Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu


Všechny chutě a vůně arabské kuchyně

  3:04aktualizováno  3:04
Arabská kuchyně patří k nejpestřejším, nejvoňavějším a nejchutnějším na světě. Nechte se pozvat ke sporáku i ke stolu autorkou nové kuchařky Renátou Janů, která knihu originálních receptů sestavila na základě svých osobních zkušeností ze zemí Severní Afriky a Blízkého i Středního Východu.

Kuře se sušeným ovocem | foto: Luboš Lidický

Hommos - pomazánka z cizrny

všechny arabské země

  • 200 g cizrny
  • 1 l vody
  • šťáva ze 2 citronů
  • 150 g tahini
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • na ozdobení olivový olej
  • špetka sladké papriky
  • najemno nakrájená hladká petrželová nať
  • několik zrnek uvařené cizrny na ozdobu

1. Cizrnu namočíme přes noc do vody. Druhý den vodu slijeme, luštěniny zalijeme čerstvou vodou, přivedeme k varu a sbíráme tvořící se pěnu. Na mírném ohni vaříme tak dlouho, až se zrnka cizrny lehce oddělují od slupky. Scedíme je a vývar uschováme stranou. Několik zrnek oddělíme na ozdobu hotové pomazánky.
2. Cizrnu, citronovou šťávu, tahini, česnek a trochu vývaru rozmixujeme na hladké pyré a osolíme.
3. Podáváme v hlubších, nejlépe keramických miskách, lehce posypané sladkou paprikou a nakrájenou petrželkou. Uprostřed utvoříme důlek, do něj vlijeme olivový olej a několik zrnek uvařené cizrny.

tip: co je to tahini?

Tahini je jemná kašička z opražených a rozdrcených sezamových semen. Je nezbytnou součástí mnoha arabských pomazánek (hummus, baba ghanuž, tarator..), zálivek, přidává se i do masitých, drůbežích a rybích pokrmů. Originální tahini v konzervách dnes již můžeme koupit ve specializovaných prodejnách s arabskými a orientálními potravinami. V případě potřeby je možno tahini nahradit arašídovým máslem, ale chuť pokrmů se bude od originální přece jen lišit.

Fatajer plněný špenátem

všechny arabské země

Na těsto:

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 1 1/4 šálku vody
  • 3/4 lžíce soli
  • 1/2 sáčku sušeného droždí (nebo 5 g čerstvého droždí)

Na nádivku:

  • 2 šálky scezeného špenátového protlaku
  • 1/2 šálku nakrájené cibule
  • 1/4 šálku citronové šťávy
  • 2 lžičky kořenící směsi sumah (k dostání v prodejnách s orientálními potravinami) 
  • špetka soli

1. Droždí nasypeme do vody, rozmícháme a necháme chvíli stát. Poté vlijeme do osolené mouky. Důkladně prohněteme. Dobře vypracované těsto necháme kynout 2 hodiny na teplém místě.
2. Připravíme si nádivku z uvedených surovin, promícháme a necháme 30 minut odležet.
3. Na pomoučněném válu vyválíme vykynuté těsto a skleničkou vykrajujeme placičky. Ty plníme nádivkou a hrany stiskneme do podoby trojhránku.
4. Fatajery upečeme v troubě na pomaštěném plechu dozlatova.

Kuře se sušeným ovocem

Maroko, Alžír, Tunis

  • 1 kuře
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 šálku konzervované cizrny
  • 1/4 šálku předem namočených rozinek
  • 1/4 šálku sušených meruněk
  • 1/4 šálku sušených švestek
  • 2 lžíce piňolek (jedlá olejnatá semena borovice pinie)
  • 1 šálek oloupaných a nakrájených rajčat
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce čerstvých lístků koriandru
  • olej

1. Kuře naporcujeme na 8 dílů. Rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli nakrájenou na měsíčky a utřený česnek. Poté přidáme maso a nasekané koriandrové lístky.
2. Po 10 minutách smažení přidáme rajčata, osolíme a opékáme dalších 10 minut. Pak do pánve přidáme cizrnu, sušené ovoce a piňolky, zalijeme protlakem rozmíchaným s vývarem a vaříme, až je kuře a ovoce zcela měkké.
3. Podáváme s vařenou rýží.

Smažené kardamomové rohlíčky saluk

země Perského zálivu

  • 0,2 l mléka
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 100 g másla
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na obalení

1. Mléko svaříme a necháme vychladnout. Mouku důkladně promícháme s kypřicím práškem a kardamomem. Vlijeme do ní rozpuštěné vlažné máslo a mléko a vařečkou vypracujeme hladké těsto.
2. Z těsta vykrajujeme lžičkou malé kousky, z nich vytvarujeme silnější tyčinky a ohneme je do podoby rohlíčků.
Rohlíčky usmažíme v horkém oleji po obou stranách dozlatova. Poté je vyjmeme z oleje a necháme na papírovém ubrousku okapat. Nakonec rohlíčky obalíme v moučkovém cukru.
3. Podáváme je studené nebo teplé, ozdobené šlehačkou.

Autoři:




Nejčtenější

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Ilustrační fotografie
Lékař poradí, jak se v létě vyhnout gynekologickým potížím

Léto je obdobím, kdy ženy nejčastěji trápí gynekologická onemocnění. Jak se tomu bránit a co dělat, když se vám to stane na dovolené? Ve středu od 11.30 hodin...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Muži své emoce ignorují, ženy se v nich ztrácejí, tvrdí odborníci

Vztahy stojí na emocích. Neschopnost je projevovat znamená problém navázat i udržet vztah. Kdo by v přítomnosti ledové kostky roztál? Někdo vztahy sice...  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm jednoduchých způsobů, jak si o pár let prodloužit život

Cesta k dlouhému a zdravému životu nemusí být kupodivu ani moc náročná. Někdy postačí jen několik malých, jednoduchých změn ve vašem životním stylu. A nebojte...  celý článek

ilustrační snímek
Letní nástrahy na dětské zdraví: extra pozor dejte u vody i na kole

Zatímco děti se na léto těší, rodiče jejich nadšení z dvou měsíců volna tolik nesdílejí. Namísto školy nebo školky musí zajistit dětem hlídání a pokud možno...  celý článek

Další z rubriky

Portugalský Mazagran
Osvěžující míchané nápoje pro horké dny i na zahradní party

Tropické teploty bohužel nezažíváme jen u bazénu nebo na dovolené, ale také v každodenním životě, kdy prostě musíme fungovat. Přes den je nejlepší džbán ledové...  celý článek

Jogurtové pohlazení s borůvkami
Bez cukru a přece sladké. Rychlé letní dezerty pro plavkovou sezonu

Co by to bylo za prázdniny bez letních dobrot a lahodného ovoce? Dokonce i pokud řešíte linii, můžete si občas dopřát něco do „dezertní komůrky“. Rafinovanému...  celý článek

Křehký koláč s cuketou a mrkví
Cuketa v hlavní roli. Nenápadná Popelka může být v kuchyni královnou

V našich zahrádkách je jako doma, protože je nenáročná na pěstování a šikovná kuchařka ji umí zakomponovat opravdu do každého jídla. Cuketa ovšem není jen...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně
Snesou vaše zuby bělicí pásky? Na plomby a citlivé zuby opatrně

Závidíme všem, kteří dostali do vínku zářivě bílé zuby. My ostatní jsme odkázaní na specializované zubní ordinace nebo různé kosmetické vychytávky. Třeba na běl... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.