Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Beránkova velikonoční hostina

  0:08aktualizováno  0:08
Bez nádivky a beránka se naše Velikonoce prostě neobejdou. Zkuste je letos připravit podle receptů ONY.

Máslový velikonoční beránek | foto: Isifa

Máslový velikonoční beránek

NA FORMU O OBJEMU 3 L

Příprava: 15 minut + 50 minut pečení

* 210 g másla nebo hery
* 200 g cukru krupice
* 1 vanilkový cukr
* 8 žloutků
* citronová kůra ze 1/4 dobře omytého nebo chemicky neošetřeného citronu
* 270 g hladké mouky
* 1 a 1/2 kypřicího prášku do pečiva
* hrst opláchnutých rozinek
* 1/2-1 hrnek mléka
* 8 bílků
* špetka soli
* trochu másla a hrubé mouky nebo jemné strouhanky na vymazání a vysypání formy

1. Předehřejeme troubu na 180 °C. Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo strouhankou. V míse utřeme změklý tuk s oběma cukry a žloutky do pěny. Přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem, jemně nastrouhanou citronovou kůru, okapané rozinky a část mléka. Zamícháme a podle potřeby přiléváme mléko tak, aby vymíchané těsto šlo dobře přelít do formy.

2. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh a zlehka vetřeme do těsta. Vlijeme do hlubší části formy, těsto by mělo sahat kousek pod okraj, uhladíme povrch a přiklopíme druhou polovinou. Pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut do zlatova. Formu vyjmeme z trouby, zabalíme do vlhké utěrky, a když zchladne, opatrně beránka vyklopíme a necháme na tácu zcela vychladnout.

Hráškový krém s ředkvičkami

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut

* 30 g másla
* 60 g hladké mouky
* 1 l zeleninového vývaru nebo vody
* sůl
* bílý mletý pepř
* špetka muškátového oříšku
* 100 ml mléka
* 300 g hrášku (mražený,sterilovaný nebo čerstvý)
* 200 ml smetany 33%
* malý svazek ředkviček
* hrst usekané pažitky

1. V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku, osmahneme a umícháme světlou jíšku. Zalijeme studenou vodou nebo vývarem, rozmícháme metličkou a osolíme a okořeníme. Polévku přivedeme k varu a vaříme 15 minut za občasného promíchání. Přilijeme mléko, a až začne polévka opět vřít, vsypeme hrášek.

2. Povaříme 5 až 10 minut do měkka a polévku odstavíme z ohně. Přímo v hrnci rozmixujeme vše ponorným mixérem dohladka a přecedíme přes jemný cedník. Hrášek co nejvíce protlačíme vařečkou nebo obrácenou naběračkou.

3. Nakonec vlijeme smetanu a necháme přejít varem, podle chuti ještě dochutíme solí či pepřem. Porce polévky zdobíme tenkými plátky omytých ředkviček a posypeme usekanou pažitkou.

TIP
Sytě zelené barvy polévky docílíte tak, že mražený hrášek uvaříte v části vody zvlášť a prudce zchladíte v nádobě s ledem, rozmixujete, propasírujete přes cedník a do polévky přidáte až na konci se smetanou.

 


Vaječné závitky se šunkou

PRO 4 OSOBY

Příprava: 5 minut + 15 minut pečení

* 4 vejce
* 12-16 plátků šunky,např. pražské,debrecínky apod.
* 1 lžíce oleje
* 1 lžíce dijonské hořčice
* mletý pepř
* 400 g směsi jarní zeleniny (karotka, hrášek, květák apod.)
* 1 lžíce másla
* sůl

1. Předehřejeme si troubu na 220-250 °C. Vejce uvaříme naměkko, trvá to asi 4 minuty, zchladíme vodou a oloupeme. Vždy 3-4 plátky šunky nebo tenké plátky uzeného masa položíme přes sebe tak, aby vznikly čtyři šunkové obdélníky na zabalení uvařených vajíček.

2. Takto připravenou šunku potřeme hořčicí, posypeme trochou pepře a vejce obalíme. Zapékací misku vytřeme olejem a vaječné závitky do nich naskládáme spoji dolů a těsně vedle sebe. Povrch potřeme zbylým olejem a upečeme v předehřáté troubě na střední příčce dozlatova.
3. Mezitím si uvaříme omytou a očištěnou zeleninu v páře nebo v osolené vodě do křupava. Vaříme ji postupně podle druhů, aby se křehčí zelenina nerozvařila a podáváme ji přelitou máslem s upečenými vaječnými závitky. Jako druhou přílohu podávejte třeba bramborovou kaši.

TIP
Tímto způsobem můžete zužitkovat i zbylá vejce natvrdo. Vejce se dobře balí do širších plátků šunky, u hodně tenkých plátků jich dejte více na sebe.
 


 


Velikonoční nádivka

PRO 4 OSOBY

Příprava: 30 minut + 30 minut pečení

* 600 g uzeného masa
* hrst mladých spařených kopřiv
* 6 tvrdších žemlí
* trochu vývaru z uzeného masa
* hrst nakrájené pažitky + trochu k podávání
* 6 vajec
* 125 ml smetany 12% nebo 33%
* sůl a mletý pepř
* špetka muškátového květu
* sádlo nebo máslo a strouhanka na vymazání a vysypání fromy

1. Omyté maso uvaříme do měkka. Mladé omyté listy kopřiv vložíme do cedníku, přelijeme vroucí vodou a necháme okapat. Uvařené uzené necháme trochu vychladnout a nakrájíme na drobné kostičky.

