Jahodová polévka
specialita restaurace Epopey hotelu v Panské ulici v Praze
Potřebujeme:
0,5 kg čerstvých jahod
0,25 kg cukru
0,1 kg zakysaná smetana
1 citron
Postup:
1. Jahody smícháme s cukrem a citronem v hrnci přivedeme k varu.
2. Vše potom dokonale rozmixujeme a dáme vychladit.
3. Polévku nalijeme do talíře a navrch dáme nok zakysané smetany. Dozdobíme mátou.
Ovocný rýžový salát
specialita řecké kuchyně
Potřebujeme:
¼ ananasu
1 mango
1 mandarinka
1 pomeranč
1 kiwi
50 g hroznového vína
20 g rýže
20 g rucoly
20 g červených fazolí
10 g pistácií
5 cl olivového oleje extra virgin
sůl
Postup:
1. Vařené fazole a uvařenou rýži smícháme s natrhanou rucolou a spařenými pistáciemi a jemně osolíme.
2. Ovoce nakrájíme na různě velké kousky.
3. Vydlabeme čtvrtku ananasu a naplníme ji směsí ovoce, fazolí, rýže, rucoly a pistácií.
4. Vše navršíme a ozdobíme na kolečka pokrájeným kiwi a lístky rucoly.
Chřestovo-šunkový quiche
recept připravený v rámci projektu Matky a dcery
Potřebujete:
375 g listového těsta
100 g chřestu, nakrájeného na menší kousky
4 plátky parmské šunky
100 g Lučiny
3 vejce
45 ml mléka
čerstvý pepř
Postup:
1. Připravíme si listové těsto, které rovnoměrně rozprostřeme do koláčové formy o velikosti 20 cm.
2. Do hrnce dáme vodu a ohřejeme. Do vařící vody vložíme chřest a vaříme asi minutu. Chřest opatrně vyndáme z hrnce a důkladně osušíme.
3. Parmskou šunku nakrájíme na menší plátky a společně s chřestem dáme do formy.
4. Lučinu, vejce a mléko řádně promícháme, opepříme a nalijeme do formy na pokladený chřest a šunku.
5. Troubu předehřejeme na 200 °C a pečeme asi 25 minut.
6. Podávejte se zeleninovým salátem dle vlastní inspirace.
Baklava
specialita bulharské kuchyně, sladkost typická pro Balkánský poloostrov i Arábii
Potřebujeme:
800 g hladké mouky
8 vajec
100 g mletých vlašských ořechů
100 g mletých mandlí
250 g másla
půl čajové lžičky soli
Na sirup:
800 g cukru
1 citron
Postup:
1. Z 800 g hladké mouky, 8 vajec, soli a vlažné vody důkladně vypracujeme tuhé těsto.
2. Utvoříme z něj bochánky, které rozválíme na papírově tenké placky velikosti pekáče.
3. Placky postupně vrstvíme do pekáče, každou potřeme rozehřátým máslem a každou druhou posypeme rozemletými ořechy a mandlemi. V této fázi se nesladí.
4. Zakryjeme poslední plackou, rozkrájíme na čtverce a všechno zalijeme máslem.
5. V předehřáté troubě upečeme dozlatova.
6. Vychladlou baklavu zalijeme horkým sirupem připraveným z cukru a šťávy z celého citronu.
7. Necháme odležet v pokojové teplotě 48 hodin.