Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Bohyně české kuchyně: knedlíky tak, jak je uměly naše babičky

aktualizováno 
Kynuté, houskové, bramborové, chlupaté, sladké i slané – všechny mají punc vysoké náročnosti. S našimi recepty je ale zvládne každý.

(ilustrační snímek)

Houskový knedlík z hrnkuHouskový knedlík z hrnku

Příprava: 25 minut + 22 minut vaření

Pro 4 osoby

* 2 hrnky hrubé mouky
* sůl
* 2 hrnky mléka
* 2 žloutky
* 2 hrnky nakrájené tvrdší žemle (housky nebo rohlíky)
* 2 bílky
* máslo na vymazání hrnků
* hrubá mouka na vysypání hrnků

1. Pět čtvrtlitrových rovných hrnků vymažeme máslem a vysypeme moukou. V míse promícháme hrubou mouku, trochu soli, mléko, žloutky a umícháme řídké těsto. Vsypeme nakrájenou housku a z bílků ušleháme tuhý sníh. Sníh vmícháme do těsta a pomocí lžíce těsto rozdělíme do hrnků tak, aby sahalo do dvou třetin.

2. Hrnky na skládáme na těsno do kastrolu, nalijeme okolo nich vroucí vodu (asi do poloviny výšky hrnků), přikryjeme poklicí a vaříme od začátku varu 22 minut. Jeden hrnek vyjmeme, kulatým nožem objedeme kolem stěn, vyklopíme a rozkrojíme ho uprostřed nití, není-li uprostřed syrový. Uvařené knedlíky postupně všechny vyklopíme z hrnků a nakrájíme bílou nití na plátky.

Tip
Nakrájenou housku můžete předem nasucho nebo na másle opéct a do těsta přidat navíc trochu petrželky. Nemáte-li kastrol se silným dnem, rozložte na dno raději plátěnou utěrku.

Na vaření hrníčkových knedlíků můžete využít mikrovlnnou troubu. Mikrovlnku nastavte na nejvyšší výkon, vložte hrnky s těstem dovnitř a nechte je 7-10 minut (dle velikosti hrnků a výkonu trouby) ‚vlnit‘. Špejlí pak vyzkoušejte, zda se těsto nelepí.

Bramborový knedlíkBramborový knedlík

Příprava: 20 minut + 20 minut vaření

Pro 6-8 osob

* 1 kg oloupaných brambor uvařených ve slupce, varný typ C
* 2 celá vejce
* 300 g hrubé mouky
* 100 g jemné krupičky (dětská krupička)
* sůl

1. Do většího kastrolu dáme vařit vodu na knedlíky. Vychladlé oloupané brambory prolisujeme nebo najemno nastrouháme na vál. Přidáme vejce, sůl, prosátou mouku a krupičku a rychle zpracujeme na pevné a tužší těsto.

2. Těsto rozdělíme na 2 až 4 stejné díly a vyválíme z nich válečky o průměru asi 5-6 cm, které ihned vložíme do vařící osolené vody. Po chvíli je vařečkou lehce nadzvedneme ode dna, aby se nepřichytily, a vaříme 20 minut. Během vaření knedlíky obrátíme.

3. Uvařené knedlíky vyjmeme a necháme chvíli oschnout a ztuhnout, potom je krájíme na plátky.

Knedlíky s uzeným masemKnedlíky s uzeným masem

Příprava: 30 minut + 15-20 minut vaření

Pro 4 osoby

* 750 g oloupaných brambor uvařených ve slupce, vychladlých
* 250 g hrubé mouky
* 50-100 g krupice
* 1 vejce
* sůl
* 250 g uzeného vařeného masa (libový bůček nebo plec)
* hrst čerstvých bylinek (pažitka, petrželka)
* 1 cibule
* 1 lžíce sádla

1. Uzené vařené maso nakrájíme na kostičky. Uvařené vychladlé brambory ve slupce oloupeme a najemno nastrouháme nebo prolisujeme na vál nebo do mísy. Přidáme prosátou mouku, krupici, vejce, sůl a rychle zpracujeme ve vláčné tuhé těsto.

2. Do těsta zapracujeme studené nakrájené maso, vyválíme váleček, nakrájíme ho na stejně velké kousky a vytvarujeme kulaté knedlíky.

3. Knedlíky ihned vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme podle velikosti 15-20 minut. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a osmahneme na sádle do zlatova. Podáváme s cibulkou osmaženou na sádle a posypané čerstvými bylinkami.

Tip
Knedlíky lze masem s cibulkou naplnit. Z těsta vyválíte váleček, rozkrájíte ho na plátky a každý plátek naplníte směsí, pak vytvarujete knedlíky.

