Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Červená řepa, špenát, karotka. Barevné jarní polévky k obědu i večeři

  0:39aktualizováno  0:39
Jarní počasí se nám chvílemi převléká do letního hávu, ale období záplavy čerstvé domácí zeleniny je ještě před námi. Přesto nám zelináři mají co nabídnout. Užívat si můžeme červenou řepu, bylinky, baby špenát, karotku nebo ředkvičky. Zkuste je dát do polévky, která směle poslouží i jako hlavní chod.

Rajčatová polévka s červenou řepou | foto: Profimedia.cz

Pikantní karotková polévka se semínky

Ingredience na 4 porce:

Pikantní karotková polévka
  • 1 cibule
  • 400 g karotky
  • 1-2 brambory
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžíce koření ras el hanout
  • kuřecí vývar (nemusí být)
  • 2 cm zázvoru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 zelená chilli paprička
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • orestovaná sezamová a lněná semínka
  • čerstvé bylinky na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Cibuli oloupáme a nakrájíme na kostičky. Karotku a brambory očistíme a nakrájíme na kousky.
  2. Do hrnce nalijeme olej a rozpálíme ho. Pak přisypeme cibuli a orestujeme ji dosklovata. Zasypeme kořením, necháme rozvonět, přidáme nakrájenou karotku i brambory a lehce opečeme.
  3. Zalijeme vodou nebo vývarem a přivedeme k varu. Podle potřeby osolíme. Pak snížíme teplotu a vaříme asi 15 minut. Mezitím oloupeme a nastrouháme zázvor. Česnek oloupeme a prolisujeme. Zázvor i česnek přidáme do polévky a ještě asi 10 minut povaříme.
  4. Když jsou brambory i karotka měkké, polévku rozmixujeme a podle potřeby ještě naředíme vývarem či vodou. Dáme znovu na mírný plamen prohřát.
  5. Krátce před dokončením přidáme do polévky nakrájené chilli papričky a dochutíme ji čerstvě mletým pepřem. Na talíři zdobíme čerstvými bylinkami a orestovanými semínky.

Rajčatová polévka s červenou řepou

Ingredience na 6 porcí:

Rajčatová polévka s červenou řepou
  • 2 bulvy červené řepy
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 2 lžíce oleje
  • 3 snítky tymiánu
  • zeleninový vývar
  • 1 cibule
  • 400 g krájených loupaných rajčat
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • bazamikový krém
  • 100 g pórku
  • 100 g krůtí šunky
  • čerstvá bazalka

Pracovní postup:

  1. Řepu očistíme, společně s řapíkatým celerem nakrájíme a dáme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Pokapeme lžící oleje a pečeme na 180 °C asi 20 minut.
  2. Mezitím si oloupeme a pokrájíme cibuli a zpěníme ji na lžíci oleje. Přidáme krájená loupaná rajčata, promícháme a necháme chvíli probublávat. Zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme upečenou zeleninu.
  3. Rozmixujeme, dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a balzamikovým krémem a prohřejeme .
  4. Pórek a krůtí šunku nasekáme na nudličky. Polévku nandáme do talířů, posypeme pórkem a šunkou a přidáme pár lístků čerstvé bazalky.

Polévka z baby špenátu s bylinkami

Ingredience na 4 porce:

Polévka z baby špenátu a bylinek
  • 1 svazek baby špenátu
  • 2-3 jarní cibulky
  • 2 lžíce oleje
  • svazek bylinek dle chuti a dostupnosti
  • 200 ml zakysané smetany
  • zeleninový vývar
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 svazek ředkviček
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Pracovní postup:

  1. Baby špenát omyjeme, přebereme a necháme okapat na cedníku. Cibulky nakrájíme nadrobno.
  2. V hrnci rozpálíme lžíci oleje, lehce na něm opečeme cibulky, přidáme špenát, promícháme, přiklopíme a asi 5 minut dusíme. Občas promícháme.
  3. Přidáme bylinky, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a asi dvě minuty povaříme. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem, vmícháme zakysanou smetanu a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
  4. Ředkvičky očistíme a nakrájíme na plátky. Ty zlehka opečeme na pánvi vytřené olejem z obou stran.
  5. Polévku prohřejeme a podáváme ji ozdobenou ředkvičkami a lístky petrželky.
Autor: pro iDNES.cz






Nejčtenější

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Korzety byly nesdílnou součástí ženského šatníku po několik století. O pohodlí...
Od bederní roušky po korzet: spodní prádlo v průběhu staletí

Stejně jako my ani naši předci si to bez spodního prádla většinou nedokázali představit. Jejich negližé ovšem vypadalo úplně jinak než dnes. Spodní prádlo se...  celý článek

Vysvědčení už dostaly i děti na pražské Základní škole Eden (30. června 2016).
Vysvědčení: jak ho prožívali úspěšní Češi a čím letos školáky odměnit?

Na konec školního roku čekají děti často se směsí nedočkavosti na prázdniny a obav z vysvědčení. Jaké známky se na něm objeví a jak na ně budou reagovat...  celý článek

Luxusní kousek od Manolo Blahníka. Ručně vyráběná kozačka pokryta křišťálovými...
Maxová předvedla boty od Blahnika. Jsou zdobeny českým křišťálem

Nejslavnější návrhář bot na světě Manolo Blahnik vytvořil exkluzivní kousek, který odkazuje k jeho českým kořenům. Luxusní pár kozaček vznikl ve spolupráci s...  celý článek

Dívka si nechala kvůli  LBGT pochodu obarvit podpaží.
Duhové podpaží jako výstřelek, který měl podpořit gay pochod

Na barevné vlasy, nehty i líčení jsme si zvykli, takže teď je na řadě podpaží. A nejlépe v intenzivních duhových barvách. Přesně ty má na svém podpaží jedna z...  celý článek

Další z rubriky

Zelné listy plněné mletým masem
Špičaté zelí je hit. Zabalte do něj maso nebo si udělejte skvělý salát

Možná jste u stánku svého oblíbeného zelináře narazili na hlávkové zelí neobvyklého zašpičatělého tvaru. Je to některá z méně známých odrůd této v Česku velmi...  celý článek

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Panna cotta s jahodovo-malinovým přelivem
Máte chuť na sladké? Chybí vám bílkoviny, tvrdí výživová poradkyně

Ženám se mění chutě také podle hladiny hormonů v těle. „Poblázní“ se hlavně kvůli premenstruačnímu syndromu. „Asi nemá význam se jim příliš bránit, ale na...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

5 elegantních účesů, které zvládnete sama doma
5 elegantních účesů, které zvládnete sama doma

Šaty už jste vybrala, ale nevíte, co s vlasy? Vyhněte se princeznovským “prstýnkům” namísto vln a vsaďte na elegantní klasiku, kterou zvládnete i sama doma.

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.