Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Bez cukru to nejde. Potřebují ho vaše svaly i váš mozek

  11:29aktualizováno  11:29
Když přestanu jíst sladké, tak zhubnu, myslí si mnoho z nás. A pro jistotu z jídelníčku vyřazujeme také další sacharidy jako pečivo, brambory, těstoviny nebo rýži. Jenže naše tělo se bez přiměřeného množství cukrů neobejde.
Sacharidy lidské tělo potřebuje, ale nakládejte s nimi opatrně. (Ilustrační snímek)

Sacharidy lidské tělo potřebuje, ale nakládejte s nimi opatrně. (Ilustrační snímek) | foto: shutterstock.com

Není cukr jako cukr

Pod skupinu sacharidů spadají cukry, tedy takzvané sladké sacharidy, a polysacharidy, neboli škroby a vlákniny. Ty první by měly být v našem denním jídelníčku zastoupeny 10 %, zatímco ty druhé přibližně 50 %. Sacharózu neboli řepný cukr, kterým si sladíme například čaj a kávu, lidé do nedávné doby konzumovali pouze v malém množství. Dnes je to však okolo 40 kilogramů na osobu za rok, což vedlo i k nárůstu obezity.

Nevýhodou tohoto cukru je, že patří mezi velmi koncentrované zdroje energie a neobsahuje žádné další zdraví prospěšné látky. Kvůli působení mikroorganismů se pak navíc v ústní dutině mění na organické kyseliny, které leptají povrch zubů a podporují tak tvorbu zubního kazu. Výhodou cukru naopak je, že je zdrojem energie, který dokážeme rychle využít – zejména při sportovních nebo fyzicky náročných aktivitách.

Máme si tedy cukr odepírat nebo dopřávat? Nutriční poradce Mgr. Pavel Suchánek říká: "Co se týká odpírání cukru, je to otázka míry. Pokud sportujete, tak cukry potřebujete ve větším množství jako zdroj energie pro svaly. Pokud nesportujete, potřebujete jich méně. Stále je ale určité množství cukru nutné pro každého jedince tak, aby mu fungovaly orgány, zejména pak mozek."

Sladké mýty

3 sladká fakta

  • Cukry dělíme na monosacharidy (glukóza a fruktóza) a disacharidy (sacharóza, laktóza, maltóza a jiné).
  • Cukry by měly tvořit asi 10 % našeho celkového energetického příjmu, tedy cca 200 kcal. Přepočteno na gramy se jedná o něco nad 50 gramů cukru denně.
  • Nedostatek cukru v krvi může mít řadu negativních dopadů na lidský organismus. Mezi nejčastější příznaky patří nervozita či špatná nálada, dostavit se může i nevolnost a pocit slabosti.

Se sacharidy často "operujeme" také při různých redukčních dietách. Velmi populární jsou právě ty, které stavějí na maximálním omezení sacharidů ve stravě, protože při nich dochází k poměrně rychlému poklesu hmotnosti. Ten je ovšem způsoben zejména ztrátou tekutin, a nikoliv tuků. Svalový glykogen, což je sacharidová zásobárna energie, na sebe váže i vodu, a pokud odstraníme ze stravy sacharidy, včetně cukru, organismus spotřebuje zásoby svého vlastního glykogenu a pak se zjednodušeně řečeno odvodní. Což může přinést zdravotní potíže, nikoli vysněnou krásnou a zdravou postava.

Často také slýcháme, že když nebudeme jíst po páté hodině odpoledne, tak zhubneme. Jenže pokud tělo nemá dostatek živin, začne si vytvářet zásoby na horší časy a případné další hladovění. Pravdou je, že večer už tělo nepotřebuje tolik energie a její přebytek ukládá do tuků, to ovšem neznamená, že hladovění od 17. hodiny je pro lidský organismus blahodárné. Večeři byste proto neměli vynechávat, ale měla by být lehká a bohatá na bílkoviny. Můžete si při ní odepřít sacharidy, ale přes den se stravujte vyváženě. Večer pak jezte nejpozději 2 až 3 hodiny před spaním.

Když je cukru málo

Nedostatek sacharidů a tedy nejen cukrů ve stravě může vést k hypoglykémii, která se projevuje pocitem únavy, nevýkonnosti, a může při ní dojít i k trávicím obtížím. Toréž platí i v případě používání náhradních sladidel. Ta nezvyšují hladinu krevního cukru, což znamená, že nejsou zdrojem energie. K zabránění metabolických poruch postačuje 5 – 100 gramů sacharidů na den.

V případě snížení obsahu cukru v krvi a nevolnosti může posloužit jako první pomoc sklenka slazeného nápoje či kousek čokolády. Nejedná se však o dlouhodobé řešení – tím je především vyvážená strava ve spojení s aktivním životním stylem.

Autor:




Nejčtenější

Šéfkuchařka Jana Bilíková
Ženy mají v kuchyni cit pro detail a systém, říká šéfkuchařka Bilíková

Vystudovala práva, ale nakonec si místo taláru oblékla kuchařský rondon. Pracovala po celém světě ve vyhlášených restauracích, kde se tvrdě dělá i osmnáct...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm důvodů, proč je vám na omdlení

Dehydratace, hlad, těhotenství, úlek nebo i srdeční problémy – faktorů, které mohou vyvolat pocit na omdlení nebo samotné mdloby, existuje velké množství....  celý článek

V teplých měsících je pravidelná péče o nohy zcela zásadní.
Pěkné nohy na léto? Cesta k nim je jednodušší, než byste čekali

Pokud jste si zrovna uvědomili, že doba sandálů a sandálků se blíží, ale vaše nohy na to ještě nejsou tak docela připravené, nejste v tom sami. Naštěstí se to...  celý článek

Móda na Billboard Music Awards 2017
Móda z hudebních cen: Výstřihy, rozparky a přiznané prádlo

Některé dámy pojaly udílení cen Billboard Music Awards jako velkou společenskou událost, jiné vypadaly, jako by si právě odběhly od plotny nebo z ložnice....  celý článek

Brazilská modelka Jennifer Pamplona je jednou z těch, kdo v touze po dokonalém...
Chorobný strach z vlastní ošklivosti může vyústit v závislost na plastice

Touha po krásném a dokonalém těle jako z magazínů může vést až do extrémů. Stále častěji se objevují mladí lidé, kteří se nechávají chirurgicky upravit, aby se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.