Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Bohyně české kuchyně: čokoládové a kávové dezerty

  0:30aktualizováno  0:30
Jsou symbolem sladkého požitku, ačkoliv ani jedna není sama o sobě sladká. Vyzkoušejte dezerty, které se bez nich neobejdou. Naučte se vařit stejně dobře, jako to uměly naše babičky.

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Čokoládový koláčČokoládový koláč

Příprava: 25 minut + 20-25 minut pečení

Na jednu formu o rozměrech 20X40 cm

* 300 g čokolády na vaření
* 200 g másla + trochu na vymazání formy
* 4 vejce
* 250 g cukru krupice
* 80 g hladké mouky
* 2 lžíce kakaa holandského typu
* 2 tyčinky ledových kaštanů
* 2 tyčinky margot
* 100 gramů mléčné čokolády s ‚bublinkami‘

1. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Pekáček nebo plech s vyšším okrajem vyložíme pečicím papírem a důkladně vytřeme máslem. 250 g čokolády na vaření nalámeme do misky, přidáme kousky másla a postavíme na hrnec s horkou vodou nad páru. Mícháme, dokud se vše nerozpustí, a necháme za občasného promíchání vychladit na pokojovou teplotu.

2. Mouku v misce promícháme s kakaem. Do zadělávací mísy vyklepneme vejce, přisypeme cukr a elektrickým šlehačem šleháme do pěny, dokud hmota nezdvojnásobí svůj objem.

3. Do našlehaných vajec s cukrem vmícháme rozpuštěnou čokoládu s máslem a mouku s kakaem. Směs zlehka promícháme. Těsto přelijeme do připravené formy, uhladíme.

4. Pečeme v předehřáté troubě asi 20–25 minut. Koláč se nesmí vysušit, na povrchu se má utvořit kůrčička, ale těsto má zůstat vláčné a uprostřed se má ještě trochu chvět. Do čerstvě upečeného koláče natlačíme nakrájené čokoládové tyčinky a bublinkovou čokoládu.

5. Vychladlý koláč krájíme na kousky a podáváme s vanilkovou zmrzlinou.

Čokoládový krémČokoládový krém

Příprava: 20 minut + doba na ztuhnutí

Pro 4 osoby

* 250 ml smetany, 33%
* 2 lžíce medu
* špetka vanilky
* 250 g hořké čokolády na vaření
* 50 g ledových kaštanů nebo mléčné čokolády
* 60 g másla

1. Smetanu vlijeme do hrnce, přidáme med a vanilku, uvedeme k varu a odstavíme z ohně.

2. Vmícháme nakrájenou čokoládu a pokrájené ledové kaštany nebo mléčnou čokoládu, máslo a mícháme, dokud se neutvoří hladký krém.

3. Krémem naplníme čistou suchou sklenici a necháme v chladu ztuhnout.

Tip
Pomazánku spotřebujte do týdne. Do čokoládové směsi můžete navíc vmíchat trochu koňaku.

Oplatky plněné oříškovou náplní a máčené v čokoláděOplatky plněné oříškovou náplní a máčené v čokoládě

Příprava: 40 minut + doba na vychladnutí a ztuhnutí

Pro 4 osoby

* 1 balíček tenkých oplatek
* 3 bílky
* 140 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr
* 80 g medu
* 50 g jader ořechů
* 50 g kandovaného ovoce
* čokoládová poleva, hotový výrobek

1. Z bílků vyšleháme v suché čisté nádobě sníh, postupně přisypeme cukr a dále šleháme, až je sníh krásně tuhý a lesklý.

2. V hlubší nepřilnavé pánvi zahřejeme a rozpustíme med, vmícháme sníh z bílků a na mírném ohni mícháme tak dlouho, dokud se vše nespojí v lepkavou hmotu. Nakonec vmícháme posekané ořechy a nakrájené kandované ovoce společně s vanilkovým cukrem. Promícháme a stáhneme z ohně.

3. Třetinu oplatek potřeme oříškovou náplní, přitiskneme na ně druhou třetinu oplatek, opět potřeme náplní a nakonec přikryjeme zbylými oplatkami.

4. Oplatky naskládáme vedle sebe, zatížíme prkénkem a necháme vychladnout a ztuhnout.

5. Potom je rozkrájíme ostrým nožem na menší řezy, z poloviny každý řez namočíme do čokoládové polevy a necháme ztuhnout na mřížce.

Tip
Místo kandovaného ovoce přidejte více oříšků, můžete kombinovat i různé druhy ořechových jader.

Koláč s karamelem a čokoládouKoláč s karamelem a čokoládou

Příprava: 50 minut + odležení těsta + pečení 20 minut

Na těsto:
* 220 g hladké mouky + na podsypání
* 120 g Hery
* 60 g cukru moučka
* 1 vejce
* špetka citronové kůry
* špetka soli

Na čokoládový krém:
* 250 g čokolády na vaření
* 25 g másla
* 200 g zakysané smetany
* 40 g cukru moučka

Na karamel:
* 150 g cukru krupice
* 2 lžíce másla
* 250 ml smetany (33%)
* 20 g maizeny, asi 1-2 lžíce ¨

1. Mouku prosejeme na vál, přidáme pokrájený tuk, cukr, sůl, citronovou kůru, vejce a rychle vše zpracujeme. Těsto zabalíme a dáme na půl hodiny do lednice. Troubu předehřejeme na 170 stupňů.

