Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Bez koření není vaření

  13:17aktualizováno  13:17
Co je vlastně koření? Kořením rozumíme čerstvé, sušené či jinak upravené části některých rostlin, vyznačujících se svou charakteristickou chutí a vůní. Dříve se tvrdilo, že koření škodí zdraví. Na to platí jednoduchá odpověď - každá nestřídmost škodí zdraví. Některé kořeninové rostliny jsou dokonce i léčivé.
Uvnitř článku najdete tipy, jak použít koření k jednotlivým pokrmům a zajímavé recepty.

Co se děje s kořením poté, co ho přidáte k připravovanému pokrmu? Jednodušší je situace v případě studené kuchyně. Tam se nemusíme obávat toho, že nám vůně vyprchá varem spolu s odpařující se vodou. Naopak se doporučuje připravovat pomazánky, bylinná másla, majonézy atd. alespoň hodinu před podáváním, aby se přítomné éterické oleje v koření rovnoměrně rozpustily do tukové emulze.

Při přípravě teplých pokrmů je tomu naopak. Koření přidáváme zpravidla až nedlouho před ukončením varu, dušení či pečení, a to zvláště v těch případech, kdy jde o jídla málo mastná, nebo dokonce až do pokrmů zcela hotových jídel před podáváním na stůl. Výjimkou jsou jídla z mletého masa, nádivky či paštiky, kde je koření, vmíchané do syrové kaše, v průběhu zahřívání chráněno vrstvou vařené či pečené hmoty.


Žampióny po maďarsku

Paprikové lusky spaříme vařící vodou, oloupeme a rozkrojíme na poloviny. Rajčata 750 g žampiónů, 2 středně velké cibule, 3 rajčata, 2 zelené paprikové lusky, 4 lžíce smetany, 1 lžíce sladké mleté papriky, 1 lžička bramborového škrobu, citrónová šťáva z jednoho citrónu, 50 g másla, mletý černý pepr a sůl
rovněž oloupeme, rozkrájíme, zbavíme semen a propasírujeme. Máslo roztavíme a zpěníme na něm jemně nakrájenou cibuli. Žampióny zbavíme konců tříku, opláchneme je ve vodě okyselené citrónovou šťávou, rozkrájíme na čtvrtky a smícháme se zbytkem citrónové šťávy, aby zůstaly bílé. Pak je přidáme na cibulku a prudce vaříme až do odpaření vody. Přidáme paprikové lusky, posypeme paprikou, povaříme ještě 5 minut, osolíme, opepříme přidáme rajčata a za stálého míchání vaříme ještě asi 3 minuty. Zalijeme smetanou s rozmíchaným škrobem a po zahoustnutí podáváme.


Kebab

800 g zadního hovězího masa, sůl, 4 lžíce másla, 1 velká cibule, vývar, 6 stroužků česneku, 8 brambor, 1/2 lžičky skořice mleté 
Maso nakrájíme na kostky a osolíme. Na rozehřátém másle zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme maso, ze všech stran zprudka opečeme, až pustí šťávu. Maso nejprve dusíme ve vlastní šťávě, poté nepatrně podlijeme vývarem. Asi v polovině dušení přidáme celé stroužky česneku a oloupané, na kostičky nakrájené brambory. Podle potřeby podléváme dalším vývarem. Když je maso měkké, přidáme skořici a podusíme ještě dalších 5 minut.


Rýže s kraby

500 g rýže, 100 g krabů nebo krevet, 150 g vařeného kuřecího nebo telecího masa, 2 ks cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička chilli powder, sójová omáčka, olej, sůl, omeleta ze dvou vajec, sůl, pepř černý mletý, 1 ks syrové okurky
Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a na malé kousky nakrájené maso. Osolíme, přidáme chilli powder a sójovou omáčku. Vše dobře promícháme s předem uvařenou rýží. Na míse zdobíme omeletou, pokrájenou na dlouhé tenké proužky, smaženou cibulkou, masem z krabů či krevet a kolečky syrové okurky, přisolíme a připepříme. Podáváme s rajským či paprikovým salátem.


Bylinková omáčka

3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce cukru, sůl a pepř, 1 lžička sekané pažitky, 1 lžička sekaného kerblíku, špetka čerstvého nebo sušeného oregana, 2 stroužky česneku, několik kuliček černého pepře  
Oloupeme česnek a nakrájíme ho na plátky. Pak opereme bylinky, které smícháme s nakrájeným česnekem a dalšími přísadami. Zalijeme přibližně 100 ml vody. Dáme krátce vychladit. Omáčku můžeme použít k masu či na salát.

Čerstvé bylinky

Autor:




Nejčtenější

ilustrační snímek
Když domek vyhořel, děti musely do ústavu. Pomozme jim k návratu domů

Děti, které vyrůstaly v rodinném prostředí, mají mnohem větší šanci na úspěch v životě a na vlastní spokojenou rodinu než ty, které vyrostly v ústavu. Pomozte...  celý článek

Houbové rizoto
Rostou? Tak honem do lesa! Tyhle recepty užijete nejen na chalupě

Uklidňující procházka lesem mnohdy vyústí ve sběračskou výpravu – zejména, když máte svoje tajná místečka a vezmete si s sebou košík. Co ale s houbovou úrodou?...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Billie Piperová
Piperová: Ve třiceti po mně nemůžete chtít, abych vypadala na dvacet

Britské herečky Billie Piperová (34) se dotklo, že se do ní opřeli někteří novináři kvůli vráskám. Po třicítce očekávala, že se podobným článkům vyhne. Jak...  celý článek

Další z rubriky

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Borůvkový koláč s drobenkou
Prázdniny jako u babičky: meruňkové knedlíky, borůvkový koláč a spol.

Léto je nejen čas exotických chutí, ale také vzpomínání. Pamatujete, jak jste si o prázdninách u babičky užívali sladkých dobrot? Mezi naše favority patří...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu
5 nejkontroverznějších parfémů: Opium i vůně pohřebního domu

Jedni je milují, druzí se jim vyhýbají obloukem. Jsou parfémy, které vyvolaly tak ostrou reakci, že si jiné přízvisko než "kontroverzní" nezaslouží. A to ať už... celý článek

Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran
Rozhovor s Vítězslavem Ivičičem: Nikdo nechce číst, že je buran

Člověk, který vybočuje nejen svým osobitým stylem, ale také svými kritickými názory.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.