Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Asparágus neboli chřest. Je tady jeho sezona

  11:12aktualizováno  11:12
Je zdravý, dietní, dobře stravitelný, má jemně delikátní chuť a dokonce jsou mu připisovány i afrodisiakální účinky. Chřest. Zelenina, která se od svých nudných parťáků, jako jsou bachraté brambory nebo kučeravý květák, odlišuje už na první pohled svým zjevně falickým tvarem, se po letité odmlce pomalu ale jistě vrací na české stoly, kterým kraluje především v dubnu a v květnu.

Chřestová sezona je tu. (Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Chřest pěstovali už staří Egypťané a Římané. Údajně byl oblíbenou pochoutkou i známého římského gurmána Lukula.

Chřest a zdraví

  • Tato zelenina působí pozitivně na srdce, krevní oběh i nervovou soustavu, pomáhá při léčbě chorob močových cest nebo poruchách funkce ledvin, jater či žlučníku.
  • Díky vysokému podílu vlákniny je vhodnou prevencí rakoviny trávicího ústrojí, je navíc velmi dobře stravitelný a pro nízkou energetickou hodnotu (na 100 g má jen 17 kcal) také užitečný při redukčních dietách.
  • Obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny a vody, ale málo sacharidů a tuků.
  • Je také významným zdrojem vitaminů C, B, A, E, hořčíku a železa.
  • Údajně také působí jako afrodiziakum.

V Evropě se více rozšířil až v 15. století, kdy jej začali pěstovat francouzští mniši. Za zmínku ale stojí, že je původně však zaujal nikoli jako zelenina, nýbrž jako léčivá rostlina.

Chřestové plantáže měl na svém honosném zámku ve Versailles také Ludvík XIV., jenž se spolu s markýzou de Pompadour, která si tuto dietní zeleninu rovněž oblíbila, přičinil o to, že se chřest stal vyloženě módní potravinou.

U nás se chřest v minulosti tradičně pěstoval zejména na Moravě, ve válečných dobách a za socialismu však byl nahrazen výživnějšími a "praktičtějšími" plodinami, které navíc nebyly tak náročné na skladování.

Šparglová sezóna

Obliba chřestu zejména v západní Evropě rok od roku stoupá a takzvanou chřestovou čili šparglovou sezonu si užívají ve velkém zejména naši sousedé v Německu a Rakousku. I u nás ale dochází v posledních letech přímo k jeho zmrtvýchvstání, o čemž svědčí nejen to, že se z nóbl restaurací volně přesunul do běžné české kuchyně, ale také mnoho akcí a oslav s touto delikátní zeleninou přímo spjatých.

Slavnostní chřestový salát

  • 750 g uvařeného chřestu
  • ½ hlávkového salátu
  • 1 rajče, 1 kiwi
  • 2 lžíce konzervovaného ananasu
  • ½ žluté a ½ červené papriky
  • čerstvá bazalka
  • 1 bílý jogurt
  • 250 g majonézy
  • sůl

Chřest nakrájíme na kolečka, zeleninu a ovoce očistíme a nakrájíme na proužky. Jogurt smícháme s majonézou a osolíme. Bazalku opereme, posekáme nadrobno a vmícháme do zeleniny. V míse smícháme chřest se zeleninou a ovocem, přelijeme ochucenou majonézou.

(Zdroj: Albert prodejny)

Slavnostní chřestový salát

Zatímco ještě nedávno jste mohli koupit chřest nejspíš v supermarketu, kam byl dovezen odkudsi z ciziny, dnes ho můžete pořídit třeba na farmářských trzích nebo přímo na farmách, kde se pěstuje.

Připravte si slavnostní salát

Saláty z chřestu jsou vynikající přílohou k masitým hlavním jídlům, můžeme je však servírovat i samostatně jako lehký oběd nebo večeři.

Základní zpracování chřestu: Před zpracováním nezapomeneme chřest oloupat. 500g chřestu vaříme v jednom litru vody s 1 lžičkou soli a kostkou cukru, můžeme také přidat lžičku másla. Bílý chřest vaříme 8-12 minut, zelený jen 8 minut.

Kam za chřestem

Pokud budete mít čas, zajeďte se podívat na 17. Slavnosti chřestu, které proběhnou od 20. do 21. května 2011 v Ivančicích. Slibují totiž nejen potěšení pro vaše chuťové buňky, ale také bohatý doprovodný program s muzikou, tancem, mažoretkami, filmy nebo kuchařskými show. Podrobný program najdete na Slavnostichrestu.cz.

Speciální nabídky připravuje v této době pro své návštěvníky také mnoho restaurací po celé republice. Například vyhlášená francouzská brasserie La Gare v centru Prahy nabízí od poloviny dubna v rámci chřestového menu lahůdky jako chřest se smetanovými houbami, chřest po Polsku, chřest s lanýžovým krémem, chřest s holandskou omáčkou nebo chřest s telecím brzlíkem.


 

Autor:




Nejčtenější

Soufflé au chocolat
Hříšně dobré čokoládové dezerty nejen na víkend

Už žádné pocity viny. Čokoláda není jen božská mana, která vám pomůže překonat stresové situace a zlepšit náladu. Ona je dokonce zdravá. Prospívá srdci,...  celý článek

Libuše s Huyen, které zachránila život.
Krušné chvíle za mřížemi. Libuše zachránila spoluvězeňkyni život

Život za mřížemi pluje zdánlivě jednotvárně, ale i tam se občas odehrají dramata. Několik jich zažila i šestapadesátiletá Libuše, která si odpykává trest za...  celý článek

Tak Luis vypadá, když se vydá třeba jen na procházku.
Muž se díky plastikám mění v elfa, protože miluje fantasy příběhy

Luis Padron (25) z Argentiny miluje příběhy fantasy a nejvíc je zamilovaný do postav elfů. Už od malička snil o tom, že bude jednou stejný jako oni. A nyní si...  celý článek

Dara Rolins. Styling: Ruth Šariská, make-up: Michaela Ohemová
Fotili jsme Daru Rolins v plavkách. Postavu nemám zadarmo, říká

Na plavkovou sezonu se zpěvačka Dara Rolins nijak připravovat nepotřebuje, na své postavě totiž pracuje pořád. Pro magazín Ona Dnes, který vyjde 29. 5.,...  celý článek

ilustrační snímek
Rodinná poradna: Syn při hraní on-line hry chatuje s cizími lidmi

Nevím, jak ochránit svého desetiletého syna, když je on-line. Snažila jsem se s ním o všech zásadách bezpečnosti mockrát mluvit, ale stále mu to nedochází....  celý článek

Fatra, a. s. - Blanka Hrabinová
TECHNIK ZAŘÍZENÍ BUDOV-PROVOZ CHLADÍCÍCH ZAŘÍZENÍ

Fatra, a. s. - Blanka Hrabinová
Zlínský kraj
nabízený plat: 28 000 - 30 000 Kč

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.