Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Příliš mnoho éček zakrývá nekvalitní výrobek. Jak zjistit, která škodí

aktualizováno 
Písmeno E na obalech potravin stále mezi mnoha lidmi vyvolává podezření, že jim chce výrobce podstrčit jakýsi chemický koktejl. Éčkům se přitom nelze zcela vyhnout, některá dokonce mohou být i riziková. Při dodržování správných zásad se jich nemusíte bát. S výběrem zdravého výrobku vám může pomoci i mobilní aplikace.

Trvanlivé salámy obecně nejsou zdravé. Kromě velkého množství soli a tuku obsahují i látky zvýrazňující chuť a vůni a také mnoho dalších nevhodných éček. | foto: MAFRA

Éčka, nebo-li potravinářské přídatné látky, tedy aditiva, se záměrně přidávají do potravin z různých technologických důvodů. Pro delší trvanlivost, hezčí vzhled, vhodnější konzistenci či lepší chuť.

„Konzervační látky za účelem prodloužení doby trvanlivosti, barviva pro dosažení ideální barvy, aromata pro zvýraznění chuti, dále látky želírující, zahušťovadla a další. Je jich zkrátka celá řada,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.

Podle profesorky Jany Dostálové z pražské Vysoké školy chemicko-technologické musí být přidávání aditiv omezené na případy, kdy je to z technologického hlediska nezbytné.

Fotogalerie

„Nesmí se používat k zakrytí následků použití vadných surovin a nehygienických postupů při zpracování, balení, skladování a dopravě. Nesmí spotřebitele uvádět v omyl a musí mu přinášet užitek,“ řekla iDNES.cz Dostálová.

Do mléka éčka nesmí

Za přídatné látky se nepovažují potraviny, jako jsou sacharidy, chlorid sodný, mléčné bílkoviny nebo koření, i když mohou mít též vliv na vlastnosti potraviny.

Všechna éčka, která se používají, musí být bezpečná a povolená mezinárodním úřadem EFSA (European Food Safety Authority), který o jejich používání rozhoduje na základě hygienicko-toxikologických testů.

Jsou určena jejich maximální množství, která se smí do určité potraviny použít, přičemž do některých se přidávat nesmí - například do mléka a neochucených mléčných výrobků, medu nebo přírodních minerálních vod.

EFSA průběžně éčka prověřuje a pokud zjistí jejich případné negativní účinky, jejich používání zakáže. Někdy sníží množství, které je povoleno používat.

Profesorka Dostálová doporučuje nekupovat výrobky, které obsahují příliš mnoho éček. Důvod?

Zkontrolujte si éčka v mobilu

Seznam všech éček včetně jejich zhodnocení vám nově nabízíme ke stažení zdarma jako aplikaci do mobilu.

Stále totiž existují skupiny éček, u nichž bychom měli být na pozoru. Kromě konzervantů a sladidel by si lidé měli dávat pozor i na umělá barviva.

„Ve většině případů jde o nekvalitní výrobky z hlediska surovinového složení a výživové hodnoty,“ konstatuje Dostálová. Při konzumaci potravin obsahujících velké množství látek s kódem E by tedy mělo platit heslo všeho s mírou, raději se poohlédněte po shodné potravině s lepším složením.

Velkou opatrnost byste měli věnovat hlavně výběru potravin, které jsou určené dětem. „Nápoje se sladidly a konzervanty bych dětem raději nedávala. Rovněž příliš mnoho barevných cukrovinek není pro děti vhodné - tam škodí i cukr,“ poznamenala Jana Dostálová, přední česká expertka na potraviny.

Pozor na obalu nemusí být označení E

Podle zákona je povoleno uvádět přídatné látky na obalu buď jejich kódem E nebo chemickým názvem. Výrobci často volí raději chemický název, protože lidé se „éček“ obávají.

