Klávesové zkratky na tomto webu - základní­
Přeskočit hlavičku portálu

Příliš mnoho éček zakrývá nekvalitní výrobek. Jak zjistit, která škodí

aktualizováno 
Písmeno E na obalech potravin stále mezi mnoha lidmi vyvolává podezření, že jim chce výrobce podstrčit jakýsi chemický koktejl. Éčkům se přitom nelze zcela vyhnout, některá dokonce mohou být i riziková. Při dodržování správných zásad se jich nemusíte bát. S výběrem zdravého výrobku vám může pomoci i mobilní aplikace.

Trvanlivé salámy obecně nejsou zdravé. Kromě velkého množství soli a tuku obsahují i látky zvýrazňující chuť a vůni a také mnoho dalších nevhodných éček. | foto: MAFRA

Éčka, nebo-li potravinářské přídatné látky, tedy aditiva, se záměrně přidávají do potravin z různých technologických důvodů. Pro delší trvanlivost, hezčí vzhled, vhodnější konzistenci či lepší chuť.

„Konzervační látky za účelem prodloužení doby trvanlivosti, barviva pro dosažení ideální barvy, aromata pro zvýraznění chuti, dále látky želírující, zahušťovadla a další. Je jich zkrátka celá řada,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.

Podle profesorky Jany Dostálové z pražské Vysoké školy chemicko-technologické musí být přidávání aditiv omezené na případy, kdy je to z technologického hlediska nezbytné.

Fotogalerie

„Nesmí se používat k zakrytí následků použití vadných surovin a nehygienických postupů při zpracování, balení, skladování a dopravě. Nesmí spotřebitele uvádět v omyl a musí mu přinášet užitek,“ řekla iDNES.cz Dostálová.

Do mléka éčka nesmí

Za přídatné látky se nepovažují potraviny, jako jsou sacharidy, chlorid sodný, mléčné bílkoviny nebo koření, i když mohou mít též vliv na vlastnosti potraviny.

Všechna éčka, která se používají, musí být bezpečná a povolená mezinárodním úřadem EFSA (European Food Safety Authority), který o jejich používání rozhoduje na základě hygienicko-toxikologických testů.

Jsou určena jejich maximální množství, která se smí do určité potraviny použít, přičemž do některých se přidávat nesmí - například do mléka a neochucených mléčných výrobků, medu nebo přírodních minerálních vod.

EFSA průběžně éčka prověřuje a pokud zjistí jejich případné negativní účinky, jejich používání zakáže. Někdy sníží množství, které je povoleno používat.

Profesorka Dostálová doporučuje nekupovat výrobky, které obsahují příliš mnoho éček. Důvod?

Zkontrolujte si éčka v mobilu

Seznam všech éček včetně jejich zhodnocení vám nově nabízíme ke stažení zdarma jako aplikaci do mobilu.

Stále totiž existují skupiny éček, u nichž bychom měli být na pozoru. Kromě konzervantů a sladidel by si lidé měli dávat pozor i na umělá barviva.

„Ve většině případů jde o nekvalitní výrobky z hlediska surovinového složení a výživové hodnoty,“ konstatuje Dostálová. Při konzumaci potravin obsahujících velké množství látek s kódem E by tedy mělo platit heslo všeho s mírou, raději se poohlédněte po shodné potravině s lepším složením.

Velkou opatrnost byste měli věnovat hlavně výběru potravin, které jsou určené dětem. „Nápoje se sladidly a konzervanty bych dětem raději nedávala. Rovněž příliš mnoho barevných cukrovinek není pro děti vhodné - tam škodí i cukr,“ poznamenala Jana Dostálová, přední česká expertka na potraviny.

Pozor na obalu nemusí být označení E

Podle zákona je povoleno uvádět přídatné látky na obalu buď jejich kódem E nebo chemickým názvem. Výrobci často volí raději chemický název, protože lidé se „éček“ obávají.

