Všechny chutě a vůně arabské kuchyně

  3:04
Arabská kuchyně patří k nejpestřejším, nejvoňavějším a nejchutnějším na světě. Nechte se pozvat ke sporáku i ke stolu autorkou nové kuchařky Renátou Janů, která knihu originálních receptů sestavila na základě svých osobních zkušeností ze zemí Severní Afriky a Blízkého i Středního Východu.
Kuře se sušeným ovocem

Kuře se sušeným ovocem | foto: Luboš Lidický

Hommos - pomazánka z cizrny

všechny arabské země

Hommos - pomazánka z cizrny

  • 200 g cizrny
  • 1 l vody
  • šťáva ze 2 citronů
  • 150 g tahini
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • na ozdobení olivový olej
  • špetka sladké papriky
  • najemno nakrájená hladká petrželová nať
  • několik zrnek uvařené cizrny na ozdobu

1. Cizrnu namočíme přes noc do vody. Druhý den vodu slijeme, luštěniny zalijeme čerstvou vodou, přivedeme k varu a sbíráme tvořící se pěnu. Na mírném ohni vaříme tak dlouho, až se zrnka cizrny lehce oddělují od slupky. Scedíme je a vývar uschováme stranou. Několik zrnek oddělíme na ozdobu hotové pomazánky.
2. Cizrnu, citronovou šťávu, tahini, česnek a trochu vývaru rozmixujeme na hladké pyré a osolíme.
3. Podáváme v hlubších, nejlépe keramických miskách, lehce posypané sladkou paprikou a nakrájenou petrželkou. Uprostřed utvoříme důlek, do něj vlijeme olivový olej a několik zrnek uvařené cizrny.

tip: co je to tahini?

Tahini je jemná kašička z opražených a rozdrcených sezamových semen. Je nezbytnou součástí mnoha arabských pomazánek (hummus, baba ghanuž, tarator..), zálivek, přidává se i do masitých, drůbežích a rybích pokrmů. Originální tahini v konzervách dnes již můžeme koupit ve specializovaných prodejnách s arabskými a orientálními potravinami. V případě potřeby je možno tahini nahradit arašídovým máslem, ale chuť pokrmů se bude od originální přece jen lišit.

Fatajer plněný špenátem

všechny arabské země

Na těsto:

Fatajer plněný špenátem

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 1 1/4 šálku vody
  • 3/4 lžíce soli
  • 1/2 sáčku sušeného droždí (nebo 5 g čerstvého droždí)

Na nádivku:

  • 2 šálky scezeného špenátového protlaku
  • 1/2 šálku nakrájené cibule
  • 1/4 šálku citronové šťávy
  • 2 lžičky kořenící směsi sumah (k dostání v prodejnách s orientálními potravinami) 
  • špetka soli

1. Droždí nasypeme do vody, rozmícháme a necháme chvíli stát. Poté vlijeme do osolené mouky. Důkladně prohněteme. Dobře vypracované těsto necháme kynout 2 hodiny na teplém místě.
2. Připravíme si nádivku z uvedených surovin, promícháme a necháme 30 minut odležet.
3. Na pomoučněném válu vyválíme vykynuté těsto a skleničkou vykrajujeme placičky. Ty plníme nádivkou a hrany stiskneme do podoby trojhránku.
4. Fatajery upečeme v troubě na pomaštěném plechu dozlatova.

Kuře se sušeným ovocem

Maroko, Alžír, Tunis

Kuře se sušeným ovocem

  • 1 kuře
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 šálku konzervované cizrny
  • 1/4 šálku předem namočených rozinek
  • 1/4 šálku sušených meruněk
  • 1/4 šálku sušených švestek
  • 2 lžíce piňolek (jedlá olejnatá semena borovice pinie)
  • 1 šálek oloupaných a nakrájených rajčat
  • 1 šálek kuřecího vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce čerstvých lístků koriandru
  • olej

1. Kuře naporcujeme na 8 dílů. Rozehřejeme olej a osmahneme na něm cibuli nakrájenou na měsíčky a utřený česnek. Poté přidáme maso a nasekané koriandrové lístky.
2. Po 10 minutách smažení přidáme rajčata, osolíme a opékáme dalších 10 minut. Pak do pánve přidáme cizrnu, sušené ovoce a piňolky, zalijeme protlakem rozmíchaným s vývarem a vaříme, až je kuře a ovoce zcela měkké.
3. Podáváme s vařenou rýží.

Smažené kardamomové rohlíčky saluk

země Perského zálivu

Smažené kardamomové rohlíčky saluk

  • 0,2 l mléka
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky mletého kardamomu
  • 100 g másla
  • olej na smažení
  • moučkový cukr na obalení

1. Mléko svaříme a necháme vychladnout. Mouku důkladně promícháme s kypřicím práškem a kardamomem. Vlijeme do ní rozpuštěné vlažné máslo a mléko a vařečkou vypracujeme hladké těsto.
2. Z těsta vykrajujeme lžičkou malé kousky, z nich vytvarujeme silnější tyčinky a ohneme je do podoby rohlíčků.
Rohlíčky usmažíme v horkém oleji po obou stranách dozlatova. Poté je vyjmeme z oleje a necháme na papírovém ubrousku okapat. Nakonec rohlíčky obalíme v moučkovém cukru.
3. Podáváme je studené nebo teplé, ozdobené šlehačkou.

slovo autorky

V kuchařce najdete zajímavé předpisy na velmi chutná jídla rozmanité arabské kuchyně, kterou jsem měla možnost "na vlastní kůži" poznat při svých pobytech v Libanonu, Kuvajtu, Egyptě, Spojených arabských emirátech a dalších zemích Blízkého a Středního východu. Vybrala jsem pokrmy, které odpovídají naší středoevropské chuti. Jídla uvedená v kuchařce splňují požadavky moderní výživy, neboť arabská kuchyně bohatě využívá množství zeleniny včetně zeleniny kořenové (zelených natí). Pro zajímavost uvádím i některé tradiční pokrmy z nejstarší arabské kuchyně.

 

Renáta Janů: Arabská kuchařka (Computer Press)

Arabská kuchařka

Autoři:
  • Nejčtenější

Jen s kakaem a nemíchat? Hlasujte v anketě, jak správně jíst krupicovou kaši

13. dubna 2024

Zamíchat, nebo nezamíchat? Jíst od kraje talíře, nebo zprostředka? S kakaem, skořicí, kokosem,...

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Jehněčí kebab s řepovo-sýrovým dipem

Střední

30 min

Užijte si vylepšenou pochoutku Blízkého východu.

Galetka s červenou řepou a ricottou

Galetka s červenou řepou a ricottou

Střední

75 min

Pokud jste nevěděli, že můžete francouzskou galetku připravit i na slano, vyzkoušejte náš snadný...

Těstoviny s pečenou řepou a sýrem

Těstoviny s pečenou řepou a sýrem

Střední

60 min

Věřte, že si na těchto těstovinách se superzdravou řepou báječně pochutnáte.

Napoleonky z červené řepy a kozího sýra

Napoleonky z červené řepy a kozího sýra

Lehké

45 min

Kombinace lahodného kozího sýra a červené řepy je neodolatelná.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...