2. Žemle nakrájíme na kostky, vložíme do mísy k pokrájenému masu a zvlhčíme několika lžícemi vývaru. Přidáme spařené posekané kopřivy, omytou nakrájenou pažitku a přilijeme žloutky, které jsme rozmíchali ve smetaně. Osolíme, okořeníme mletým pepřem a muškátovým květem, promícháme a necháme chvíli stát.

3. Z bílků si ušleháme tuhý sníh, lehce vmícháme do směsi a urovnáme do sádlem vymaštěné a strouhankou vysypané formy nebo pekáčku. Zvolna pečeme v předehřáté troubě do červena, popřípadně otestujeme ve středu nádivky špejlí, jestli nelepí. Před podáváním posypeme pažitkou. Nádivku můžeme podávat jak teplou s dušeným špenátem a novým bramborem, tak studenou samostatně nebo s jakýmkoliv salátem z čerstvé jarní zeleniny.

Jehněčí kýta na rozmarýně

PRO 4 OSOBY

Příprava: 20 minut + 2 hodiny pečení

* 4 jehněčí nožičky nebo 1 kg vykostěné kýty
* 4 stroužky česneku, drceného
* 4 lžíce olivového oleje + 2 lžíce na zeleninu
* 2 snítky rozmarýny
* 2 snítky tymiánu
* sůl a mletý pepř
* 200 ml červeného vína
* 40 g másla
* 1 lžíce hořčice francouzské
* 1 pórek
* malá hlávka kapusty nebo čínského zelí
* 1 pastinák
* 1 svazek chřestu

1. Jehněčí maso omyjeme, osušíme a odblaníme. Česnek smícháme s olivovým olejem, polovinou usekaných bylinek a červeným vínem. Marinádu vetřeme do masa a necháme několik hodin odležet.

2. Předehřejeme troubu na 200. Maso vyjmeme z marinády, osolíme, opepříme, vložíme do pekáče vytřeného olejem a zprudka zapečeme. Snížíme teplotu na 160-170 °C, přidáme část másla, zbylou marinádu, popřípadně podlijeme trochou vody a pečeme pod poklicí do měkka, asi 1 a půl hodiny. Během pečení maso obracíme a přeléváme šťávou.

3. Když je maso měkké, sundáme poklici a dopečeme na barvu. Nakonec šťávu zjemníme zbylým máslem a dochutíme solí a pepřem. Vyjmeme z trouby a necháme přikryté asi 15 minut odpočívat.

4. Mezitím si rozpálíme gril nebo grilovací pánev. Zeleninu omyjeme, očistíme a nakrájíme. Lžíci hořčice smícháme s dvěma lžícemi olivového oleje a mletým pepřem. Zeleninu potřeme připravenou směsí, rozložíme na grilovací mřížku a opečeme z obou stran, tak aby zelenina zůstala křupavá (asi 5 -10 minut). Podáváme s jehněčím přelitým šťávou z masa a se snítkou rozmarýny a tymiánu.

Autor:




Nejčtenější

Cara Delevingne (Los Angeles, 17. července 2017)
Delevingne: V pubertě jsem nedávala najevo emoce a byla jsem osamělá

Herečka a modelka Cara Dlelevingne (25) si postěžovala na období svého dospívání. Protože nechtěla odhalovat svou sexuální orientaci, bývala hodně uzavřená a...  celý článek

ilustrační snímek
Jak vybírat porodnici? Rozhoduje nabídka péče, zázemí i pocity rodičky

Pražské maminky to musí řešit relativně brzy a zapsat se do porodnice již v prvním trimestru, s výběrem porodnice si ovšem láme hlavu většina nastávajících...  celý článek

V Primarku se můžete od hlavy až k patě obléci jako Harry Potter.
Vzhůru do Bradavic. Řetězec nabízí kolekci inspirovanou Harry Potterem

Fanoušci malého čaroděje slaví. Svého hrdinu mohou konečně mít doma prostřednictvím nové kolekce oblečení, papírenských a bytových doplňků, kterou nabízí...  celý článek

Make-up ve stylu Disneyho snímku Zloba – Královna černé magie.
Vizážistka kreslí na obličej pohádkové bytosti z Disneyho filmů

Lví král, Kráska a zvíře nebo Královna Zloba, to jsou tváře, které si dokáže namalovat umělkyně z Irska. S make-up umí doslova zázraky.   celý článek

Nicole Kidmanová (Beverly Hills, 6. února 2017)
Nechci tajit svůj věk, jsem na něj pyšná, říká padesátnice Kidmanová

Herečka Nicole Kidmanová letos oslavila padesátku. Za svůj věk se nestydí a na rozdíl od jiných hereček na rovinu říká, kolik je jí doopravdy let. Je prý...  celý článek

Další z rubriky

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Papriky plněné nádivkou z balkánského sýra
Zelenina jako obal: papriky plněné sýrem, nadívaný lilek i rajčata

Počasí teď zrovna není na svíčkovou nebo na vepřo knedlo zelo, k chuti přijdou spíše lehčí zeleninová jídla. V kombinaci se sýrem či masem vás paprika, lilek...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej
Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej

Bronzer není jen pro ty, kterým se sluneční paprsky úspěšně vyhýbají. Kromě expresního opálení vám tohle jedinečné líčidlo pomůže zeštíhlit a vymodelovat tvář. ... celý článek

Mercedes Třída E 3,0 350d AMG...
Mercedes Třída E 3,0 350d AMG...

r.v. 2016, naj. 15 000 km, diesel
1 352 150 Kč (s DPH)

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.