Tatrankové kokosové kuličky
Doba přípravy: 30 minut
Recept na: 60 kusů
Ingredience:
- 200 g másla
- 200 g cukru moučka, prosátého
- 100 g strouhaného kokosu + ještě asi 50 - 70 g na obalení
- 3 ks tatranek, nejlépe čokoládových
- 40 g kakaa holandského typu
- 1 lžička až lžíce tuzemského nebo kubánského rumu, dle chuti případně ještě na obalování opražené mleté lískové oříšky či vlašské ořechy nebo kakao holandského typu
Pracovní postup:
- Do větší mísy nastrouháme na jemném struhadle (nejlépe křenovém) tatranky (nejlépe půjdou strouhat, když je předtím pořádně vychladíte v lednici)
- K tatrankové ,mouce’ přidáme pokrájené máslo, moučkový cukr, strouhaný kokos, kakao a rum a rukama zpracujeme v kompaktní hmotu
- Z takto vzniklého čokoládového těsta tvarujeme stejně velké kuličky, které ihned obalujeme ve strouhaném kokosu
- Skládáme je nejdříve v jedné vrstvě do krabičky nebo na plech, necháme v chladu ztuhnout a po ztuhnutí je můžeme skládat na sebe. Kokosové kuličky uchováváme v chladu a před podáváním klademe do papírových košíčků nebo rovnou skládáme na mísu s cukrovím
TIP |
Meruňky plněné marcipánem a mandlemi v čokoládě
NA 20 KUSŮ
Doba přípravy: 30 min. + 5-10 minut na ztuhnutí čokoládové polevy
20 ks sušených meruněk, asi 200 g
100 g marcipánu
1 lžíce meruňkovice nebo citrusové šťávy
100 g hořké čokoládové polevy
100 g bílé čokoládové polevy
20 g mandlových lupínků
1. Sušené meruňky opláchneme pod teplou vodou, osušíme a špičkou nože po obvodu nařízneme. Marcipánovou hmotu zpracujeme s meruňkovicí nebo citrusovou šťávou a naplníme jí meruňky. Podle návodu na obalu rozpustíme obě čokoládové polevy, každou zvlášť.
2. Meruňky napíchneme na špejli a namáčíme v rozpuštěné čokoládě. Necháme okapat a klademe na pečicí papír, povrch sypeme mandlovými lupínky a necháme ztuhnout. Nakonec vkládáme do papírových košíčků nebo rovnou skládáme na mísu.
3. Polovinu meruněk máčíme pouze v tmavé a polovinu pouze v bílé polevě nebo můžeme polovinu každé meruňky namočit nejdříve v bílé čokoládě, nechat ztuhnout a pak zbylou část namáčet v tmavé čokoládě. Kupte si kvalitní sušené meruňky.
TIP Nechcete-li přidávat do marcipánu alkohol, nahraďte ho citronovou šťávou. Hotový marcipán je k dostání v supermarketech nebo i v cukrárnách, balení 250 g přibližně za 40 Kč. Do meruňky vtlačte před namáčením do čokolády oloupanou mandli. |