Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Bezmasé jídlo není nuda, tvrdí šéfkuchaři. Zkuste, jestli vás nehoupou

  2:01aktualizováno  2:01
Pro masožravce tělem i duší je vegetariánská kuchyně něčím, co by ochutnali leda v případě, že by jim hrozila smrt hladem. Bezmasé pokrmy však dávno nejsou výsadou hrstky výstředníků, ale součástí evropského i světového kulinářského spektra. Zkuste si uvařit bezmasé menu podle známých pražských šéfkuchařů. Možná, že pak občas oželíte i tu flákotu...

"Vegetariánská kuchyně nabízí přesně to, co lidi chtějí - lehčí jídla, sezonní potraviny a kvalitu místo kvantity," říká šéfkuchař a spolumajitel restaurace Mlsná kavka Filip Kavka Smiggels. | foto: Dalibor PuchtaiDNES.cz

Byla by škoda, aby se v našich představách vegetariánská kuchyně smrskla na salát se zálivkou, čočku s vejci nebo smažák s tatarkou. I bez masa totiž můžete vařit s grácií a vystřihnout klidně celé menu, které je chuťově pestré a nečekaně zajímavé.

Nebojte se experimentovat

"Barevnost vegetariánské kuchyně závisí na odvaze šéfkuchaře k používání a kombinování lokálních i cizokrajných surovin, tradičních a moderních postupů. Rozhodně není důvodu k monotónnosti," míní Luboš Rychvalský, majitel orientální restaurace Dahab.

Na rostoucí oblibu jídel bez masa vsadil také nizozemský šéfkuchař, který se přiženil do Prahy Filip Kavka Smiggels. "Vegetariánství je specializovaná kuchyně, která si zaslouží seriózní restaurace na úrovni," upozorňuje zakladatel a šéfkuchař restaurace Mlsná Kavka."Čím dál více lidí oceňuje lehčí jídla, čerstvé a sezonní suroviny a kvalitu místo kvantity. Vitaminy jsou in, živočišné tuky out. Z toho pohledu vegetariánská kuchyně nabízí přesně to, co teď lidi chtějí a potřebují," dodává Kavka Smiggels.

Jde to i bez řízků

Své chuťové buňky můžete až do 20. března seznámit s různými podobami bezmasé kuchyně na festivalu Vegetfest, který pořádá rezervační společnost Alakarte v sedmi pražských restauracích. V rámci festivalu vám vyhlášené podniky jako Fluidum Restaurant, Mlsná kavka, Dahab, Amade Restaurant, Indian Jewel a další nabídnou tříchodová degustační vegetariánská menu za příjemnou cenu 290 korun.

Stále váháte? Tak si pro začátek zkuste něco bezmasého připravit doma. Šéfkuchaři vybraných restaurací vám prozradí, jak na to:

Pastiňáková polévka

jak ji vaří šéfkuchař Filip Kavka Smiggels v restauraci Mlsná kavka

Pastiňáková polévka

Pastiňáková polévka

  • 30 g másla
  • 30 g celeru
  • 30 g mrkve
  • 30 g cibule
  • 30 g petržele
  • 50 g pastiňáku
  • 100 ml bílého vína
  • 100 ml šlehačky
  • voda na zalití
  • 2 bobkové listy

1. Zeleninu nakrájíme na větší kostky a pomalu smažíme dozlatova. Pak přidáme bobkový list a zalijeme bílým vínem a studenou vodou. Pomalu vaříme doměkka na mírném plameni.