Používání éček závisí vždy na druhu potraviny. „Například v margarínech se používají emulgátory a v některých výrobcích i konzervanty. V cukrovinkách se velice často používají barviva. Masné výrobky obsahují dusitan sodný, levné výrobky i řadu dalších éček,“ vysvětluje Jana Dostálová.

Relativně málo se používají éčka do mléčných výrobků. Nejčastější jsou tavicí soli v tavených sýrech, zahušťovadla v ochucených jogurtech. „Do sladkých nápojů se používají konzervanty a sladidla. Nejvíce éček je asi v různých pomazánkách, ale bývají i v pekařských výrobcích,“ dodává Dostálová.

Éčka nejsou jen syntetické látky, ale i zcela přírodní. „Příkladem, jak mnoho éček může obsahovat potravina přírodního původu, je rajče. Má jich šestnáct,“ dodala Dostálová s nadsázkou, protože rajské jablíčko s přírodními éčky vyrostlo.

Autor:






Nejčtenější

Medové kuřecí stripsy s kečupem
Prázdniny se blíží! Rozloučení se školním rokem bude dětem chutnat

Za pár dní je tu konec školního roku a kamarádi i kamarádky ze třídy se rozutečou za letními zábavami. Uspořádejte pro spolužáky svého potomka dětskou party,...  celý článek

Lidija Zavoralová
Vyhrazujete dětem čas na tablet? Lepší je nepravidelnost, říká kyberexpertka

Lidija Zavoralová ve světě počítačů žije již od dětství, kdy hrála počítačové hry jako o život. Dnes bychom tomu asi řekli závislost, ale tehdy se podobné...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Jitky: Jsem těhotná. Přítel chce naše dítě vychovávat s jinou

Jsem zasnoubená a čekám dítě. Bohužel jsem se snoubencem nešťastná a nevím, jestli si ho mám vzít, nebo opustit. Neuvěřitelně mě zklamal, udržuje vztah s více...  celý článek

Jedlý make-up. Youtuberka se líčí jídlem
Jedlý make-up. Číňanka se nalíčila jídlem, které našla v ledničce

Jste-li skutečnou milovnicí líčení, nemusíte si kupovat drahé šminky, stačí se porozhlédnout v kuchyni. Ze sušenek, barevných lentilek, ovoce nebo třeba kečupu...  celý článek

Ilustrační fotografie
Muzikoterapie: tóny, které léčí psychiku i poruchy řeči

Vrátí paměť i řeč, rozhýbe ochablé svalstvo. Muzikoterapie odkrývá, co vše pro člověka hudba znamená. A pomáhá i tam, kde nestačí ani největší rozmach...  celý článek

Další z rubriky

Doplňky stravy (ilustrační fotografie)
Farmaceut: Doplňky stravy jsou vhodné jen pro zdravé, nemocným mohou škodit

Z médií se na nás valí reklamy o prospěšnosti doplňků stravy na erekci, křečové žíly i hubnutí. Ale jak to ve skutečnosti je? „Pokud se jedná o kvalitní...  celý článek

Ilustrační fotografie
Šest potravin, které ničí chuť na sex

Stres, únava, hádka s partnerem nebo zdravotní potíže patří mezi známe zabijáky sexuální touhy. Ale věděli jste, že libidu mohou škodit i některé potraviny a...  celý článek

Ilustrační fotografie
Aby slunce neškodilo, dodržujte zásady správného opalování

Navzdory mínění lékařů je většina lidí přesvědčena, že opalování k létu patří stejně jako hnědě zabarvená kůže. Jak ji získat a zároveň co nejvíce ochránit...  celý článek

Další nabídka

arome.cz

Foto make-up: Jak se líčit na focení
Foto make-up: Jak se líčit na focení

Chystáte se na profesionální focení a toužíte po stejně odborném a perfektně vypadajícím líčení? Poradíme vám, jak na to, abyste na fotkách vypadala skvěle! Nep... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.