2. Těsto rozválíme na kulatý plát, přeneseme do koláčové formy a vtlačíme rovnoměrně do okrajů i na dno. Těsto propícháme vidličkou a pečeme v předehřáté troubě asi 15-20 minut dorůžova. Necháme trochu vychladnout na mřížce.

3. V kastrůlku rozpustíme cukr a umícháme zlatý karamel. Vlijeme smetanu, přidáme máslo, dobře rozmícháme a vaříme na mírném ohni, dokud se karamel nerozpustí. Nakonec přidáme maizenu rozmíchanou s trochou vody a minutu vaříme do zhoustnutí. Horký krém vlijeme na těsto a necháme ztuhnout a vychladnout.

4. Rozlámanou čokoládu a máslo necháme ve vodní lázni rozpustit. Ve šlehači ušleháme vychladlou čokoládu s cukrem a zakysanou smetanou. Na ztuhlou karamelovou náplň rozetřeme čokoládový krém, necháme chvíli ztuhnout v chladničce a podáváme krájené na jednotlivé porce.

Piškotové uši s pařížským krémemPiškotové uši s pařížským krémem

Příprava: 60 minut + 6-7 minut pečení + tuhnutí

Na asi 24-30 oušek

Na ouška:
* 3 vejce
* 120 g cukru moučka
* 80 g hladké mouky
* špetka kypřicího prášku
* 3/4 lžičky mleté skořice
* 4 hlavičky tlučeného hřebíčku
* 1 lžička citronové kůry
* trochu másla na pomazání pečicího papíru

Na krém:
*
500 g čokolády na vaření
* 500 ml smetany na šlehání, nejméně 33%
* 1-2 lžíce moučkového cukru
* 1 lžíce kakaa holandského typu na posypání

1. Čokoládu nastrouháme do hrnce se silným dnem, zalijeme smetanou a na mírném ohni za stálého míchání uvedeme k varu. Jakmile smetana začne vřít, stáhneme hrnec z ohně a postavíme ho do nádoby se studenou vodou, občas promícháme a necháme vychladnout.

2. Studenou směs necháme dobře vychladit v chladničce, nejlépe do druhého dne, a potom vyšleháme s lžící moučkového cukru na hustý krém. Troubu předehřejeme na 180 stupňů.

3. Vejce ušleháme s cukrem, zašleháme mouku s kypřícím práškem, přidáme skořici, tlučený hřebíček a jemně nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu a promícháme. Plech vyložíme pečicím papírem a potřeme ho máslem.

4. Na papír lžičkou naneseme trochu těsta a krouživým pohybem ho rozetřeme na placičky 6-8 cm velké. Pečeme v předehřáté troubě asi 6-7 minut. Jakmile začnou okraje hnědnout, vyjmeme z trouby a ihned postupně sundáváme špachtlí z plechu, otočíme a ihned stiskneme prsty okraje k sobě do kornoutku.

5. Vzniklá ouška necháme vychladnout. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a pokryjeme asi 2cm vrstvou čokoládového krému.

6. Ouška naplníme do dvou třetin krémem a naskládáme postupně do dortové formy náplní dovnitř. Zbylý krém naneseme mezi vyčnívající ouška, uhladíme a poprášíme lehce kakaem, přikryjeme a dáme ztuhnout do chladničky. Podáváme nakrájené na jednotlivé řezy jako dort.

Kávová šarlota s jablkyKávová šarlota s jablky

Příprava: 30 minut + doba na ztuhnutí a uležení

Na jednu dortovou formu o průměru 22 cm

* 250-300 g cukrářských piškotů
* 250 ml smetany na šlehání, 40%
* 1 vanilkový cukr
* 250 g zakysané smetany
* 1 lžíce tekutého medu
* 1 lžíce nescafe
* 6 oloupaných jablek
* špetka skořice
* 1 lžíce cukru krupice
* 1 vanilkový pudink
* 100 ml vody
* 150 ml silného espresa nebo překapávané kávy
* 100 ml kávového likéru
* 150 g ořechových jader
* 100 g cukru krupice na karamel

1. Jablka nastrouháme, vložíme do kastrolu,přidáme skořici, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Ve 100 ml vody rozmícháme pudink s lžící cukru, vlijeme za stálého míchání k jablkům a minutu až dvě povaříme do zhoustnutí.

2. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Stěny obložíme piškoty, dno formy poklademe 1/2 zbylých piškotů navlhčených kávou a 1/2 kávového likéru, vlijeme jablečnou směs, poklademe zbylými piškoty namočenými v kávě s likérem a necháme vychladit a ztuhnout.

3. Ušleháme smetanu s vanilkovým cukrem na šlehačku. Do zakysané smetany zašleháme med, 50 ml kávového likéru smíchaného s instantní kávou a spojíme se šlehačkou. Krém naneseme na piškoty, uhladíme, přetáhneme fólií a vložíme do chladničky ztuhnout.

4. Ořechy nasekáme. V pánvi necháme zkaramelizovat cukr, zalijeme trochou vody a rozvaříme na tekutý karamel. Vmícháme ořechy a stáhneme z ohně. Potom je vyjmeme a necháme oschnout. Ořechy ozdobíme dort.

Tip
Ořechy můžete nechat v karamelu namočené až do druhého dne a potom je podávat i s tekutým studeným karamelem, kterým jednotlivé porce moučníku na talíři přelijete. Jablka můžete nahradit hruškami.

Autoři:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Další z rubriky

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto rozjasňovače stále nepatří do standardn... celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.