Používání éček závisí vždy na druhu potraviny. „Například v margarínech se používají emulgátory a v některých výrobcích i konzervanty. V cukrovinkách se velice často používají barviva. Masné výrobky obsahují dusitan sodný, levné výrobky i řadu dalších éček,“ vysvětluje Jana Dostálová.

Relativně málo se používají éčka do mléčných výrobků. Nejčastější jsou tavicí soli v tavených sýrech, zahušťovadla v ochucených jogurtech. „Do sladkých nápojů se používají konzervanty a sladidla. Nejvíce éček je asi v různých pomazánkách, ale bývají i v pekařských výrobcích,“ dodává Dostálová.

Éčka nejsou jen syntetické látky, ale i zcela přírodní. „Příkladem, jak mnoho éček může obsahovat potravina přírodního původu, je rajče. Má jich šestnáct,“ dodala Dostálová s nadsázkou, protože rajské jablíčko s přírodními éčky vyrostlo.

Autor:




Nejčtenější

MOJE ROZMARNÉ LÉTO
Moje rozmarné léto: Hlasujte, posílejte a soutěžte o ceny za tisíce

Moje rozmarné léto je téma fotosoutěže, kam můžete celé prázdniny posílat své aktuální fotografie. Soutěžit můžete v některém z osmi kol, z nichž vítězové...  celý článek

Osvěžující salát s rajčaty, okurkou a čerstvou mátou
Rajčata nejsou jen na špagety a na pizzu. Co s červeným nadělením?

Konec prázdnin je ve znamení dozrávajících červených plodů, které v sobě během slunečných dnů akumulovaly všechnu krásu a sladkost léta. Pokud jste propadli...  celý článek

Nafukovací lehátko ve tvaru plameňáka je "must-have" sezony.
Plameňáci ovládli léto, ale ikonami jsou už šedesát let

Luxusní šaty a šperky, obyčejná trička z řetězců, neonové lampy a nafukovací lehátka mají letos jedno společné. Vládnou jim plameňáci. Kýčovití, přesto...  celý článek

Jít se koupat znamenalo vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se...
OBRAZEM: Koupání před 50 lety: s nubianem, kostkovanou dekou a matračkou

Jít se koupat znamenalo ještě před půl stoletím vyjít ze vrat a k vodě urazit kus cesty. Se srolovanou kostkovanou dekou v podpaží a taškou přes rameno. V ní...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Příběh Mirky: Syn bude otcem, ale dítě nejspíš není jeho

Tak jsem se dočkala, budu babičkou. Mám skvělou snachu, bezvadného syna a další důvod k radosti je na cestě. Jenže snacha se mi přiznala, že dítě možná nebude...  celý článek

Další z rubriky

Ilustrační fotografie
EQ může za to, že se i ze čtyřkařů stávají šéfové

Ne, nepřehlédli jste se. Nejde o IQ, jde skutečně o EQ - neboli o emoční inteligenci. Skrývá se za ní schopnost sebeovládání, empatie a spolupráce s okolím....  celý článek

Ilustrační fotografie
Sedm příznaků zánětu močových cest, které byste neměli podceňovat

Infekce močových cest je velmi časté onemocnění a podle statistik potká každou ženu nejméně jednou za život. Symptomy se mohou pohybovat od velmi jemných a...  celý článek

Ilustrační fotografie
Rady, jak účinně a rychle zmírnit spálení od slunce

Letní pohoda u moře, bazénu nebo na zahradě přináší i riziko spálení kůže, které není radno podceňovat. Co dělat, když pokožka dostane od sluníčka pořádně...  celý článek

Další nabídka

Arome.cz

Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky
Na unavenou pleť i zvýraznění tváře. Rozjasňovač umí zázraky

Pořídit je můžete v pudru, tubě i v peru a pokud víte, jak je správně nanášet, dokáží vaši tvář opravdu zkrásnět. Přesto... celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.