Jemný lázeňský knedlíkJemný lázeňský knedlík

Příprava: 20 minut + 20 minut vaření

Pro 4 osoby

* 400 g veky nebo housek, tvrdších
* 250-300 ml mléka
* 3 vejce, zvlášť žloutky a bílky
* 50 g hrubé mouky
* hrst čerstvých bylinek (petrželka, libeček, pažitka)

1. Pečivo nakrájíme na kostičky, vložíme do mísy, pokropíme polovinou mléka a necháme vsáknout. Bylinky usekáme najemno. Žloutky rozšleháme ve zbylém mléce, osolíme a přilijeme k žemli. Směs posypeme moukou, přidáme bylinky a promícháme. Z bílků a špetky soli ušleháme sníh a zapracujeme jej do směsi.

2. Na obdélníkový kus fólie vhodné na vaření naneseme po delší straně asi 10 cm od kraje těsto a vytvarujeme šišku knedlíku. Kratší okraje necháme volné na zatočení a uvázání.

3. Knedlík zabalíme do fólie a zatočením okrajů fólie proti sobě knedlík utáhneme, vytvarujeme váleček a na koncích uděláme uzlíky.

4. Knedlík vaříme v páře nebo zvolna ve vroucí vodě 20 minut při průměru knedlíku asi 5 cm. Délku a průměr knedlíků volte podle velikosti nádobí a podle svého vkusu, liší se pak pouze doba vaření. Chcete-li mít knedlík úplně jemný a světlý, okrájejte z pečiva opečenou kůrku.

Tip
Knedlík můžete také zabalit do čistého navlhčeného plátěného ubrousku nebo utěrky důkladně potřené máslem. Konce ubrousku zavažte provázkem, aby voda nemohla vniknout dovnitř, a vařte asi 20 minut.

Kynutý knedlíkKynutý knedlík

Příprava: 20 minut + 1,5 hodiny kynutí + 30 minut vaření

Pro 4 osoby

* 500 g hrubé mouky + trochu na vál
* 1/2 lžičky soli + na osolení vody
* 300 ml mléka nebo vody
* 1 žloutek
* 1/2 kostky droždí, špetka cukru
* 1-2 housky
* 1 lžička rozpuštěného másla

1. Housku nakrájíme na kostičky a necháme ji oschnout. V míse utřeme droždí s trochou cukru na kašičku a necháme ho chvíli v teple vzejít, trvá to pár minut. Přilijeme vlažnou vodu nebo mléko, žloutek, sůl, promícháme a postupně přisypáváme prosátou mouku a zaděláváme vláčné těsto. Nakonec vmícháme kostičky oschlé žemle a zapracujeme je do těsta.

2. Z těsta na pomoučeném vále vypracujeme bochánek, vložíme ho zpět do mísy, přikryjeme utěrkou a necháme kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Potom těsto propracujeme, rozdělíme na dvě až tři stejné části a vytvoříme bochánky, z kterých vyválíme stejně silné šišky o průměru asi 4 cm. Špičky knedlíků zmáčkneme dovnitř a necháme ještě půl hodiny kynout.

3. Knedlíky vkládáme do vroucí osolené vody, po chvíli je odmícháme ode dna a vaříme asi 25-30 minut. Během vaření je otočíme. Uvařené knedlíky vyjmeme, propícháme vidličkou, potřeme rozpuštěným máslem a nakrájíme na plátky.

Pokud vaříte knedlíky často, mějte doma sáček s burisony, což jsou pufovaná zrnka rýže. Můžete jimi totiž nahradit housku. Do kynutých knedlíků jich dejte 2-3 hrsti.

Tip
Knedlík bude jemnější a nadýchanější, když ho zaděláte perlivou vodou, minerálkou či kefírem. Housku pak můžete vynechat a přidat více mouky.

Autoři:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Uroložka: Koupání v řece ani bazénu zánět močových cest nezpůsobuje

Každá druhá žena aspoň jednou za život prodělala zánět močových cest, i proto lékaři doporučují věnovat péči hlavně prevenci. "Koupání v řece ani bazénu...  celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

Ilustrační fotografie
Osm fyzických příznaků úzkosti. Bušení srdce, teplota i brnění nohou

Projevy úzkosti mohou být velmi pestré. Od klasických jako neklid, bušení srdce, motání hlavy nebo třes rukou až po ty méně obvyklé, které leckdy překvapí.  celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Nebojte se na cestách využít to, co roste kolem. Uvařit si můžete třeba čaj z...
Nudle v ešusu i müsli tyčinky. Outdoorové recepty nejen na horskou túru

Na přechodech hor i na celodenních výletech s dětmi se musí dobře a kvalitně jíst. A zdaleka se přitom nemusíte spokojit jen s instantními polévkami nebo...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu
První pomoc při vypadávání vlasů: Tabletky i přípravky pro bohatou hřívu

Zničehonic začínáte ztrácet svou jinak bohatou hřívu? Nepropadejte panice a podívejte se, jak vypadávání vlasů udělit stopku hned v začátcích.

Dumrealit.cz/Development
Obchodník - realitní specialista

Dumrealit.cz/Development
Zlínský kraj
nabízený plat: 35 000 - 100 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.