Bohyně české kuchyně: čokoládové a kávové dezerty

  0:30
Jsou symbolem sladkého požitku, ačkoliv ani jedna není sama o sobě sladká. Vyzkoušejte dezerty, které se bez nich neobejdou. Naučte se vařit stejně dobře, jako to uměly naše babičky.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Čokoládový koláčČokoládový koláč

Příprava: 25 minut + 20-25 minut pečení

Na jednu formu o rozměrech 20X40 cm

* 300 g čokolády na vaření
* 200 g másla + trochu na vymazání formy
* 4 vejce
* 250 g cukru krupice
* 80 g hladké mouky
* 2 lžíce kakaa holandského typu
* 2 tyčinky ledových kaštanů
* 2 tyčinky margot
* 100 gramů mléčné čokolády s ‚bublinkami‘

1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Pekáček nebo plech s vyšším okrajem vyložíme pečicím papírem a důkladně vytřeme máslem. 250 g čokolády na vaření nalámeme do misky, přidáme kousky másla a postavíme na hrnec s horkou vodou nad páru. Mícháme, dokud se vše nerozpustí, a necháme za občasného promíchání vychladit na pokojovou teplotu.

2. Mouku v misce promícháme s kakaem. Do zadělávací mísy vyklepneme vejce, přisypeme cukr a elektrickým šlehačem šleháme do pěny, dokud hmota nezdvojnásobí svůj objem.

3. Do našlehaných vajec s cukrem vmícháme rozpuštěnou čokoládu s máslem a mouku s kakaem. Směs zlehka promícháme. Těsto přelijeme do připravené formy, uhladíme.

4. Pečeme v předehřáté troubě asi 20–25 minut. Koláč se nesmí vysušit, na povrchu se má utvořit kůrčička, ale těsto má zůstat vláčné a uprostřed se má ještě trochu chvět. Do čerstvě upečeného koláče natlačíme nakrájené čokoládové tyčinky a bublinkovou čokoládu.

5. Vychladlý koláč krájíme na kousky a podáváme s vanilkovou zmrzlinou.

Čokoládový krémČokoládový krém

Příprava: 20 minut + doba na ztuhnutí

Pro 4 osoby

* 250 ml smetany, 33%
* 2 lžíce medu
* špetka vanilky
* 250 g hořké čokolády na vaření
* 50 g ledových kaštanů nebo mléčné čokolády
* 60 g másla

1. Smetanu vlijeme do hrnce, přidáme med a vanilku, uvedeme k varu a odstavíme z ohně.

2. Vmícháme nakrájenou čokoládu a pokrájené ledové kaštany nebo mléčnou čokoládu, máslo a mícháme, dokud se neutvoří hladký krém.

3. Krémem naplníme čistou suchou sklenici a necháme v chladu ztuhnout.

Tip
Pomazánku spotřebujte do týdne. Do čokoládové směsi můžete navíc vmíchat trochu koňaku.

Oplatky plněné oříškovou náplní a máčené v čokoláděOplatky plněné oříškovou náplní a máčené v čokoládě

Příprava: 40 minut + doba na vychladnutí a ztuhnutí

Pro 4 osoby

* 1 balíček tenkých oplatek
* 3 bílky
* 140 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 80 g medu
* 50 g jader ořechů
* 50 g kandovaného ovoce
* čokoládová poleva, hotový výrobek

1. Z bílků vyšleháme v suché čisté nádobě sníh, postupně přisypeme cukr a dále šleháme, až je sníh krásně tuhý a lesklý.

2. V hlubší nepřilnavé pánvi zahřejeme a rozpustíme med, vmícháme sníh z bílků a na mírném ohni mícháme tak dlouho, dokud se vše nespojí v lepkavou hmotu. Nakonec vmícháme posekané ořechy a nakrájené kandované ovoce společně s vanilkovým cukrem. Promícháme a stáhneme z ohně.

3. Třetinu oplatek potřeme oříškovou náplní, přitiskneme na ně druhou třetinu oplatek, opět potřeme náplní a nakonec přikryjeme zbylými oplatkami.

4. Oplatky naskládáme vedle sebe, zatížíme prkénkem a necháme vychladnout a ztuhnout.

5. Potom je rozkrájíme ostrým nožem na menší řezy, z poloviny každý řez namočíme do čokoládové polevy a necháme ztuhnout na mřížce.

Tip
Místo kandovaného ovoce přidejte více oříšků, můžete kombinovat i různé druhy ořechových jader.

Koláč s karamelem a čokoládouKoláč s karamelem a čokoládou

Příprava: 50 minut + odležení těsta + pečení 20 minut

Na těsto:
* 220 g hladké mouky + na podsypání
* 120 g Hery
* 60 g cukru moučka
* 1 vejce
* špetka citronové kůry
* špetka soli

Na čokoládový krém:
* 250 g čokolády na vaření
* 25 g másla
* 200 g zakysané smetany
* 40 g cukru moučka

Na karamel:
* 150 g cukru krupice
* 2 lžíce másla
* 250 ml smetany (33%)
* 20 g maizeny, asi 1-2 lžíce ¨

1. Mouku prosejeme na vál, přidáme pokrájený tuk, cukr, sůl, citronovou kůru, vejce a rychle vše zpracujeme. Těsto zabalíme a dáme na půl hodiny do lednice. Troubu předehřejeme na 170 stupňů.

2. Těsto rozválíme na kulatý plát, přeneseme do koláčové formy a vtlačíme rovnoměrně do okrajů i na dno. Těsto propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě asi 15-20 minut dorůžova. Necháme trochu vychladnout na mřížce.

