 150-200 g strouhanky
* olej nebo 100% tuk na smažení
* 1-2 lžíce rozehřátého másla na pokapání

1. Z květáku obereme listy, seřízneme košťála namočíme ho na chvíli do osolené vody a potom opláchneme. Celou růžici květáku nebo rozebrané větší růžičky vložíme do hrnce s osolenou vodou a minutu povaříme. Spařený květák vyjmeme a necháme na sítu okapat. Růžici nakrájíme na silnější plátky, které se lépe obalují a smaží.

2. Takto připravený květák obalujeme postupně v mouce, rozšlehaných vejcích s trochou vody a soli a strouhance. Přebytečnou strouhanku lehce oklepeme. V pánvi rozpálíme vyšší vrstvu tuku a do dobře rozpáleného oleje vkládáme obalený květák a smažíme ze všech stran do zlatova.

3. Smažený květák vyjmeme, klademe na papírové ubrousky a ihned podáváme pokapané rozehřátým máslem.

Parmský řízek podle Zdeňka Pohlreicha

Zdeněk Pohlreich patří mezi nejznámější české šéfkuchaře díky pořadu Ano, šéfe! Jeho vyhlášenou kuchyni můžete ochutnat v Praze, v restauraci hotelu Imperial nebo ve vinném restaurantu Divinis.

* 600 g telecí kýty
* mouka na obalení
* 2 vejce
* 60 g strouhaného parmazánu
* 2 lžíce mléka
* strouhanka
* sádlo na smažení
* olivový olej
* 4 rajčata
* citron

1. Z očištěné telecí kýty (nejlépe mléčné) nakrájíme řízky, lehce je naklepeme, na okraji nařízneme a osolíme. Pak je obalíme v hladké mouce, ve vejcích rozkvedlaných s mlékem a strouhaným parmazánem a ve strouhance. Takto připravené řízky po obou stranách opečeme dozlatova v rozpáleném sádle.

2. Rajčata nakrájíme na tlustší plátky, opečeme na olivovém oleji, osolíme, položíme na řízek a pokapeme citronem. Jako přílohu podáváme opékané brambory nebo bramborový salát.

Řízek v bramboráku

Příprava: 30 minut + 40 minut pečení

Pro 4 osoby

* 4 plátky z vepřové kýty po 100-150 g
* sůl, mletý pepř
* 2 lžíce polohrubé mouky
* 1 vejce rozšlehané
* 1 kg oloupaných brambor
* 3 stroužky prolisovaného česneku
* 1 lžíce sušené majoránky
* 1 lžíce oleje
* 3-4 lžíce sádla

1. Předehřejeme si troubu na 220-250 stupňů. Plátky masa rozklepeme do tenka. Z obou stran je osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Oloupané brambory nastrouháme na nudličky a důkladně je vyždímáme. Pak je promícháme se lžící oleje, majoránkou, česnekem, solí a pepřem.

2. Na pracovní plochu rozložíme čtyři obdélníky alobalu a potřeme je sádlem. Část brambor naneseme na alobaly. Maso protáhneme vejcem, položíme je na bramborový podklad a přitiskneme na ně zbývající bramborovou směs tak, aby byly zcela obalené.

3. Alobal utěsníme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme celkem asi 40-50 minut do zlatova. Po asi 20 minutách balíčky na plechu otočíme a pečeme dalších 20 minut. Necháme pár minut odpočinout, poté je vybalíme a ihned podáváme.

Autoři:
  • Nejčtenější

Pstruh, jehněčí i bulky. Pochutnejte si o Velikonocích na lahůdkách ze světa

23. března 2024

Velikonoce jsou kromě lidových a liturgických tradic také svátky dobrého jídla a pití. Klasických...

Košíčky s mrkvičkami

Košíčky s mrkvičkami

Střední

45 min

Překvapte koledníky vtipnými velikonočními laskominami.

Mrkvový dort

Mrkvový dort

Střední

210 min

Doplňte velikonoční tabuli tímto dokonalým dortem.

Velikonoční cheesecaky

Velikonoční cheesecaky

Střední

60 min

Koledníkům udělá toto sladké občerstvení obrovskou radost.

Čokoládová vajíčka

Čokoládová vajíčka

Střední

60 min

Připravte koledníkům čokoládové pohoštění.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...