NA 4 PORCE
Příprava: 10 minut + 5 minut smažení
* 200 g brambor, i vařených
* 6 vajec
* hrst čerstvých bazalkových lístků
* 50 g másla + 1 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř na dochucení
* 100 g strouhaného sýra na posypání
1. Brambory nakrájejte na tenké plátky (dobře to jde na plátkovači, který bývá na užší straně kónického struhadla). Vejce v misce lehce rozšlehejte s trochou soli a pepře. Vmíchejte lístky bazalky.
2. Ve větší silnostěnné nepřilnavé pánvi rozehřejte máslo s olejem a opečte na nich plátky brambor. Pokud máte syrové, opékejte je na nižším plameni celkem asi osm minut, aby se pořádně propekly. U vařených stačí kratší doba.
3. Jakmile jsou brambory opečené, stejnoměrně je přelijte rozšlehanými vejci a na mírnějším plameni nechte ztuhnout (mělo by stačit asi pět minut). Pánev můžete i přikrýt, omeleta pak bude kypřejší. Před koncem posypte fritatu strouhaným sýrem, aby se teplem trochu roztavil. Podávejte ihned, nakrájené na řezy.
Obměňte to
U fritaty má fantazie zelenou: příště do ní dejte místo brambor jakoukoli pevnější zeleninu a klidně obměňujte i sýry. Vejce ovšem zůstávají konstantou.
Mistrovsky
Obvyklou chybou bývá smažit omelety příliš zprudka. Za hrubé zacházení se ovšem vajíčka pomstí: zespodu se připečou a nahoře zůstanou skoro syrová. Vajíčka mají křehké ego a to se vyplatí respektovat – takže raději stáhněte plamen.
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
Francouzská omeleta |
Omeleta à la pizza |
Omeleta s hráškem |