Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Bavorské vdolečky do zimní nepohody

  8:43aktualizováno  8:43
Básnička o koblížkovi sice říká cosi o smažení na másle a chlazení na okně – vy ale jistě víte, že se už dávno smaží na oleji a že není nad to, zakousnout se do ještě teplé koblihy nebo vdolečku…

Bavorské vdolečky | foto: Apetit

NA 4 PORCE

Příprava: 20 minut + 20 minut smažení + 75 minut kynutí + 20 minut smažení

Potřebujete:
* 25 g droždí
* 60 g krupicového cukru
* 150 ml vlažného mléka
* 400 g polohrubé mouky + trocha na vysypání pracovní plochy
* špetka soli
* strouhaná kůra z poloviny citronu
* 2 žloutky
* 60 g másla
* 1 lžíce rumu
* olej nebo ztužený tuk na smažení

Na ozdobení:
* 100 g povidel či rybízové zavařeniny
* 200 g tvrdého tvarohu
* šlehačka

1. V misce rozetřete droždí s trochou cukru. Přidejte polovinu mléka, vrchovatou lžíci mouky, promíchejte a dejte na teplé místo; kvásek by měl vzejít zhruba za deset minut.

2. Máslo utřete se zbývajícím cukrem do světlé pěny, přidejte žloutky a dobře je zapracujte. Přilijte napěněný kvásek, rum, sůl a citronovou kůru. Postupně přidávejte mouku a zbytek mléka – výsledkem by mělo být nepříliš tuhé těsto. To vařečkou dál propracovávejte, aby bylo krásně hladké, vláčné a na povrchu se tvořily puchýřky. Pak ho zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě tři čtvrtě hodiny kynout.

3. Těsto přesuňte na lehce pomoučený vál a vyválejte na plát silný jeden až jeden a půl centimetru. Vykrajovátkem na koblihy nebo otočeným hrnečkem vykrájejte kolečka. Přikryjte je utěrkou a nechte ještě půl hodiny kynout.

4. V kastrolu rozehřejte tuk; musí ho být dost na to, aby v něm vdolečky při smažení plavaly. Uprostřed vykynutých vdolků promáčkněte palcem důlek, položte je do horkého tuku, přiklopte (to je důležité, aby správně vyběhly) a smažte dvě až tři minuty dozlatova. Pak je otočte a bez poklice smažte i z druhé strany. Vyjměte.

5. Důlky naplňte povidly nebo svou oblíbenou zavařeninou, posypte strouhaným tvarohem a ozdobte šlehačkou.

Úspěch zaručen!
Poměry surovin se v jednotlivých receptech na vdolky nebo koblihy sice nepatrně liší, k úspěchu vás ale dovede především kvalitní mouka a správné propracování a vykynutí těsta. Rum se nepřidává do těsta kvůli chuti, ale proto, aby vdolky při smažení tolik nenasákly tukem. Vdolky smažte v dobře rozehřátém tuku – a musí v něm plavat. Tedy pokud vám jde i o půvabný světlý proužek po straně.

OCHUTNEJTE TAKÉ
Nejlepší povidla
Nejlepší povidla
Nejlepší kynuté buchty
Nejlepší kynuté buchty
Slezské bramborové placky s povidly
Slezské bramborové placky s povidly

Autoři:




Nejčtenější

Ilustrační fotografie
Letní lásky? Pozor na pohlavně přenosné nemoci, které způsobují neplodnost

Ze vzrušující známosti na jednu noc se může stejně tak vyklubat i závažný zdravotní problém v podobě pohlavní nemoci s potenciální hrozbou neplodnosti. Než se...  celý článek

Zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl
Ondřej Šteffl: Svět bude potřebovat lidi, kteří se umějí a chtějí učit

Umět se učit, kritické myšlení, kreativita, flexibilita, ale i empatie a laskavost – to jsou klíčové dovednosti ideálního pracovníka příštích let. Alespoň to...  celý článek

Sport na čerstvém vzduchu a s přáteli je nejlepší způsob, jak si užít léto.
Léto v pohybu: Sportovní outfity a doplňky, kterým neodoláte

Krásné letní počasí přímo vybízí k venkovním sportovním aktivitám. Návštěvu fitness center proto odložte, až se ochladí, a prázdniny využijte ke sportům, které...  celý článek

Světlé odstíny vlasů jsou pro léto nejvhodnější.
Pět tipů, jak si v létě udržet zářivou barvu, aniž by vaše vlasy trpěly

Sluníčko i chlór dává vlasům zabrat. Nezřídka dokonce mění jejich barvu. Vyplatí se proto dopřávat kadeřím pravidelnou péči pomocí speciální kosmetiky.   celý článek

ilustrační snímek
Poradna: Pubertální dcera se chová, jako by se jí netýkala menstruace

Moje dcera se chová, jako by neměla žádnou menstruaci a vůbec se jí to netýkalo. Když se snažím zavést na to hovor, otočí hlavu a ignoruje mě. Čtenářka Ina...  celý článek

Další z rubriky

Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou
Rychlé a zdravé pomazánky ze skyru nejen na letní zahradní party

Letní posezení s přáteli nebo rodinná oslava nemusí být jen o grilovačce. Vsaďte na jednohubky s lehkými pomazánkami, které jsou skvělým pochutnáním k vínu,...  celý článek

Sangria s ovocem a mátou
Tekutá letní romantika. Sangria s ovocem, ledový čaj i vanilkové latté

Teprve se těšíte na letošní zaslouženou dovolenou? Nebo už ji máte za sebou a při prohlížení fotek sníte o tom, jak by bylo krásné zase se přenést do...  celý článek

Broskvová marmeláda
Zavařte chuť léta do skleniček, v zimě jako když ho najdete

Prázdniny vstupují do poslední čtvrtiny a to také znamená, že se ovocné stromy i rajčatové keříky prohýbají pod bohatou úrodou. Většinou nemáme šanci všechno...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej
Nejen sluncem políbená. Bronzer zeštíhlí a vymodeluje obličej

Bronzer není jen pro ty, kterým se sluneční paprsky úspěšně vyhýbají. Kromě expresního opálení vám tohle jedinečné líčidlo pomůže zeštíhlit a vymodelovat tvář. ... celý článek

Dumrealit.cz/Development
Obchodník - realitní specialista

Dumrealit.cz/Development
Zlínský kraj
nabízený plat: 35 000 - 100 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.