Doporučujeme

Bezcholesterolový bramborový salát

Bezcholesterolový bramborový salát | foto: pro iDNES.cz

Čtenářský recept: Bezcholesterolový bramborový salát

  • 0

Doba přípravy: cca 40 min

  • 8 větších salátových brambor uvařených ve slupce, oloupaných a vychladlých
  • 3 menší mrkve
  • 2 petržele
  • ½ celeru
  • 4 - 6 sterilovaných okurek
  • 2 cibule nebo šalotky
  • 1 malá plechovka zeleného hrášku (bez nálevu)
  • 1 kyselejší jablko
  • pažitka (podle sezony)
  • 150 g šunkového salámu

Na majonézu bez vajec:

  •  220 ml kvalitního rostlinného oleje
  • 100 ml studeného mléka
  • 3 - 4 lžíce plnotučné hořčice
  • sůl a pepř

Na dochucení:

  • nálev z okurek
  • pár kapek worcesterové omáčky
  • sůl, pepř

1. Kořenovou zeleninu povaříme v osolené vodě doměkka, musí ale zůstat pevnější. Vychladlou nakrájíme spolu s okurkami a salámem na drobné kostičky. Spojíme s bramborami nakrájenými na kostičky o trochu větší. Přidáme hrášek, jemně pokrájenou cibuli nebo šalotku, případně pažitku. Na hrubém struhadle nastrouháme jablko a přidáme k bramborám.
2. Mléko ve vyšší nádobě ochutíme hořčicí, solí, pepřem a šleháme ponorným mixérem do tuha za postupného přilévání oleje. "Majonézu" spojíme se směsí brambor, dochutíme worcesterem, trochou nálevu z okurek a případně solí a pepřem. Lehce, ale důkladně promícháme.
3. Salát připravíme ráno, aby se mohl náležitě odležet v ledničce. Před podáváním ho ozdobíme dle své fantazie.

Poznámka: U nás se každý rok vede bitva, který salát letos na Vánoce uděláme. Já jsem od rodičů zvyklá na odlehčený – brambory, zelenina, jablko, trochu majonézy. Manžel si zase od svých rodičů přinesl recept, kam se ještě přidává salám gothaj, vařená vejce a spousta majonézy a hlavně ne! jablko. Většinou děláme saláty oba dva, protože manžel ze zásady odmítá cokoli "zdravého". Někdy ale zvítězím a uděláme kompromis mezi oběma recepty. Ten vám nyní posílám a věřím, že vám zachutná.


  • Vybrali jsme pro Vás