Příprava: 15 minut + 1¼ hodiny pečení
Na korpus:
* 100 g změklého másla + trocha na vymazání formy
* 140 g přírodního krupicového cukru
* 2 velká vejce
* 3 velké, velmi zralé banány, rozmačkané (celkem 450 g dužiny)
* 50 g sekaných vlašských ořechů
* 50 g rozinek
* 150 ml podmáslí
* 280 g hladké mouky
* 1 lžička jedlé sody
* 50 g moučkového cukru
1. Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160°C. Formu na chlebíček o rozměrech 20x13 cm důkladně vymastěte máslem a dno vyložte papírem na pečení.
2. V míse utřete máslo a cukr do pěny. Vetřete po jednom vejce, pak přimíchejte rozmačkané banány, ořechy, rozinky i podmáslí.
3. Na povrch prosijte mouku se sodou a pak je zatřete do směsi, ale zbytečně ji nepřešlehejte. Těsto přesuňte do formy a povrch uhlaďte.
4. Pečte asi hodinu a čtvrt; pak vpíchněte špejli do těsta. Drobečky, které na ní ulpí, by měly být mírně vlhké.
5. Vyjměte z trouby, po deseti minutách vyklopte a nechte na mřížce vychladnout. Moučkový cukr promíchejte se dvěma lžícemi studené vody a lžičkou polevu nacákejte přes chlebíček.
Na plantáži: Ač se to nezdá, banánovník (Musa) je bylina, tedy kytka, ne strom. Z výhonku každý rok vyroste až čtyřmetrový vějíř listů. Zatímco dřevnatý úponek visí dolů, svazky plodů na něm zase míří vzhůru. A už se u země chystají další výhonky (staré slouží jako přirozené hnojivo) a nový banánovník o kousek dál; plantáž se tedy "stěhuje".
OCHUTNEJTE TAKÉ | ||
---|---|---|
Banánovo-arašídový sendvič podle Elvise |
Banánový dort |
Banány v kávovém sirupu |