Bez koření není vaření

  13:17
Co je vlastně koření? Kořením rozumíme čerstvé, sušené či jinak upravené části některých rostlin, vyznačujících se svou charakteristickou chutí a vůní. Dříve se tvrdilo, že koření škodí zdraví. Na to platí jednoduchá odpověď - každá nestřídmost škodí zdraví. Některé kořeninové rostliny jsou dokonce i léčivé.
Uvnitř článku najdete tipy, jak použít koření k jednotlivým pokrmům a zajímavé recepty.

Co se děje s kořením poté, co ho přidáte k připravovanému pokrmu? Jednodušší je situace v případě studené kuchyně. Tam se nemusíme obávat toho, že nám vůně vyprchá varem spolu s odpařující se vodou. Naopak se doporučuje připravovat pomazánky, bylinná másla, majonézy atd. alespoň hodinu před podáváním, aby se přítomné éterické oleje v koření rovnoměrně rozpustily do tukové emulze.

Při přípravě teplých pokrmů je tomu naopak. Koření přidáváme zpravidla až nedlouho před ukončením varu, dušení či pečení, a to zvláště v těch případech, kdy jde o jídla málo mastná, nebo dokonce až do pokrmů zcela hotových jídel před podáváním na stůl. Výjimkou jsou jídla z mletého masa, nádivky či paštiky, kde je koření, vmíchané do syrové kaše, v průběhu zahřívání chráněno vrstvou vařené či pečené hmoty.


Žampióny po maďarsku

Paprikové lusky spaříme vařící vodou, oloupeme a rozkrojíme na poloviny. Rajčata 750 g žampiónů, 2 středně velké cibule, 3 rajčata, 2 zelené paprikové lusky, 4 lžíce smetany, 1 lžíce sladké mleté papriky, 1 lžička bramborového škrobu, citrónová šťáva z jednoho citrónu, 50 g másla, mletý černý pepr a sůl
rovněž oloupeme, rozkrájíme, zbavíme semen a propasírujeme. Máslo roztavíme a zpěníme na něm jemně nakrájenou cibuli. Žampióny zbavíme konců tříku, opláchneme je ve vodě okyselené citrónovou šťávou, rozkrájíme na čtvrtky a smícháme se zbytkem citrónové šťávy, aby zůstaly bílé. Pak je přidáme na cibulku a prudce vaříme až do odpaření vody. Přidáme paprikové lusky, posypeme paprikou, povaříme ještě 5 minut, osolíme, opepříme přidáme rajčata a za stálého míchání vaříme ještě asi 3 minuty. Zalijeme smetanou s rozmíchaným škrobem a po zahoustnutí podáváme.


Kebab

800 g zadního hovězího masa, sůl, 4 lžíce másla, 1 velká cibule, vývar, 6 stroužků česneku, 8 brambor, 1/2 lžičky skořice mleté 
Maso nakrájíme na kostky a osolíme. Na rozehřátém másle zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme maso, ze všech stran zprudka opečeme, až pustí šťávu. Maso nejprve dusíme ve vlastní šťávě, poté nepatrně podlijeme vývarem. Asi v polovině dušení přidáme celé stroužky česneku a oloupané, na kostičky nakrájené brambory. Podle potřeby podléváme dalším vývarem. Když je maso měkké, přidáme skořici a podusíme ještě dalších 5 minut.


Rýže s kraby

500 g rýže, 100 g krabů nebo krevet, 150 g vařeného kuřecího nebo telecího masa, 2 ks cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička chilli powder, sójová omáčka, olej, sůl, omeleta ze dvou vajec, sůl, pepř černý mletý, 1 ks syrové okurky
Na oleji osmažíme nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a na malé kousky nakrájené maso. Osolíme, přidáme chilli powder a sójovou omáčku. Vše dobře promícháme s předem uvařenou rýží. Na míse zdobíme omeletou, pokrájenou na dlouhé tenké proužky, smaženou cibulkou, masem z krabů či krevet a kolečky syrové okurky, přisolíme a připepříme. Podáváme s rajským či paprikovým salátem.


Bylinková omáčka

3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce cukru, sůl a pepř, 1 lžička sekané pažitky, 1 lžička sekaného kerblíku, špetka čerstvého nebo sušeného oregana, 2 stroužky česneku, několik kuliček černého pepře  
Oloupeme česnek a nakrájíme ho na plátky. Pak opereme bylinky, které smícháme s nakrájeným česnekem a dalšími přísadami. Zalijeme přibližně 100 ml vody. Dáme krátce vychladit. Omáčku můžeme použít k masu či na salát.

Čerstvé bylinky

Autor:
  • Nejčtenější

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Těstoviny s pečenou řepou a sýrem

Těstoviny s pečenou řepou a sýrem

Střední

60 min

Věřte, že si na těchto těstovinách se superzdravou řepou báječně pochutnáte.

Napoleonky z červené řepy a kozího sýra

Napoleonky z červené řepy a kozího sýra

Lehké

45 min

Kombinace lahodného kozího sýra a červené řepy je neodolatelná.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...