Pikantní karotková polévka se semínky
Ingredience na 4 porce:
- 1 cibule
- 400 g karotky
- 1-2 brambory
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 lžíce koření ras el hanout
- kuřecí vývar (nemusí být)
- 2 cm zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 červená chilli paprička
- 1 zelená chilli paprička
- sůl a čerstvě mletý pepř
- orestovaná sezamová a lněná semínka
- čerstvé bylinky na ozdobu
Pracovní postup:
- Cibuli oloupáme a nakrájíme na kostičky. Karotku a brambory očistíme a nakrájíme na kousky.
- Do hrnce nalijeme olej a rozpálíme ho. Pak přisypeme cibuli a orestujeme ji dosklovata. Zasypeme kořením, necháme rozvonět, přidáme nakrájenou karotku i brambory a lehce opečeme.
- Zalijeme vodou nebo vývarem a přivedeme k varu. Podle potřeby osolíme. Pak snížíme teplotu a vaříme asi 15 minut. Mezitím oloupeme a nastrouháme zázvor. Česnek oloupeme a prolisujeme. Zázvor i česnek přidáme do polévky a ještě asi 10 minut povaříme.
- Když jsou brambory i karotka měkké, polévku rozmixujeme a podle potřeby ještě naředíme vývarem či vodou. Dáme znovu na mírný plamen prohřát.
- Krátce před dokončením přidáme do polévky nakrájené chilli papričky a dochutíme ji čerstvě mletým pepřem. Na talíři zdobíme čerstvými bylinkami a orestovanými semínky.
Rajčatová polévka s červenou řepou
Ingredience na 6 porcí:
- 2 bulvy červené řepy
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 2 lžíce oleje
- 3 snítky tymiánu
- zeleninový vývar
- 1 cibule
- 400 g krájených loupaných rajčat
- sůl a čerstvě mletý pepř
- bazamikový krém
- 100 g pórku
- 100 g krůtí šunky
- čerstvá bazalka
Pracovní postup:
- Řepu očistíme, společně s řapíkatým celerem nakrájíme a dáme do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Pokapeme lžící oleje a pečeme na 180 °C asi 20 minut.
- Mezitím si oloupeme a pokrájíme cibuli a zpěníme ji na lžíci oleje. Přidáme krájená loupaná rajčata, promícháme a necháme chvíli probublávat. Zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme upečenou zeleninu.
- Rozmixujeme, dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a balzamikovým krémem a prohřejeme .
- Pórek a krůtí šunku nasekáme na nudličky. Polévku nandáme do talířů, posypeme pórkem a šunkou a přidáme pár lístků čerstvé bazalky.
Polévka z baby špenátu s bylinkami
Ingredience na 4 porce:
- 1 svazek baby špenátu
- 2-3 jarní cibulky
- 2 lžíce oleje
- svazek bylinek dle chuti a dostupnosti
- 200 ml zakysané smetany
- zeleninový vývar
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 svazek ředkviček
- čerstvá petrželka na ozdobu
Pracovní postup:
- Baby špenát omyjeme, přebereme a necháme okapat na cedníku. Cibulky nakrájíme nadrobno.
- V hrnci rozpálíme lžíci oleje, lehce na něm opečeme cibulky, přidáme špenát, promícháme, přiklopíme a asi 5 minut dusíme. Občas promícháme.
- Přidáme bylinky, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a asi dvě minuty povaříme. Nakonec rozmixujeme tyčovým mixérem, vmícháme zakysanou smetanu a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
- Ředkvičky očistíme a nakrájíme na plátky. Ty zlehka opečeme na pánvi vytřené olejem z obou stran.
- Polévku prohřejeme a podáváme ji ozdobenou ředkvičkami a lístky petrželky.