3. V kastrůlku rozpustíme cukr a umícháme zlatý karamel. Vlijeme smetanu, přidáme máslo, dobře rozmícháme a vaříme na mírném ohni, dokud se karamel nerozpustí. Nakonec přidáme maizenu rozmíchanou s trochou vody a minutu vaříme do zhoustnutí. Horký krém vlijeme na těsto a necháme ztuhnout a vychladnout.

4. Rozlámanou čokoládu a máslo necháme ve vodní lázni rozpustit. Ve šlehači ušleháme vychladlou čokoládu s cukrem a zakysanou smetanou. Na ztuhlou karamelovou náplň rozetřeme čokoládový krém, necháme chvíli ztuhnout v chladničce a podáváme krájené na jednotlivé porce.

Piškotové uši s pařížským krémemPiškotové uši s pařížským krémem

Příprava: 60 minut + 6-7 minut pečení + tuhnutí

Na asi 24-30 oušek

Na ouška:
* 3 vejce
* 120 g cukru moučka
* 80 g hladké mouky
* špetka kypřicího prášku
* 3/4 lžičky mleté skořice
* 4 hlavičky tlučeného hřebíčku
* 1 lžička citronové kůry
* trochu másla na pomazání pečicího papíru

Na krém:
*
500 g čokolády na vaření
* 500 ml smetany na šlehání, nejméně 33%
* 1-2 lžíce moučkového cukru
* 1 lžíce kakaa holandského typu na posypání

1. Čokoládu nastrouháme do hrnce se silným dnem, zalijeme smetanou a na mírném ohni za stálého míchání uvedeme k varu. Jakmile smetana začne vřít, stáhneme hrnec z ohně a postavíme ho do nádoby se studenou vodou, občas promícháme a necháme vychladnout.

2. Studenou směs necháme dobře vychladit v chladničce, nejlépe do druhého dne, a potom vyšleháme s lžící moučkového cukru na hustý krém. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

3. Vejce ušleháme s cukrem, zašleháme mouku s kypřícím práškem, přidáme skořici, tlučený hřebíček a jemně nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu a promícháme. Plech vyložíme pečicím papírem a potřeme ho máslem.

4. Na papír lžičkou naneseme trochu těsta a krouživým pohybem ho rozetřeme na placičky 6-8 cm velké. Pečeme v předehřáté troubě asi 6-7 minut. Jakmile začnou okraje hnědnout, vyjmeme z trouby a ihned postupně sundáváme špachtlí z plechu, otočíme a ihned stiskneme prsty okraje k sobě do kornoutku.

5. Vzniklá ouška necháme vychladnout. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a pokryjeme asi 2cm vrstvou čokoládového krému.

6. Ouška naplníme do dvou třetin krémem a naskládáme postupně do dortové formy náplní dovnitř. Zbylý krém naneseme mezi vyčnívající ouška, uhladíme a poprášíme lehce kakaem, přikryjeme a dáme ztuhnout do chladničky. Podáváme nakrájené na jednotlivé řezy jako dort.

Kávová šarlota s jablkyKávová šarlota s jablky

Příprava: 30 minut + doba na ztuhnutí a uležení

Na jednu dortovou formu o průměru 22 cm

* 250-300 g cukrářských piškotů
* 250 ml smetany na šlehání, 40%
* 1 vanilkový cukr
* 250 g zakysané smetany
* 1 lžíce tekutého medu
* 1 lžíce nescafe
* 6 oloupaných jablek
* špetka skořice
* 1 lžíce cukru krupice
* 1 vanilkový pudink
* 100 ml vody
* 150 ml silného espresa nebo překapávané kávy
* 100 ml kávového likéru
* 150 g ořechových jader
* 100 g cukru krupice na karamel

1. Jablka nastrouháme, vložíme do kastrolu,přidáme skořici, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Ve 100 ml vody rozmícháme pudink s lžící cukru, vlijeme za stálého míchání k jablkům a minutu až dvě povaříme do zhoustnutí.

2. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Stěny obložíme piškoty, dno formy poklademe 1/2 zbylých piškotů navlhčených kávou a 1/2 kávového likéru, vlijeme jablečnou směs, poklademe zbylými piškoty namočenými v kávě s likérem a necháme vychladit a ztuhnout.

3. Ušleháme smetanu s vanilkovým cukrem na šlehačku. Do zakysané smetany zašleháme med, 50 ml kávového likéru smíchaného s instantní kávou a spojíme se šlehačkou. Krém naneseme na piškoty, uhladíme, přetáhneme fólií a vložíme do chladničky ztuhnout.

4. Ořechy nasekáme. V pánvi necháme zkaramelizovat cukr, zalijeme trochou vody a rozvaříme na tekutý karamel. Vmícháme ořechy a stáhneme z ohně. Potom je vyjmeme a necháme oschnout. Ořechy ozdobíme dort.

Tip
Ořechy můžete nechat v karamelu namočené až do druhého dne a potom je podávat i s tekutým studeným karamelem, kterým jednotlivé porce moučníku na talíři přelijete. Jablka můžete nahradit hruškami.

Autoři:
  • Nejčtenější

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Špargl jako lahůdka i afrodiziakum. Vše, co jste o něm chtěli vědět

19. dubna 2024

Je to tady, chřestové dobrodružství začíná. Setkat se s ním můžete takřka v každém obchodě, na...

Lvi milují luxus, Berani maso a Střelci pálivé. Jídelníček podle horoskopu

18. dubna 2024

Každý miluje na talíři něco jiného. Víte, čím potěšit mlsný jazýček partnera či partnerky podle...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...