2. Osolíme, vyndáme bobkový list, vlijeme šlehačku a rozmixujeme dohladka.

3. Vedle na pánvi si osmažíme tenké plátky pastiňáků a cibulové kroužky, kterými polévku na talíři dozdobíme.

Taštičky z nudlového těsta plněné čerstvým sýrem s restovanou zeleninou s houbami

podle šéfkuchaře Tadeáše Šumbery z Fluidum Restaurantu

Taštičky z nudlového těsta s čerstvým sýrem se zeleninou a restovanými houbami

  • 400 g nudlového těsta
  • 250 g čerstvého sýra
  • 2 artyčoky
  • 1 mrkev
  • 100 g hlívy ústřičné
  • 1 tuřín
  • 100 g čerstvého špenátu
  • 1 žloutek
  • 50 g parmazánu
  • sůl, pepř

1. Nudlové těsto vyválíme (na cca 1 mm). Polovinu zeleniny mimo špenátu povaříme a nasekáme najemno. Smícháme se žloutkem, čerstvým sýrem a parmazánem, dochutíme solí a pepřem.

2. Z těsta vykrájíme taštičky asi 8 x 8 cm, naplníme zeleninovou směsí, překryjeme druhou vykrojenou taštičkou a okraje stlačíme k sobě. Dáme do vroucí osolené vody vařit 3-5 min.

3. Druhou část zeleniny a hlívu pokrájíme na menší kostičky a orestujeme na olivovém oleji do měkka, před podáváním přidáme špenát a přidáme trochu vody. Osolíme a opepříme.

4. Na talíř dáme nudlové taštičky a přes ně položíme restovanou zeleninu.

Jahodové knedlíčky s makovou zmrzlinou

podle šéfkuchaře Radka Šubrta z Amade Restaurantu

Tvarohové knedlíčky s jahodami a makovou zmrzlinou

Na knedlíčky:

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 3 lžíce cukru
  • 10 dkg střídky z bílého chleba
  • 10 dkg másla
  • 1 vejce
  • citronová kůra z poloviny citronu
  • 20 dkg čerstvých jahod

Na makovou zmrzlinu:

  • 2 dcl smetany
  • 1 lžíce máku celého
  • 2 lžíce cukr
  • 2 žloutky
  • 1 vanilkový lusk

1. Střídku nastrouháme najemno, smícháme s tvarohem, cukrem, máslem a nastrouhanou citronovou kůrou. Přidáme žloutky a vypracujeme jemné těsto.

2. Jahody omyjeme a osušíme. Jednotlivě balíme do kousků těsta a vaříme ve vodě asi 8 minut, dokud nevyplavou.

3. Hotové vyjmeme a vložíme do rozpuštěného másla.

4. Smetanu svaříme s vanilkou a cukrem. Žloutky vmícháme do přecezené směsi a lehce prohřejeme. Přidáme mák a ve zmrzlinovém stroji připravíme zmrzlinu.





Nejčtenější

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Tajemství dlouhých vlasů: burákové máslo
Američanka má dlouhé vlasy až ke kotníkům. Díky arašídovému máslu

Na obdivné pohledy na ulicích je už zvyklá. Má totiž dlouhé vlasy téměř až na zem. Lidé ji přirovnávají k pohádkové postavě z Disneyho filmů. Američanka tvrdí,...  celý článek

Minerální kosmetika je vyrobena čistě z přírodních minerálních složek, je pro...
Bez barviv a bez vosku. Minerální kosmetika zkrášluje i uzdravuje

Žádné chemikálie, barviva ani umělé vůně. To je poznávací znamení minerální kosmetiky. Čerpá totiž z přírodních zdrojů, a proto je oblíbená zejména u lidí s...  celý článek

Herečka Emma Stone na zahajovacím ceremoniálu MFF v Benátkách
Emma Stone: Jsem známá a můj hlas má sílu, nesmím se bát vyjádřit názor

Herečka Emma Stone (28) cítí potřebu nahlas říkat, co si myslí, protože může díky své popularitě ovlivnit víc lidí než běžný člověk. Zatímco ještě nedávno měla...  celý článek

Další z rubriky

Exotické smoothie s mangem a marakujou
Takhle chutná léto nejlépe. Ve sklenici a třeba s troškou alkoholu

V tuto roční dobu si ovoce užívá i ten nejzapálenější fanoušek pečínky. Je všude kolem, někdy – třeba na zahradě – stačí jen natáhnout ruku a hodovat. Občas...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.